1. Negailėkite komplimentų. Kiekvieną dieną savo partneriui pasakykite po du pozityvius komentarus apie tai, kas jums jame patinka (“Vakar svečiuose buvai toks sąmojingas! Man labai patiko!”). Pasistenkite, kad komplimentų būtų daugiau nei kritiškų komentarų.

2. Mažiau kritikuokite. Paprastai žmonės vertina kritiką santykių pradžioje, bet po kurio laiko tampa jai alergiški. Pagrindinė taisyklė – nutylėti nereikšmingas smulkmenas ir įvardinti tik svarbiausius dalykus. Nepamirškite: niekas nenori gyventi su partneriu, kuris mažai giria ir daug kritikuoja.

3. Klausykitės. Įdėmus klausymasis yra geriausia dvasinė dovana, kurią galite padovanoti savo mylimajam. Klausykitės tik tam, kad suprastumėte. Nepertraukinėkite, netikslinkite faktų, nepulkite. Pasaugokite gynybą kitam pokalbiui.

4. Turėkite savo gyvenimą. Bendraukite su draugais ir šeima, užsiimkite savo pomėgiais, padėkite aplinkiniams. Jei neturėsite savo gyvenimo, nuolat kabinėsitės prie partnerio ir jį kritikuosite.

5. Atsiprašykite. Pasiūlykite susitaikyti. Galite pasakyti: „Atsiprašau už mano problemos pusę“, net jei manote, kad esate tik 28 proc. kaltas.

6. Nereikalaukite atsiprašymo. Nekelkite vėjų dėl to, kad partneris neatsiprašė. Žmogus, kuris nėra linkęs pasakyti „atleisk“, gali naudoti neverbalinį būdą sumažinti įtampą, susitaikyti ar parodyti, kad nebepyksta ir nori vėl būti draugais. Priimkite alyvos šakelę, nesvarbu, kokia forma ji būtų pasiūlyta.

7. Laikykitės pažadų. Kai pažadate kažką padaryti, padarykite! Nemanykite, kad jūsų indėlis į santykius leidžia jums pamiršti dalykus, kuriuos pažadėjote daryti. Susirinkite kojines ir iki sekmadienio išvežkite iš garažo tas dėžes.

8. Nustokite emociškai persekioti. Kai patiriate stresą, nedarykite spaudimo. Sutelkite dėmesį ne į partnerį, o į savo paties gyvenimo planą. Nutolęs partneris bus labiau linkęs suartėti, kai turės erdvės kvėpuoti ir matys, kad puikiai rūpinatės savimi.

9. Neišsiplėskite! Partneris gali vengti pokalbio, nes jo bijo. Kartais šią baimę sukelia tiesiog sakinių skaičius ir jūsų balso tonas. Kalbėkite glausčiau, lėčiau, tyliau, ramiau.

10. Žinokite savo ribas. Būkite lankstus ir sugebėkite keistis dėl partnerio 85 proc. laiko, bet neaukokite svarbiausių savo vertybių, įsitikinimų ir prioritetų. Jei nuolat taikysitės prie partnerio pamindami tai, kas jums tikrai svarbu, jūsų santuoka nebus laiminga.

11. Neįsitraukite į grubią ar žeminančią diskusiją. Pasakykite: „Šiame pokalbyje nedalyvausiu, bet būsiu pasirengęs išklausyti, kai galėsi kalbėti su manimi ramiai ir pagarbiai.“ Jūsų veiksmai neturi prieštarauti jūsų žodžiams.

12. Būkite paslaptingas. Kai partneriai apie vienas kitą žino absoliučiai viską, gyventi lengva ir patogu. Bet mus labiau traukia žmonės, kurie turi savo gyvenimą ir savų pomėgių. Todėl užsirašykite į šokių ar dailiojo čiuožimo pamokas, tapkite knygų klubo nariu. Kuo įdomiau gyvensite už santuokos ribų, tuo įdomesnis būsite savo partneriui.

13. Apribokite technologijų naudojimą. Sutarkite kurį laiką nesinaudoti niekuo, kuo draudžiama naudotis kylant ir leidžiantis lėktuvui. Pavyzdžiui, gamindami ir valgydami vakarienę išjunkite mobiliuosius telefonus ir nekelkite ragelio, jei kas skambins namų telefonu.

14. Inicijuokite seksą, net jei nesate nusiteikęs. Jei jums reikia mažiau sekso nei partneriui, vis tiek kartais, net jei nesinori, parodykite iniciatyvą. Ilgalaikiai santykiai nebus geri, jei jūsų partneriui seksas yra gyvybiškai svarbus, o jūs nuolat „pavargęs“. Nuspręsti, kad nebūsite fizinis partneris – tai tas pats, kaip nuspręsti, jog daugiau nebesikalbėsite, nes esate nekalbus. Jei turite gerą partnerį, tikriausiai truputį pasistengti nebus taip sunku. (P.S. Jei esate tas, kuris nuolat spaudžia, apsiraminkite.)

15. Nekartokite tėvų klaidų. Jei pastebėjote, kad kartojate tėvų klaidas, keiskite savo elgesį. Jūsų ir partnerio santykiai bus geresni, jei žinosite, kodėl kyla tam tikros reakcijos, ir ieškosite kūrybiškesnių sprendimų.

Tikriausiai nepavyks atsižvelgti į visus patarimus. Tad išsirinkite dvi taisykles ir visada jų laikykitės. Jūsų santykiai jums iš anksto dėkoja!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (830)