D. Cameronas siūlo įvesti naujas taisykles, suteiksiančias teisę deportuoti benamius imigrantus bei apriboti teisę į bedarbystės ir apgyvendinimo išmokas.

Tačiau, kaip rašo BBC, eurokomisaras L. Andoras įspėjo JK vyriausybę nekelti isterijos, teigdamas, kad JK gyventojams nepasakoma visa tiesa apie imigracijos privalumus.

„Financial Times“ išspausdintame straipsnyje D. Cameronas teigia norintis išspręsti taip vadinamo socialinių išmokų turizmo problemą bei išreiškia abejones dėl laisvo žmonių judėjimo visoje ES, teigdamas, kad ši teisė turėtų būti ribojama.

D. Camerono teigimu, jei konservatorių vyriausybė bus perrinkta per 2015 m. rinkimus, ji gali inicijuoti pokyčius, skirtus apriboti imigrantų iš dabartinių ir ateities ES šalių narių skaičių JK.
Apribojimai, skirti darbininkų iš Bulgarijos ir Rumunijos įsiliejimui į JK darbo rinką, kurie taikomi nuo 2007 m., kai šios dvi valstybės prisijungė prie ES, bus panaikinti šių metų pabaigoje.

Esminė klaida

Pasigirsta įspėjimų dėl nekvalifikuotų darbininkų antplūdžio iš šių dviejų ES valstybių bei raginimų peržiūrėti imigrantų prieigą prie sveikatos apsaugos bei socialinių išmokų sistemų.

D. Camerono teigimu, pastaroji leiboristų vyriausybė padarė esminę klaidą, neapribojusi prieigos prie JK darbo rinkos, kai Lenkija kartu su dar devyniomis valstybėmis 2004 m. prisijungė prie ES.

„Financial Times“ išpublikuotame straipsnyje D. Cameronas pateikia priemonių sąrašą, kurios ateityje galėtų padėti imigracijos iš Rytų Europos pažabojimui:

- Naujiesiems imigrantams nebus mokamos bedarbystės išmokos pirmuosius tris mėnesius;
- Praėjus šešiems mėnesiams, išmokų mokėjimas bus nutraukiamas;
- Reguliarus gyvenamosios vietos patikrinimas turi būti sugriežtintas;
- Pajamų slenksčio įvedimas;
- Naujieji imigrantai negalės tuoj pat pretenduoti į išmoką būstui;
- Neieškantys darbo bus išbraukiami iš sąrašų ir negalės sugrįžti 12 mėnesių;
- Darbdaviams, mokantiems mažesnį nei minimalų atlyginimą, skiriamos baudos bus padidintos keturis kartus.

Tačiau L. Andoras apibūdino D. Camerono siūlymus kaip „nesėkmingą perdėtą reakciją“, pridurdamas, kad ES taisyklės taikomos visoms 28 ES šalims narėms bei buvo suderintos su JK.

L. Andoro teigimu, problema slypi tame, kad Didžiosios Britanijos visuomenei neatskleidžiama visa tiesa.

L. Andoro nuomone, imigrantai iš Lenkijos ir kitų šalių duoda JK ekonomikai pelno, o D. Cameronas rizikuoja parodyti JK kaip atgrasią ES valstybę.