Konferenciją organizavo Lietuvos Respublikos Seimo kontrolieriai kartu su Lietuvos Respublikos Seimo Žmogaus teisių komitetu ir Mykolo Romerio universitetu. Šioje konferencijoje siekta sutelkti Lietuvos pareigūnus ir politikus ryžtingais veiksmais atlikti aktyvų ir svarbų vaidmenį žmogaus teisių apsaugos, švietimo bei stebėjimo srityse.

Konferenciją atidaręs Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovas Arminas Lydeka, pasveikindamas susirinkusius su Žmogaus teisių diena, priminė, kad 1948 m. gruodžio 10 d. Paryžiuje, Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinėje Asamblėjoje, priimta Visuotinė žmogaus teisių deklaracija yra pirmasis istorijoje tarptautinis dokumentas, visuotinai pripažįstantis, jog visi žmonės nuo pat gimimo turi vienodas teises ir laisves. Šis žmogaus teisių ir laisvių laikytis valstybes kviečiantis dokumentas yra išverstas į 360 kalbų.

Konferencijoje buvo apdovanoti Seimo kontrolierių įstaigos organizuoto fotografijų konkurso „Aš – Europos Sąjungos pilietis. Aš turiu teisę į...“, kuriame gyventojai buvo pakviesti įamžinti nuotraukose savo, kaip ES piliečių, teises, nugalėtojai. Viso konkurso metu sulaukta daugybės įvairiausių fotografijų. Atsiųstos nuotraukos nudžiugino dėl fotografavusiųjų kūrybinės vaizduotės ir savo teisių sampratos. Dalyviai nuotraukose vaizdavo tokias teises kaip teisė į ekologišką gamtą, mokslą ir darbą, aukščiausio lygio medicinos pagalbą, bevizį judėjimą, laimingą vaikystę, užtarnautą poilsį ir daugelį kitų.

Fotografijų konkurso nugalėtoją rinko piliečiai konkurso partnerio DELFI tinklalapyje balsuodami už labiausiai patikusią nuotrauką. Ja tapo Gabrielės Taminskaitės fotografija, pavadinta „Visi nori ir turi teisę gyventi“, surinkusi 455 Lietuvos gyventojų balsus. Seimo kontrolierių įstaigos vadovas taip pat išrinko labiausiai patikusią fotografiją – Mindaugo Rušino ir Odetos Butaitės nuotrauką, kurią autoriai pavadino „Europos Sąjungos teisių harmonija“.

Seimo kontrolierius Raimondas Šukys savo balsą skyrė Roberto Ruko fotografijai pavadinimu „Europos beieškant“. Seimo kontrolierių įstaigos padalinio Žmogaus teisių biuro dovaną pelnė Jono Lenkučio nuotrauka „Teisė į saviraišką“. Pagal konkurso nuostatus šio konkurso partneris Spaudos fotografijų klubas išrinko tris nuotraukas: Manto Abromavičiaus „Aš turiu teisę į bevizį judėjimą tarp Europos Sąjungos šalių“, Emilės Kalvelytės „Aš turiu teisę į džiaugsmą“ ir Romualdo Vaitkaus „Aš turiu teisę į jausmą viešumoje“. R. Vaitkus konkursui atsiuntė daugiau nuotraukų, dvi iš jų vertinimo komisijos ir mūsų kolektyvo taip pat buvo labai puikiai įvertintos, tai – „Aš turiu teisę į kitokį požiūrį“ ir „Aš turiu teisę į prieštaraujančias diskusijas“. Specialų prizą konkursui įsteigė ir Užsienio reikalų ministerija, kuri geriausia nuotrauka išrinko Monikos Gabrielos Šostak „Turiu teisę į laisvą pasisakymą“. Taip pat prie geriausiųjų buvo priskirta Vytauto Ruškio fotografija „Teisė laisvai judėti ir apsigyventi Europoje Nr. 2“.

Renginio metu dalyviai turėjo galimybę apžiūrėti įstaigos konferencijų salėje eksponuojamas nuotraukas bei pabendrauti su jų autoriais.

Seimo kontrolierių įstaigos vadovas, Seimo kontrolierius dr. Augustinas Normantas, konferencijoje skaitydamas pranešimą „Ombudsmenas – žmogaus teisių gynėjas ir skleidėjas“, kalbėjo apie platesnį ombudsmenų vaidmenį – ne vien tirti piliečių skundus, bet ir gerinti valdžios įstaigų darbą, vykdyti žmogaus teisių sklaidą ir priežiūrą. LR Seimui ratifikavus Konvencijos prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar baudimą fakultatyvų protokolą, kuris įsigalios nuo 2014 m. sausio 1 d., Seimo kontrolieriai vykdys ir nacionalinę kankinimų bei kitokio netinkamo elgesio uždarose institucijose stebėseną. Seimo kontrolierius Raimondas Šukys pristatė Seimo kontrolierių įstaigos 2013 metais organizuotus Europos Sąjungos piliečių metų renginius, plačiau pristatydamas seminarų ciklą valstybės tarnautojams „Piliečių teisės ir viešojo administravimo subjektų pareigos“.

Pranešimus taip pat skaitė politinės ir akademinės bendruomenės atstovai. Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Leonard Talmont kalbėjo apie žmogaus teisių užtikrinimą kaip demokratijos garantą. Europos lyčių lygybės instituto direktorė Virginija Langbakk pristatė instituto vykdomą veiklą, kalbėjo apie moterų ir vyrų lygybę žmogaus teisių ir kitais aspektais bei dalijosi nuomone, ką reiškia politinė investicija į žmogaus teises. Profesoriai dr. Dainius Žalimas ir dr. Saulius Katuoka kalbėjo apie žmogaus teisių tradicijas Lietuvoje, dabarties iššūkius ir perspektyvas. Įvairiose žmogaus teisių srityse besispecializuojančių nevyriausybinių organizacijų – Lietuvos Gėjų Lygos, Lietuvos žmogaus teisių asociacijos, Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos, Lietuvos žmonių su negalia sąjungos, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ – atstovai bei kiti konferencijos dalyviai turėjo galimybę pasidalinti savo nuomonėmis ir siūlymais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją