2012 m. spalio mėn. S. Berlusconi buvo pripažintas kaltu dėl mokesčių mokėjimo sukčiavimo, kai jo įmonė „Mediaset“ pardavė teises į televiziją JAV įmonėms. Nuosprendis buvo patvirtintas 2013 m. rugpjūčio mėn.

Kaip praneša Italijos žiniasklaida, S. Berlusconi svarsto galimybę dalyvauti EP rinkimuose, pasinaudojant ES teisės aktuose įtvirtinta galimybe, leidžiančia Europos Sąjungos (EP) valstybių narių piliečiams atstovauti bet kurią ES šalį EP rinkimuose. Kaip rašo www.neurope.eu, kontraversiškai vertinamas Italijos politikas, kuriam uždrausta užimti valstybinius postus Italijoje, svarstė galimybę atstovauti Vengriją arba Estiją.

Komentuodamas šiuos pranešimus, EP narys veteranas iš Vokietijos pasakė, kad „po dviejų po penkis metus trukusių Jose Manuelio Barroso kadencijų, mažiausia, ko dar reikia ES, tai penkis metus truksianti S. Berlusconi kadencija EP“.

Italijos žiniasklaida pažymi, kad S. Berlusconi palaiko gerus santykius su buvusiu Bulgarijos ministru pirmininku Boyko Borisovu. Tačiau „Piliečių už europietišką Bulgarijos plėtrą“ (GERB) lyderis B. Borisovas patikino, kad niekada nėra kalbėjęs su S. Berlusconi dėl jo tapimo kandidatu į EP narius.

„Mes niekada nekalbėjome apie galimybę S. Berlusconi tapti kandidatu į EP narius iš Bulgarijos“, - savo „Facebook“ paskyroje parašė buvęs Bulgarijos ministras pirmininkas B. Borisovas. „GERB turi labai gerų EP narių, didžioji jų dalis ir taps mūsų naujaisiais kandidatais.

Galiu užtikrintai pasakyti, kad S. Berlusconi nebus GERB kandidatu“, - pažymėjo B. Borisovas.

Vis dėlto, jei S. Berlusconi taptų kitos ES šalies narės kandidatu į EP narius, jam ir vėl būtų suteikta galimybė įgauti imunitetą, kurio jis neteko Italijoje. Tai jau ne pirmas kartas, kai asmenys bando pateikti į EP tam, kad įgytų imunitetą, apsaugantį juos nuo baudžiamojo persekiojimo.

EP narys iš Lietuvos V. Uspaskich 2009 m., kaltinamas mokesčių vengimu, kandidatavo ir buvo išrinktas EP nariu. Viešojoje erdvėje buvo manoma, kad taip jis siekė išvengti baudžiamojo persekiojimo už mokesčių mokėjimo nusižengimus. Tačiau atsakomybės išvengti nepavyko - EP panaikino politiko imunitetą, o Vilniaus apygardos teismas nuteisė jį ketveriems metams, tad nėra garantijų, kad italo S. Bersluconi planas išdegs.