„Prieš ketverius metus, pirmaisiais projekto metais, įgyvendinta buvo daugiau negu 350 sudėtingomis socialinėmis sąlygomis gyvenančių vaikų svajonių. Dabar, kai įgyvendinti pasirenkamas svajones skaičiuojame tūkstančiais, akivaizdu, kad nėra ribų nei žmonų gerumui, nei galimybėms“, – sako vienas iš projekto „Vaikų svajonės“ iniciatorių Julius Gregorauskas.

Projekte „Vaikų svajonės“ dalyvaujančių Socialinių paslaugų centrų darbuotojai surenka savo globojamų sudėtingomis socialinėmis sąlygomis gyvenančių vaikų svajones. Tuomet šios svajonės talpinamos projekto tinklalapyje vaikusvajones.lt, o čia pasirinkti jas įgyvendinti gali visi norintys.

„Man atrodo, kad mūsų projektas paneigia visus stereotipus – kad niekas nevyksta be pinigų, kad svetimos bėdos niekam neįdomios, kad žmonės Lietuvoje uždari ir nelinkę dalintis. Pradedant socialiniais darbuotojais, kurie surenka vaikų svajones, savanoriais, kurie techniškai suveda svajones į tinklalapį, projekto komandos, kuri atlieka daugybę projekto administracinių darbų, ir baigiant svajonių pildytojais, kurie geranoriškai imasi įgyvendinti vaikų svajones, visi tai daro neatlygintinai ir nesitikėdami jokios naudos. Kartais atrodo, kad suaugusiųjų svajonė yra tiesiog turėti galimybę įgyvendinti vaiko svajonę ir džiugiausia, kad visa tai įmanoma tik su trupučiu pastangų“, – sako antrasis projekto iniciatorius Andrius Čepkus.

Pasak A. Čepkaus, šiame projekte dalyvaujančių vaikų svajonės labai įvairios ir skirtingos. Liūdniausia, kai Kalėdoms vaikai tiesiog nori tokių dalykų, kurie gali pasirodyti pirmo būtinumo, pavyzdžiui, žieminiai batai ar striukė, lova, kad nebetektų miegoti su broliu ar sesute, vitaminai imunitetui stiprinti. Kita vertus, vaikai yra vaikai ir jie neišvengiamai svajoja turėti tokius pačius daiktus, kaip kad jų bendraamžiai – mobiliuosius telefonus, muzikos grotuvus ar žaislus. „Kartais sulaukiame klausimų, kurios svajonės svarbesnės, kurias įgyvendinti reikėtų labiau. Tačiau mes įsitikinę, kad svajonė yra svajonė – kad ir kokia ji bebūtų, ji verta būti išpildyta. Todėl visada patariame svajonių pildytojams rinktis įgyvendinti tas svajones, kurios jiems pagal vertybių skalę atrodo prasmingos ar artimos. Vienas dvylikametis berniukas, tik sudalyvavęs mūsų projekte, pirmą kartą gyvenime gavo kalėdinę dovaną... Tad niekada negali žinoti, kokį iš tikro stebuklą išpildyta svajonė sukurs“, – įsitikinęs A. Čepkus.

Iniciatorių teigimu, pagreitį įgauna ne tik pavienių žmonių įgyvendinamos svajonės, bet ir lietuvių bendruomenių užsienyje veikla, įvairių organizacijų ir įmonių, kurios vietoj kalėdinių dovanų partneriams pirkimo renkasi įgyvendinti vaikų svajones. „Lietuvių bendruomenės Airijoje, Norvegijoje, Jungtinėse Valstijose dovanėles mūsų projekte dalyvaujantiems vaikams siunčia šimtais, o šiemet padaugėjo ir renginių, kurie savanoriškai, be jokio mūsų įsikišimo, imasi iniciatyvos surinkti lėšų vaikų svajonių išpildymui. Pavyzdžiui, vienas koncertas tokiam tikslui Vilniuje vyks gruodžio 11 dieną „Lofte“, o gruodžio 21-ąją organizuojamos orientacinės varžybos, kurių metu surinktos lėšos taip pat bus skirtos įgyvendinti vaikų svajones“, – vardina J. Gregorauskas.

Šiemet „Vaikų svajonių“ projekte dalyvauja kiek daugiau negu pusė Lietuvos savivaldybių. Tai reiškia, kad Lietuvoje lieka dar maždaug tiek pat sudėtingomis socialinėmis sąlygomis gyvenančių vaikų, kurių svajonių pildytojai šiemet pasiekti galimybės neturi. Tačiau projekto iniciatoriai žada rankų nenuleisti ir kitąmet projekte dalyvauti įtikinti dar bent keletą Lietuvos savivaldybių.