„Žūtys keliuose yra tam tikro judėjimo pasekmė. Jeigu jūs judate per pasaulį su tam tikru požiūriu į kitus žmones ir į laiką, tai reiškia, kad kitas žmogus man yra konkurentas, o laiko aš turiu mažai. Tada atsiranda toks nekantrus veržimasis, ir tas veržimasis yra ir į mirtį, ir nepaisant kitų žmonių. Kalbant apie taisykles, jos nueina į antrą planą“, - Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo O. Lapinas.

Pasak jo, pietryčių Azijos šalyse kelių taisyklių paisoma taip pat mažai, bet vairuotojai yra draugiški.

„Pavyzdžiui, Tailande arba kitos pietryčių Azijos šalies gatvėje praktiškai nėra taisyklių, ir žmonės važinėja, bet vairuotojai labai dažnai šypsosi vienas kitam, vietoj to, kad rodytų vienas kitam „fakus“. Lietuvių kultūroje yra toks agresyvokas požiūris į kitą vairuotoją. (...) Kitas vairuotojas suvokiamas kaip iššūkis – ypač jei jis tave lenkia ar važiuoja greitai“, - kalbėjo O. Lapinas.

Psichologo teigimu, toje kultūroje, kur kitas žmogus sukelia draugišką šypseną, avarijų yra mažiau, nes kitas žmogus yra toks pat vertingas.

„Tu jį praleisi, jei jis skuba. Jei jis staigiai sustos, tu nepyksi ant jo, tu irgi sustosi.Tie, kurie gyvena tose kultūrose, kur gyvena daug žmonių – Indijoje ar pietryčių Azijos šalyje – žino tą savybę, kad yra draugiškas ir konkurencinis klimatas“, - sakė jis.

O. Lapino nuomone, Vakarų Europa nėra draugiškos kultūros atstovė, bet ten yra tvirtos mandagumo ir pagarbos taisyklėms nuostatos:

„Lietuva atsidūrė tarp draugiškų Azijos ir nedraugiškų, bet vis tik tvarkingų, vokiečių. Čia yra susijungę du kritiniai faktoriai, kad kitas žmogus man yra konkurentas, o taisyklę aš priimu rusiškai – ją visuomet galima apeiti. Tokia kombinacija pagimdo tokį kokteilį, kur mes labai dažnai galime paspausti gazą, kur reiktų paspausti stabdžius.“

Psichologas mano, kad vairavimo kultūra Lietuvoje pagerėtų, jei padidėtų vairuotojų vidinė kontrolė – jie geriau valdytų savo emocijas – ir pasikeistų požiūris į policininkus.

„Tad efektyviau būtų tokia draugiška nuostata, alkoholio nevartojimas – nes alkoholis beveik visose sunkiose avarijose dalyvauja – pagarbus požiūris į valstybę, taisykles, policininkus, kad tai ne „mentai“, ne „ožiai“, ne tie, kurie ima kyšius, bet tai yra žmonės, dirbantys savo darbą, kuriuos galime gerbti.“

Pasak O. Lapino, jei žmonės gerbia tam tikrą instituciją ar kitus žmones, tai ta institucija ir kiti žmonės pradeda gerbti ir juos.

Laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis 13.10 val.