Vienoje tokių „Sodros“ ataskaitų aiškiai parašyta: „jei jūs nuspręstumėte tęsti kaupiamosios įmokos pervedimą į pasirinktą pensijų fondą ir dirbsite iki senatvės amžiaus, jūsų prognozuojama „Sodros“ senatvės pensijos dalis būtų: 948,58 Lt“.

Kita pastraipa rašo: „jei jūs nuspręstumėte sustabdyti kaupiamosios įmokos pervedimą į pasirinktą pensijų fondą ir dirbsite iki senatvės amžiaus, jūsų prognozuojama „Sodros“ senatvės pensijos dalis būtų: 1113,40 Lt“.

Vadinasi, jei nekaupsite antrojoje pakopoje ir visiškai atsiduosite į „Sodros“ globą, šiuo atveju pensija bus 164,82 Lt didesnė arba kiekvieną mėnesį gausite 164,82 Lt daugiau. Viskas atrodo puikiai, jei ne vienas „bet“.

To paties asmens tai pačiai datai antros pakopos pensijų fonde jau yra sukaupta pensija, kurios bendra vertė 7975,44 Lt (beje, pervesta įmokų - už 6609,77 Lt). Primename, kad tiek sukaupta turint septynerių metų darbo stažą. Nesunku suskaičiuoti, kad antrojoje pakopoje sukaupta suma yra 48 mėnesinis skirtumas tarp „jei tęsit“ kaupimą ir „jei sustabdysit“ kaupimą. Įdomu, kokie skaičiai būtų, jei būtų kaupiama 25 metus? Gal būtų sukaupta „Sodros“ pensijos skirtumo 20 metų? 20 metų būnant pensininkų yra daug.

Taigi, manau, jog tampa aišku, kad skirtumas nėra toks, kad vertėtų sustabdyti kaupimą antros pakopos fonduose. Pagal ekonominę logiką netgi aišku, kad kuo daugiau ir ilgiau kaupsi tuo siūlomas „Sodros“ skirtumas tarp kaupiančių ir nekaupiančių bus juokingesnis, pvz. jei kaupsi, gausi 1000 Lt, jei nekaupsi kausi 1003 Lt.

Reikia tik tikėtis, kad politikai savo pasisakymuose šiuo atveju vadovausis tik skaičiais ir ekonomine logika, o ne emocijomis ar jų pačių įsivaizdavimais ar manymais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!