Pasak M. Švėgždos von Bekkerio, tai dvidešimt pirmojo amžiaus gatvės muzika smuikui ir žodžiui solo. "Nors Ugnės jau treji metai nebėra su mumis, tačiau tai būtų pirmas bendras darbas, vykęs skirtingose geografinėse erdvėse ir išnešiotas laike", - sako smuikininkas.

Naująją plokštelę jis vadina europiniu intelektiniu produktu - žodžiai ir juos lydinčios nuotraukos gimė Prancūzijoje, muzika - Vokietijoje, Prancūzijoje, Lietuvoje ir Suomijoje, garsas buvo įrašytas Islandijoje, o plokštelė išleista Lietuvoje.

M. Švėgžda von Bekkeris su U. Karvelis susipažino 1996 metais. "Buvome labai artimi protu ir siela", - prisimena smuikininkas.

Bendras užmojis kurti gimė Paryžiuje 1998 metais. Tuo metu Ugnė Karvelis Paryžiuje pristatinėjo savo ką tik išleistą knygą "Traukinių daugiau nebebus", o renginio metu M. Švėgžda von Bekkeris sugrojo vieną iš pirmųjų savo miniatiūrų.

"Tai - mano užrašai, laiškai draugams - bandžiau kalbėti muzika, o ne žodžiais, o Ugnė bandė groti žodžiais - jie užrašyti prancūzų kalba. Tai tikras intelektualinis svingas, gimęs pakeliui - gatvėse, draugų namuose, viešbučiuose, oro uostuose. Prancūzijoje atsikračiau komplekso išsitraukti smuiką iš futliaro ir groti gatvėje ar kitoje viešoje vietoje. Ugnė irgi improvizavo žodžiais - ieškojom garso, žodžio, ilgai kalbėdavom, dar ilgiau tylėdavom, neįtikėtina, bet galvodami apie tą patį", - kalba smuikininkas.

Plokštelėje - vienuolika miniatiūrų, kiekviena turinti savo pavadinimą, dedikuota konkretiems žmonėms - smuikininko bičiuliams. Tarp jų - U. Karvelis sūnus Kristoferis, smuikų meistras iš Hamburgo, skolinantis lietuvių smuikininkui puikų instrumentą, ir kiti.

Vienuolika M. Švėgždos von Bekkerio sukurtų miniatiūrų smuikui plokštelėje išdėstyti chronologine tvarka - nuo 1997 iki 2003 metų. Dvi miniatiūros sukurtos keliems smuiko balsams - autorius jas įrašė pats vienas, patirdamas, kaip sunku groti pačiam su savimi.

Plokštelėje įrašytą programą turėjo progos išgirsti vieno koncerto Vilniaus rotušėje klausytojai, ji skambėjo ir Islandijoje, savo miniatiūras smuikininkas atlieka ir bisui po koncertų. Miniatiūrų natas autorius žada išleisti ir atskiru leidiniu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją