Europos Sąjungos institucijose dirba daugiau kaip 40 000 vyrų ir moterų iš 28 ES valstybių narių. Europos personalo atrankos tarnyba (EPSO) internetiniame tinklapyje nuolatos skelbia apie ieškomus personalo darbuotojus ir rengia viešus konkursus nuolatinėms bei laikinoms darbo vietoms užimti. Reguliariai ieškoma viešojo administravimo, teisės, ekonomikos, audito, komunikacijos, IT specialistų, vertėjų, teisininkų lingvistų.

Gali siekti ir daugiau nei 18 tūkst. eurų

Nuolatiniais vadinami darbuotojai pagal atliekamas užduotis, taigi ir atlyginimų atžvilgiu, skirstomi į administratorius ir padėjėjus.

Europos Komisijos administratoriai dalyvauja derybose su ES nepriklausančiomis šalimis, koordinuoja valstybių narių bendras ekonomikos politikos kryptis, žemės ūkio politiką, prisideda prie Bendrijos teisės aiškinimo ir taikymo.

Padėjėjai paprastai imasi biudžeto ir finansų reikalų tvarkymo, dirba personalo valdymo srityje, atsako už sekretorių ir kanceliarijos veiklą, dirba IT specialistais ir bibliotekininkais.

Komisijos karjeros sistemą sudaranti 16 darbo užmokesčio kategorijų skalė nurodo skirtingą atlygį padėjėjams ir administratoriams. Kokį atlyginimą gaus darbuotojas priklausys nuo jo atliekamo darbo pobūdžio bei kvalifikacijos ir institucijoje dirbamo laiko trukmės.

„Darbuotojo laipsnis priklauso nuo jo atliekamo darbo ir kvalifikacijos. Kuo aukštesnio rango darbuotojas, tuo aukštesnio laipsnio algą jis gaus. Darbuotojo pakopa priklauso nuo jo darbo laiko ES institucijose - paprastai darbuotojo alga yra pakeliama viena pakopa kas du metus, tačiau ji gali padidėti ir darbuotojui gavus paaukštinimą“,- sako ES karjeros ambasadorė Urtė Januškevičiūtė.

Smalsaujantiems, kaip visgi atrodo tas kilimas laiptais, Europos parlamento atstovas spaudai Lietuvai Robertas Pogorėlis sako, kad svarbūs ne tik darbuotojo gabumai, bet vadovų įvertinimas. „Kasmet kiekvieno Europos sąjungos karjeros tarnautojo darbas įvertinamas nuo 1 iki 3 balų – taip vertina tiesioginiai vadovai. Surinkus 6 balus, kyla darbuotojo kategorija. Pavyzdžiui, buvęs penktos kategorijos administratoriumi pakyli kategorija aukščiau. Dauguma darbuotojų surenka po 2 balus kasmet, o aktyviausi ir labiausiai vertinami - po 3, taigi jie pakyla karjeros laiptais greičiau“,- sako R. Pogorėlis.

Paprastai pradedantieji karjerą padėjėjai kas mėnesį sulaukia nuo 2654,17 eurų (9164,32 Lt). Gavę paaukštinimą darbuotojai gali tikėtis iki 10324,20 eurų (35647.40 Lt) siekiančios algos. Administratorių atlyginimai – didesni, svyriuojantys nuo 4349,59 eurų (15018,26 Lt) iki 11681,17 eurų (40332,74 Lt).

Tiesa, oficialioje svetainėje vieši konkursai paprastai skelbiami tik tam tikros kompetencijos ir pakopos, taigi ir atlygio, darbuotojams. Pavyzdžiui, įsidarbinę padėjėju galite tikėtis nuo 2654,17 eurų (9164,32 Lt) iki 4349,59 eurų (15018,26 Lt). Jei siekiate karjeros eidami administratoriaus pareigas, viešuose konkursuose skelbiamos vietos užtikrina 4349,59 eurų (15018.26 Lt) - 7127,99 eurų (24611,52 Lt) algą.

