Ingredientai

Miltai 350 g
Cukrus 200 g
Druska žiupsnelis
Vanduo 2 šaukštai
Cukrus 200 g
Medus 3 šaukštai
Grietinėlė 1 šaukštas
Porcijos: 10
Tikrai ypatingas. Vien tuo, kad kepti jį reikia gerokai prieš Kalėdas – mat tik pastovėjęs bent 2 savaites įgauna tikrąjį skonį.

Gaminimo eiga

Miltus suberiame į didelį platų dubenį ir sudedame gabaliukais sukapotą sviestą. Ant viršaus suberiame 200 g cukraus, žiupsnelį druskos, į vidurį įmušame kiaušinį, pilame šlakelį vandens. Viską kapojame dideliu plačiu peiliu, paskui greitai rankomis suminkome kietą trapią tešlą.

Tešlą suvyniojame į plėvelę ir maždaug 1 valandai padedame šaltai.

Sukapojame riešutus (aš gerokai susmulkinau su smulkintuvu, kad pyragą galėtų valgyti ir bedantės močiutės – gi Kalėdos - visų šventė!). Keptuvėje ant vidutinės ugnies iki gelsvumo apgruzdiname cukrų, suberiame susmulkintus riešutus ir dar truputį pakepiname.

Tada supilame grietinėlę ir medų, ir mišinį užviriname.
Masei užvirus, keptuvę greitai nukeliame nuo ugnies ir mišinį ataušiname.

Orkaitę įkaitiname iki 200° C. Kepimo skardą ištepame riebalais arba išklojame folija.

Ant plonai miltais pabarstytos lentos iškočiojame 3-4 mm storio trapios tešlos lakštą, iš kurio išpjauname 30 cm skersmens skritulį. Juo išklojame paruoštą kepimo formą.

Ant tešlos skritulio iškrečiame riešutų mišinį, išlyginame ir užlankstome prasikišusius kraštus.

Iš likusios tešlos išpjaunamas tokio pat dydžio skritulys ir juo užklojamas įdaras. Lakštų kraštus gerai prispaudžiame, o iš tešlos likučių išpjaustome įvairias figūrėles – mėnuliukus, žvaigždutes ir jas išdėliojame ant viršaus.

Išplakame kiaušinio trynį su 1 šaukštu grietinėlės arba pieno. Mišiniu ištepame pyrago viršų.
Pyragą įšauname į karštą orkaitę ir kepame maždaug 40 min. Iškepęs ir ataušintas pyragas gerai suvyniojamas ir laikomas kelias savaites, kol įgauną tikrąjį savo skonį.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai