Tai didžiausias protestas Ukrainoje po taikios 2004 metų Oranžinės revoliucijos, kuri privertė anuliuoti suklastotus prezidento rinkimų rezultatus ir iškėlė į valdžią provakarietiškos pakraipos vyriausybę.

Maždaug 50 tūkst. žmonių, kurie mojavo ES ir opozicijos vėliavomis, ėjo Kijevo centro gatvėmis. Tuo metu BBC skelbia, kad protestas pritraukė apie 100 tūkst. ukrainiečių.

Demonstrantai, kuriems vadovauja pagrindinės opozicijos figūros su didžiulėmis Ukrainos ir ES vėliavomis, eidami Europos aikštės link skanduoja „Ukraina yra Europa“ ir gieda nacionalinį himną.

„Mes norime būti drauge su Europa, - su ašaromis akyse sakė 62 metų pensininkas, buvęs chemikas Volodymyras Mnichas. - Norime, kad mūsų vaikai turėtų ateitį ir nebūtų spaudžiami Rusijos“.

Dalyvių turėtų dar padaugėti, nes ateina daugiau demonstrantų grupių, atsiliepusių į opozicijos raginimą surengti masinį protestą.

Saugumui užtikrinti buvo atsiųstos nedidelės policijos pajėgos.

Kai kurie demonstrantai laiko transparantus su užrašais „Mes – ne Sovietų Sąjunga, mes – Europos Sąjunga“. Minia taip pat skanduoja raginimus nušalinti prezidentą Viktorą Janukovyčių ir paleisti iš kalėjimo buvusią premjerę Juliją Tymošenko.

„ES reiškia Ukrainos plėtrą, - sakė demonstracijoje dalyvaujantis 19-metis vadybos studentas Andrijus Mazeta. - Muitų sąjunga reiškia Ukrainos sunaikinimą. Mums reikia nustumti Rusiją kaip įmanoma toliau“.

Ketvirtadienį Kijevas netikėtai paskelbė, kad sustabdo pasirengimą Asociacijos sutarties su ES pasirašymui kitą savaitgalį per viršūnių susitikimą Vilniuje. Vakarų diplomatai sako, kad toks sprendimas buvo priimtas spaudžiant Maskvai.

Sekmadienio protestas laikomas opozicijos jėgos ir sugebėjimo pastūmėti prezidentą Viktorą Janukovyčių atgal ES kryptimi išbandymu.

Kalinama opozicijos lyderė J.Tymošenko penktadienį paragino gatvėse protestuoti prieš Ukrainos vyriausybės sprendimą nebepasirašyti minimos sutarties, kuri yra simbolinis žingsnis Vakarų link ir tolyn nuo kaimynės Rusijos.

V.Janukovyčius tik nedidele persvara įveikė J.Tymošenko 2010 metų prezidento rinkimuose ir laiko ją politine grėsme. 2015 metais prezidentas sieks perrinkimo.

Panaudotos ašarinės dujos

Tūkstančiai proeuropietiškų protestuotojų sekmadienį Ukrainos sostinėje Kijeve bandė įsiveržti į vyriausybės pastatą ir susirėmė su policija, kuri panaudojo ašarines dujas.

Protestuotojai bandė prasiveržti pro policijos gretas aplink pastatą; kai kurie demonstrantai svaidė akmenis į policininkus ir pliekė juos atsineštais transparantais, o pareigūnai juos tramdė guminėmis lazdomis, pranešė AFP korespondentas.

Kaip savo ruožtu informavo opozicinės partijos „Batkivščina“ („Tėvynė“) spaudos tarnyba, milicijos specialiosios pajėgos „Berkut“ prieš mitingo dalyvius panaudojo ašarines dujas, kai kolona iš Europos aikštės prisiartino prie Ministrų tarybos pastato.

Be to, nuo Aukščiausiosios Rados pastato mitingo link pajudėjo kolona jaunuolių, kuriuos, kaip teigia spaudos tarnyba, suvežė Regionų partija. „Į minią ėmė skristi dūminiai užtaisai“, - sakoma pranešime.

Tada mitinguotojai atėjo prie prezidento administracijos pastato, kur vėl buvo panaudoti dūminiai užtaisai.

Prieigą prie pastato blokuoja metalinė tvora, už kurios milicija suformavo kelis kordonus.

