Kalėdų senelių galva žiemos sezono metu pavirstantis „Nacionalinės Kalėdų senelių agentūros“ projekto vadovas Eimantas Juknevičius pasakojo, kad šio verslo nesugebėjo palaužti nei krizė, nei vis labiau modernėjančios švenčių šventimo tradicijos. Jam antrino ir Kalėdų seneliu dirbantis Vidmantas Petrauskas, kuris pasakoja šventinę dieną aplankantis ir 11 skirtingų renginių.

45 minučių pasirodymas – 350 litų

E. Juknevičius pasakojo, kad įkurti Kalėdų senelių veiklą organizuojančią agentūrą jį paskatino maža tokias paslaugas siūlančių žmonių paklausa. Įmonė gyvuoja jau 9 metus ir vienija apie 10 profesionalių ir mėgėjų aktorių.

„Kalėdų seneliai tobulėja, jų daugėja. Krizė mus palietė ne taip ir stipriai. Mūsų agentūra daugiausiai orientuojasi į užsakymus iš įmonių ir privačių asmenų, bet turime ir pastovių užsakovų iš darželių. Daugumai įmonių vakarėlių dovanas išdalina Kalėdų Senelis, o tai ir smagiau, ir suteikia Kalėdų šventinę dvasią“, - pasakojo agentūros vadovas.

Pasak jo, Kalėdų senelio programa vaikams su dovanų dalijimu kainuoja 350 litų. Šventinę dieną ši suma išauga dar bent 50 proc. Už šią sumą Kalėdų senelis pasveikina susirinkusius, išklauso ir surengia žaidimus, atlieka daineles, vyresniems – rengia konkursus ir dalija dovanas. Visa programa trunka 45 minutes.

Anot E. Juknevičiaus, kol kas prognozuoti, koks bus artėjantis sezonas kiek per anksti. Tikrasis užsakymų karštymetis prasideda iškritus sniegui, nors pirmieji užsakymai prasideda dar rugsėjį.

Dirba jau daugiau nei dešimtmetį

Vidmantas Petrauskas savo Kalėdų senelio karjerą pradėjo prieš daugiau nei dešimt metų. Tuomet jis vos baigęs mokyklą gavo pasiūlymą padirbėti Kalėdų seneliu vietiniame darželyje.

Vidmantass Petrauskas
„Nuo to laiko Kalėdų seneliu dirbu kasmet ir dar nenusibodo. Labiausiai „užkabino" spindinčios vaikų akys, laukiančios mažo stebuklo. Smagu žiūrėti, kaip jie sukaupę visą savo drąsą seneliui sako neseniai išmoktą eilėraštį. O tas smalsus žvilgsnis į dovanų maišelį pripildo širdį džiaugsmo. Tai maži Kalėdų stebuklai. Gera kitiems daryti gera, o renginių vedimas būtent toks ir yra“, - pasakojo vyras.

Jis patikino, kad suaugusieji, iš pirmo žvilgsnio, švenčia kiek kitaip, tačiau per metus, visi būna išsiilgę Kalėdų stebuklo.

Ateitis – virtualūs Kalėdų seneliai

Tiesa, dabartiniame Kalėdų šventime jis tikina pastebintis skirtumą. Dabartines Kalėdas jis apibūdina kaip linksmesnes ir labiau šeimynines nei kad buvo anksčiau. Tiesa, V. Petrausko teigimu, pasikeitė ir tai, kad eilėraštukai dabar jau nebėra madoje. Dažniau vaikai kažką pašoka, padainuoja arba pagroja kokiu nors instrumentu.

„Daugiausia užsakovų pageidauja Kalėdų Senelio, bet didesniuose renginiuose dirbu su savo pagalbininkais nykštukais, elniu, Snieguole. Kalėdų diena nėra pats darbymetis, pora savaičių iki jos turime po tris keturis pasirodymus, o tai jau tikrai daug. Rekordas 11 pasirodymų vaikų darželyje per dieną“, - šyptelėjo vyras.

Jis tikino kas kartą išgirstantis vis kitokių vaikų prašymų, tačiau dažniausiai jie Kalėdoms prašo didžiausio, madingiausio žaislo arba tiesiog išmanaus telefono.

Kalėdų sezonui dabar aktyviai besiruošiantis vyras tikino nė nenumanantis, kaip ateityje keisis Kalėdų šventimas. Tačiau tikino nenustebsiantis, jei ši šventė bus švenčiama su virtualiu Kalėdų seneliu.

Reikalingas verslo liudijimas

Valstybinės mokesčių inspekcijos atsiųstame atsakyme teigiama, kad užsiimti Kalėdų senelio veikla gyventojai gali dviem būdais: įsigiję verslo liudijimą arba įregistravę individualią veiklą. Kadangi ši veikla yra sezoninė ir trunka labai trumpai, tai Kalėdų seneliams paprasčiau įsigyti verslo liudijimą, sumokant nustatyto dydžio fiksuotą pajamų mokestį.

Specialaus verslo liudijimo Kalėdų senelio veiklai nėra. Paprastai įsigyjamas verslo liudijimas „Muzikanto paslaugos“ arba „Diskotekos vedėjo veikla“.

„Jeigu gyventojas tam tikrą veiklą pageidauja vykdyti išsiėmęs verslo liudijimą, tai nustatyto dydžio gyventojų pajamų mokestį, kurį nustato savivaldybių tarybos, turi sumokėti iš anksto, t.y., įsigydamas verslo liudijimą.

Jeigu gyventojai (pvz., aktoriai, muzikantai) vykdo savarankišką atlikėjo veiklą ( t.y., veiklą išsiėmus individualios veiklos pažymą) tai pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatas nuo šios veiklos pajamos (t.y., skirtumas tarp pajamų ir leidžiamų atskaitymų) apmokestinamos taikant 5 proc. pajamų mokesčio tarifą prie „šaltinio“, t.y. pajamų mokestį privalo išskaičiuoti ir sumokėti paslaugas gavusi įmonė arba kitas gyventojas. Mokestiniam laikotarpiui pasibaigus gyventojas turi apskaičiuoti apmokestinamąsias pajamas (atėmus patirtas išlaidas), deklaruoti per mokestinį laikotarpį išskaičiuotą pajamų mokesčio sumą ir į biudžetą sumokėti (arba susigrąžinti) pajamų mokesčio sumą iki kitų metų gegužės 1 d.“, - apie pradinius mokesčius pradėjus veiklą buvo sakoma atsiųstame dokumente.

Pasak jo, jei Kalėdų senelis teikia vienkartinę paslaugą įmonei ir nepageidauja registruoti individualios veiklos, įmonė su tokiu asmeniu privalo sudaryti atlikėjo veiklos sutartį. Išmokamos sumos už atlikėjo veiklą apmokestinamos taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą prie „šaltinio“, t.y. įmonė privalo išskaičiuoti pajamų mokestį. Nuo atlikėjo pajamų skaičiuojamos privalomojo sveikatos draudimo ir valstybinio socialinio draudimo įmokos, kurias įmonė turi pervesti Sodrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)