„Kol kas laukiame teismo išvadų, kas buvo gerai ir blogai padaryta – tai mes tikrai bandysime analizuoti, nes ši byla yra labai skaudi pamoka“, – sakė jis.

LKPB viršininko Algirdo Matonio pavaduotojas A. Roginskis pirmadienio rytą buvo apklaustas Vilniaus miesto apylinkės teisme, kuris toliau nagrinėjo esamų ir buvusių LKPB pareigūnų bylą dėl neužkirstų žudynių Kaune.

Šioje byloje Generalinė prokuratūra kaltinimus yra pateikusi iš pareigų pasitraukusiam policijos generalinio komisaro pavaduotojui Visvaldui Račkauskui, buvusiam (LKPB) viršininko pavaduotojui Tomui Ulpiui, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkui Emilijui Damukaičiui bei operatyviniams darbuotojams Dariušui Sinkevičiui ir Vitalijui Vitkovskiui.

A. Roginskis teisme sakė, jog nebuvo įtrauktas į Kauno žudynių tyrimo grupę, nes tuo metu vadovavo Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 1-ajai valdybai, tačiau su šia byla susidūrė, kai A. Matonis jį išsiuntė į Jungtinę Karalystę (JK) ieškoti tuo metu nuo teisėsaugos besislėpusio galimo žudiko Drąsiaus Kedžio.

„Buvo išsiųstas teisinės pagalbos prašymas į JK – gavus informacijos, kad čia gali būti paieškomas asmuo, atsižvelgiant į mano ilgametę patirtį ir santykius su kolegomis, buvau komandiruotas į JK dėl to asmens paieškos ir sulaikymo, – sakė A. Roginskis. – Mes vykdėme veiksmus Londone, nes tuo metu buvo duomenų, kad jis gali čia pasirodyti“.

Liudytojas teigė, kad nors ir dalyvavo pasitarime LKPB, tačiau nieko nežinojo apie vadinamąjį slaptą liudytoją Mindaugą Žalimą – tuo metu niekas jo pavardės neminėjo. Taip pat nebuvo užsiminta ir apie garsųjį sodo namelį prie Vilniaus, kuriame D. Kedys esą turėjo slėptis po Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymo.

„Kad toks žmogus M. Žalimas egzistavo, man tapo žinoma tik paviešinus žiniasklaidai 2011 m. lapkritį“, – kalbėjo A. Roginskis.

Pasak jo, Imuniteto tarnybai pradėjus tyrimą dėl galimai nuslėptos informacijos apie D. Kedžio planuotas žudynes, tiesiogiai šio įvykio tyrime dalyvavę kai kurie LKPB pareigūnai buvo „psichologiškai palaužti“.

„Tuo metu laikinai ėjau biuro viršininko pareigas, V. Vitkovskiui buvo siūloma bylą baigti pagal laidavimą – supratau, jog jis nesupranta, kas tai yra ir bandžiau žmogui paaiškinti, kad jis neskubėtų, nes laidavimas – tai pripažinimas kaltės, ir jis man paskui padėkojo“, – kalbėjo A. Roginskis.

Pasak jo, kai kurie šiuo metu kaltinamųjų suole sėdintys pareigūnai tuo metu buvo labai palaužti.

„Raginau juos niekur neskubėti, – sakė LKPB viršininko pavaduotojas. – Turėtume suprasti, kad situacija buvo prasta psichologine prasme, išties, man tam tikrą laiką teko būti atsakingam už biurą ir tuos žmones morališkai, psichologiškai palaikyti. Nenorėčiau minėti jų pavardžių, nes tai pakankamai asmeniška, bet tikrai vienas ar kitas pareigūnas buvo psichologiškai palūžęs – teko juos paremti,kad nepalūžtų ir atitinkamai išlauktų bylos išnagrinėjimo“.

A. Roginskis neslėpė, kad palaiko savo kolegas ir su nekantrumu laukia bylos baigties. „Tai labai sudėtingas procesas ir užjaučiu juos, visi drauge laukiame, kad šis klausimas kuo greičiau išsispręstų“, – sakė jis.

Kitas teismo posėdis LKPB pareigūnų byloje yra numatytas gruodžio 2 d. – tądien teisėjas Valerijus Paškevičius gali jau pradėti apklausinėti kaltinamuosius.