Po to, kai akcijos dalyviai atėjo į nustatytą vietą, į tarpą tarp mitingo dalyvių ir teisėsaugos pareigūnų buvo mestas dūminis užtaisas.

Kijevo milicija patvirtino, kad teisėsaugos pareigūnai sekmadienį panaudojo ašarines dujas prieš protestuotojus, kurie, pasak jų, sviedė į pareigūnus dūminį užtaisą ir mėgino įsiveržti į Ukrainos ministrų kabineto pastatą.

"Milicijos darbuotojai iš tikrųjų panaudojo ašarines dujas… Tai buvo vienintelis atvejis", - sakoma pranešime, kurį išplatino Ukrainos sostinės milicija.

Teisėsaugininkų teigimu, protesto akcijos dalyviai, priartėję prie Ministrų kabineto pastato, sviedė dūminį užtaisą į teisėsaugininkų pusę, o tada bandė "prasiveržti pro milicijos kordoną ir purškė medžiagą, panašią į dujas".

Pranešime pažymima, kad ašarinės dujos buvo panaudotos tik tiesiogiai prieš tuos protestuotojus, kurie bandė prasiveržti pro išsirikiavusius milicininkus.

Opozicija: mitingas tęsis neribotą laiką

Ukrainos partijos „Batkivščina“ („Tėvynė”) lyderio pavaduotojas, parlamentaras Oleksandras Turčynovas sakė, kad Kijeve vykstantis paramos Asociacijos sutarčiai su Europos Sąjunga (ES) mitingas tęsis neribotą laiką ir kad opozicinės partijos įsteigs savo būstines Europos aikštėje.

„Šiandien skelbiame, kad mitingas, kuriuo reikalaujama Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga pasirašymo, tęsis neribotą laiką“, - sekmadienį sakė jis mitinge Kijevo centre.

Daugiau kaip 100 tūkst. žmonių prisidėjo prie „Liaudies susirinkimo už europietišką Ukrainą“, pranešė „Batkivščina“.

Per sekmadienio mitingą kalinamos ekspremjerės Julijos Tymošenko duktė perskaitė motinos laišką, kuriame prezidento Viktoro Janukovyčiaus reikalaujama pasirašyti sutartį su ES. „Tai – mūsų kelias į normalų gyvenimą, - skaitė Jevhenija Tymošenko, drebėdama nuo jaudulio ir šalčio. - Neleiskite jam taip pažeminti mūsų visų“.

J.Tymošenko sąjungininkas Jurijus Lucenka, kuris neseniai buvo paleistas iš kalėjimo, kalbėjo kovingiau ir klausė protestuotojų, ar jie yra pasirengę kovoti už savo šalies ateitį.

„Jie mums paskelbė karą, - miniai kalbėjo J.Lucenka. - Ar mes pasirengę priimti šį iššūkį?“

Europos Sąjunga tvirtina, kad V.Janukovyčius vis tiek yra laukiamas viršūnių susitikime Vilniuje, kur abi šalys ketino pasirašyti minėtą sutartį.

J. Tymošenko ragina nesiskirstyti

Kalinama buvusi Ukrainos premjerė Julija Tymošenko paragino Kijevo centre susirinkusius protestuotojus nesiskirstyti iki pat lapkričio 28-29 dienomis Vilniuje vyksiančio Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimo, kuriame, jos nuomone, turi būti pasirašyta Asociacijos sutartis tarp Ukrainos ir ES, praneša agentūra "RIA Novosti".

Šį J. Tymošenko raginimą mitingo Kijeve dalyviams sekmadienį perskaitė jos duktė Jevgenija. Opozicijos inicijuota demonstracija už eurointegraciją vyksta Europos aikštėje.

"Mums liko tik penkios dienos. Ir jei mes, nepaisydami šalčio, nuovargio ar užimtumo ir dieną, ir naktį liksime čia, jei šias paskutines penkias dienas mes sukviesime čia visus savo gimines ir artimuosius, sutelksime kovingą, taikią armiją, tada mes galėsime pasiekti rezultatą", - sakoma J. Tymošenko kreipimesi. Jos įsitikinimu, Asociacijos sutartis turi būti pasirašyta Vilniuje, šiuo klausimu esąs pertraukos negali būti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3097)