Kaip rašo „Euronews“, daugelis Europos Sąjungos (ES) valstybių jau sprendžia šią problemą, o kai kurios iš jų netgi priėmė tam skirtus įstatymus. Tačiau tobulėjant technologijoms, patyčioms naudojami mobilieji telefonai ir internetas. Kaip gi kovoti su naujosiomis patyčių formomis?

Danija yra viena iš valstybių, kur šis klausimas sprendžiamas jau ganėtinai ilgai. XX a. dešimtąjį dešimtmetį atliktos apklausos parodė, kad ketvirtadalis 11–15 metų amžiaus vaikų patyrė patyčias iš kitų moksleivių.

Danijoje ši problema sprendžiama novatorišku būdu. „Euronews“ apsilankė šiaurinėje Kopenhagos dalyje esančiame darželyje ir pradinėje mokykloje, kur vykdoma programa „Stop patyčioms“.

Vaikai čia mokomi tapti gerais draugais, vystyti komandinę dvasią bei išmokti pasakyti „stop“ tais atvejais, kai jie tampa patyčių iš kitų moksleivių taikiniu.

Užuojauta ir rūpestis kitiems čia ugdomas per fizinį kontaktą tarp vaikų. Vienas iš esminių elementų – masažas. Auklėtojai teigia, kad tokiu būdu jie tikisi įskiepyti savo auklėtiniams tokias vertybes kaip tolerancija, pagarba, rūpestis ir tvirtybė. Šios vertybės reikalingos ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.

Mokomoji medžiaga – tai knygos, muzika ir pokalbiai. Kai kurie šio darželio auklėtojai buvo specialiai ruošiami šiai programai.

Svarbų vaidmenį šios problemos prevencijai atlieka vaikų tėvai. 4-mečio berniuko mamos teigimu, ji jau dabar mato teigiamus rezultatus.

„Kai jam buvo pusantrų metų, jis labai mažai kalbėjo, beveik visada ištardavo žodį „stop“, kai jam kažkas nepatikdavo. Dabar mes matome, kad jis jaučia užuojautą kitiems. Manome, kad labai svarbu išmokyti vaikus užjausti kitus vaikus, svarbu jais pasirūpinti. Kada mano sūnus mato, kad kažkam yra, pavyzdžiui, liūdna, jis paliečia mano petį ir klausia: „Ar tau viskas gerai, mama?“. Tada aš suprantu, kad viskas tvarkoje, tai veikia.“

„Stop patyčioms“ programa pradėta įgyvendinti 2007 m. Šiuo metu ji įgyvendinama jau trečdalyje visų vaikų darželių ir ketvirtadalyje Danijos pradinių mokyklų. Ši danų programa pradėta vykdyti ir Grenlandijoje. Ja domisi ir kitos valstybės, tarp kurių – Estija. Kalbant apie Daniją, čia situacija, atrodo, gerėja. Pastaruoju metu atliktos apklausos rodo, kad patyčių mokyklose atvejų skaičius mažėja.

Briuselis taip pat svarsto naująsias priemones, tarp kurių ir nacionalinėms vaikų apsaugos sistemoms skirtos priemonės. Ekspertų teigimu, labai svarbu skleisti informaciją apie šią programą, nes ji duoda teigiamų rezultatų.