Ingredientai

Kiekvienas virėjas žino, kad virtas ar keptas svogūnas maistui suteikia labai stiprų aromatą, kuris patinka daugeliui žmonių. Bet perpjovus šviežią svogūną pradeda gelti akis ir nevaldomai liejasi ašaros. Kodėl?

Gaminimo eiga

Jei jums patinka į ruošiamą maistą dėti svogūnus, tikriausiai jus ši svogūnų savybė erzina kiekvieną kartą ką nors ruošiant. Taigi, kokiu būdu svogūnai maisto ruošimą paverčia sunkiai pakenčiamu vargu?

Perpjovę svogūną pažeidžiate daugybę svogūno ląstelių. Kai kuriose jų yra fermentų, kurie, ląstelę pažeidus, patenka į aplinką. Tuomet fermentai suskaido dalį kitų iš perpjautų ląstelių į aplinką patekusių medžiagų. Kai kurios jų, amino rūgščių sulfoksidai, sudaro sulfenines rūgštis, kurios yra lakios.

Dujų būsenoje esančios rūgštys pasiekia jūsų akis ir reaguoja su jas drėkinančiu vandeniu. Todėl vėl keičiasi šių cheminių junginių forma ir iš jų, be kitų medžiagų, susidaro silpna sieros rūgštis, kuri dirgina akis. Mūsų akių nervinės galūnėlės yra labai jautrios, todėl jos stipriai reaguoja į šį dirginimą (ir būtent dėl to perpjovus svogūną graužia akis).

Smegenys į šį dirginimą reaguoja nurodydamos ašarų latakams išskirti daugiau vandens, kuriuo siekiama praskiesti akis dirginančias rūgštis bei apsaugoti akis. Kita jūsų reakcija tikriausiai bus pasitrinti akis rankomis. Bet iš tikrųjų dėl to tik dar labiau grauš – tikriausiai ant jūsų rankų bus nemažai svogūnų sulčių.

Kaip bebūtų keista, šis lakus junginys taip pat atsakingas ir už dalį puikaus svogūnų skonio bei malonaus aromato išvirus šią daržovę. Sulfeninės rūgštys taip pat išsiskiria perpjovus česnakus ir porus bei kai kurias daržoves, bet iš jų nesusidaro tokios pačios dirginančios dujos – tik stiprus kvapas.

Kovai su šiuo erzinančiu reiškiniu yra įvairiausių priemonių, ir kai kurios jų yra efektyvesnės už kitas. Pagrindinė taisyklė – pjaustant svogūnus veidą atitraukite kuo toliau, nes tuomet dalis dujų išsisklaidys iki pasiekiant akis. O jei tikrai negalite pakęsti ašarų, pats paprasčiausias sprendimas būtų plaukimo akinukai.

Ši priemonė labai efektyvi, bet aplinkiniams ji gali pasirodyti keistoka, o jei jūsų virtuvėje daug garų, tai gali būti, kad netrukus nematysite, ką darote (laikant peilį rankoje tai nėra labai pageidautina).

Svogūną nulupus ir prieš pjaustant atšaldžius šaldytuve galima šiek tiek sumažinti dirginančių dujų išsiskyrimą, nes temperatūra paveikia svogūno cheminius junginius. Taip pat galima prieš pjaustant išvirti svogūną – dėl tos pačios priežasties. Kitas paprastas sprendimas – pjaustyti svogūną po vandeniu ar tekančiu vandeniu.

Kai kurie žmonės sako, kad burnoje laikant citrinos, duonos gabalėlį arba cukraus kubelį, maistas sutrauks dujas prieš šioms pasiekiant akis.

Ašarų išvengti pavyktų pjaustymo metu kvėpuojant ne per nosį, o per burną, nes įkvepiant sutraukiate dujas, o iškvepiant - nupučiate jas tolyn. Tokiu būdu didelė dalis dujų negali pasiekti akių.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai