Neįprasta akcija atrodė taip: penkios merginos atėjo prie Ukrainos ambasados, apnuogino krūtis, o tada nusimovė kelnaites ir apšlapino ant šaligatvio padėtas V. Janukovyčiaus nuotraukas. Taip jos išreiškė protestą prieš V. Janukovyčiaus atsisakymą pasirašyti Asociacijos sutartį su ES. Po šio veiksmo merginos pasišalino.

Dar penktadienio rytą J. Ždanova krūtinę apnuogino Vilniuje, netoli „Litexpo“ rūmų, kur vyko Vilniaus viršūnių susitikimas. Popietę ji stojo prieš Vilniaus apylinkės teismą, kuriame už nedidelį chuliganizmą ir Susirinkimų įstatymo pažeidimą atsipirko 500 litų bauda.

Teisme mergina aiškino, kad jau šeštadienį iš Vilniaus grįš į Paryžių. Prancūzijoje ji yra paprašiusi politinio prieglobsčio. Akivaizdu, kad grįžusi į Paryžių, ukrainietė laiko veltui neleido.

Pirmadienį su J. Ždanova telefonu, kurį ši naudojo būdama Lietuvoje, nebuvo galimybės susisiekti. Tuo metu apie akciją Vilniuje „Femen“ paskelbė savo interneto svetainėje.

Ukrainos kultūros universitetą baigusi J. Ždanova gimtojoje šalyje buvo daug kartų bausta administracine tvarka už analogiškas demonstracijas. Už viešą krūtinės demonstravimą jai tekę sėdėti ir areštinėje.

Pasak J. Ždanovos, protestas apnuoginant krūtinę – „firminis ženklas“ – „Femen“ kitaip neprotestuoja. „Mūsų kūnas dirba efektyviau nei paprastas plakatas“, – tokia ideologija vadovaujasi „Femen“.

„Femen“ garsėja daugybe surežisuotų protesto akcijų prieš seksualinio ir politinio pobūdžio represijas, kuriose dalyvauja nuogos iki pusės. Feminisčių judėjimo narės yra apnuoginusios savo krūtines Paryžiaus simboliu tapusioje Dievo Motinos katedroje, džiūgaudamos dėl pasaulį pribloškusio popiežiaus Benedikto XVI sprendimo atsistatydinti.

Pirmoji „Femen“ šlovės akimirka buvo 2010 metais vykę įtempti Ukrainos prezidento rinkimai. Keturios jaunos moterys drąsiai išsirengė vienoje rinkimų apylinkėje, į kurią kaip tik turėjo atvykti kandidatas į prezidentus V. Janukovyčius.

Kai kurie mokslininkai „Femen“ laiko 19-ojo amžiaus sufražisčių ir praėjusio amžiaus 8-ojo dešimtmečio judėjimo už moterų teises įpėdine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1766)