Vertėjai, kurių daugiausia ir ieškoma ES institucijoms, gali tikėtis atlyginimo nuo 4349,59 eurų (15018,26 Lt) per mėnesį. Geriausiems specialistams karjeros galimybės užtikrina įspūdingą 18.370,84 eurų (63430,84 litų) atlygį.

Nors pirmą kartą įdarbintiems asmenims paprastai skiriama žemiausia pakopa, taigi ir mažiausias atlygis, tačiau turint itin didelę profesinę patirtį, galima tikėtis didesnio atlygio.

Dirbantiems laikinai – mažiausi atlyginimai

Be nuolatinių darbuotojų, ES institucijose priimami vadinamieji sutartininkai, priimami tik apibrėžtam laikotarpiui, laikinieji darbuotojų ir stažuotojai.

Laikinieji darbuotojai dažniausiai į ES institucijas patenka atsiradus specifinėms užduotims, susijusioms su svarstomų politinių sprendimų padariniais visuomenei ar gamtai. Nemažai tokių sutarčių sudaroma su moksliniuose centruose dirbančiais tyrėjais. Europos personalo atrankos tarnyba taip pat gali paskelbti ieškanti Europos Komisijos nariui pagalbininko. Tokiu atveju įdarbintas kaip laikinasis darbuotojas jis savo pareigas užims iki Komisijos nario kadencijos pabaigos. Štai kiti laikinieji darbuotojai samdomi daugiausia šešeriems metams. Jų gaunama alga, kaip ir nuolatinių pareigūnų, priklauso nuo turimos kompetencijos, patirties ir darbo laiko.

Nors pagal sutartį dažniausiai kviečiami dirbti fizinius ir logistikos srities darbus, tokias sutartis pasirašo ir nuolatinius ES pareigūnus pavaduojantys asmenys šiems susirgus ar išėjus motinystės atostogų. Nors vadinamieji sutartininkai pagal darbo sritis skirstomi dar į keturias kategorijas, jų atlyginimai neviršija 5 800 eurų (20026 Lt). Tokį atlyginimą gaus administracines ar patariamąsias užduotis atliekantis darbuotas, štai dokumentų pervežėjui teks 1 600 eurų (5524,48 Lt) alga.

Vis dėlto, šiemet skaičiuojama vidutinė ES institucijų darbuotojo alga siekia 5000 eurų (17264 Lt).

Žinoma, stažuotes atliekančių darbuotojų atlygiai – kuklesni. Skelbimuose galima rasti pasiūlymų atlikti vertimų stažuotę ir gauti 1213,55 eurų (4190.15 Lt) stipendiją. Tiesa, stažuotės paprastai tetrunka tris mėnesius.

Diskusijos dėl darbuotojų skaičiaus mažinimo

Domintis, kodėl ES institucijose nusistovėjo tokios atlyginimų sumos, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje atstovas Giedrius Sudikas nurodo dar 2004 m. pasirinktą ES šalių imtį, pagal kurią nustatomas atlygis.

„ES institucijų darbuotojų atlyginimai kasmet koreguojami atsižvelgiant į infliacijos ir valstybės tarnautojų perkamosios galios lygį 8 valstybėse narėse: Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Ispanijoje, Belgijoje ir Liuksemburge, nes šalys sudaro 76 % ES BVP. Jų nacionalinių vyriausybių priimti politiniai sprendimai dėl jų valstybės tarnautojų atlyginimų taikomi ir ES darbuotojų atlyginimams“,- sako G. Sudikas.

Šį pavasarį po 18 mėnesių trukusių diskusijų dėl taupymo priemonių buvo sutarta mažinti išlaidas ES biurokratiniam aparatui.

Skaičiuojama, kad dėl to per pastaruosius ketverius metus darbo neteks apie 2500 ES pareigūnų, dirbančių visose 50 ES institucijų ir agentūrų.