Buvau nustebintas. Iš pradžių labiau orientavausi į lietuviško kapitalo įmones ir teko susidurti su melagiais, kurie ieško, kas užsikabins ant jų „kabliuko“. Lietuviški darbdaviai vis dar nesupranta, kad pardavimų specialistai/vadybininkai/vadovai yra vienas iš pagrindinių įmonės variklių, su kuriais reikia elgtis sąžiningai, siūlyti padorias darbo sąlygas ir žvelgti ne kaip į išnaudojimo objektą, tačiau kaip į verslo partnerį, kuris tau, mielas įmonės vadove, neš pelną, uždirbs tau algą, kad galėtum pilti kurą į savo „S“ klasės prabangų Mercedes automobilį. Tačiau pradėkime viską iš pradžių.

Pateiksiu vieną elementarų, niekuo neišsiskiriantį, pakankamai žinomos įmonės darbo skelbimą.

Ieškomas pardavimų vadybininkas/ė.

Darbo aprašymas:

- Naujų klientų paieška;

- Bendravimas su esamais klientais;

- Pardavimų planų vykdymas;

- Probleminių situacijų sprendimas;

- Atsiskaitymų sekimas.

- aukštasis išsilavinimas; (TURIU)

- sėkminga pardavimų patirtis mažiausiai porą metų (paremta faktais); (TURIU BUVUSIOS DARBOVIETĖS REKOMENDACIJAS)

- puikus anglų, rusų kalbų mokėjimas raštu ir žodžiu; (MOKU PUIKIAI ABI KALBAS)

- lenkų kalbos mokėjimas (privalumas); (KALBĖT MOKU, SUPRANTU)

- darbo su CRM klientų valdymo programomis patirtis (būtina); (DIRBĘS SU TRIMIS CRM PROGRAMOMIS)

- atitinkamos buhalterinės programos mokėjimas (privalumas); (TURIU)

- vairuotojo pažymėjimas (TURIU).

Įmonė suteikia:

- visas darbo priemones; (SUPRATAU, JOG AUTOMOBILIS, KURAS, TELEFONAS DARBO REIKALAMS)

- motyvuojantį ir aukštą atlygį (stabili dalis + procentas nuo pardavimų); (POKALBIO METU IŠAIŠKĖJA)

- karjeros perspektyvas. (TIKRAI BŪTŲ MALONU BŪTI ĮVERTINTAM).

Vykstu į pokalbį. Pasiimu rekomendacijas, diplomą, užsirašau buvusio vadovo telefono numerį, kad galėtų pasitikslint dėl rekomendacijų. Man atvykus maloniai priėmė personalo specialistė, paaiškino, koks darbas, peržvelgė mano atsineštus dokumentus. Pokalbis buvo pozityvus, tačiau dėl algos, darbo priemonių kalba bus tik tada, jeigu būsiu atrinktas antram pokalbiui, kuriame bus ir įmonės vadovas.

Po kelių dienų sulaukiu skambučio ir pakvietimo į antrą pokalbį. Kaip ir žadėta, pokalbyje dalyvavo įmonės vadovas. Dar kartą pakalbėjome. Vadovas man pasakė, jog esu jiems tinkamas kandidatas. Kaip ir viskas puiku, kol nepradėjau klausinėti apie atlyginimą ir darbo priemones. Vadybinis darbas - intensyvus klientų lankymas, bet per abu pokalbius nemačiau nei vieno įmonės automobilio kieme. Pasiteiravus, ar jis bus suteiktas, buvo pasakyta, jog kol kas reikės naudoti savo automobilį.

Atkreipiau vadovo dėmesį, jog skelbime buvo nurodyta, kad suteikiamos visos darbo priemonės, tačiau jis man nusišypsojo ir pasakė, jog telefoną suteiks... Tada sutikau naudoti savo automobilį, tačiau pareikalavau automobilio amortizacijos ir kuro kompensavimo. Man buvo pasakyta, jog priedai bus mokami, priklausomai nuo rezultatų. Teko man patikslinti, jog automobilio amortizacija nėra priedas, tai automobilio panaudos sutartis, pasirašoma tarp įmonės ir darbuotojo, kai šis savo transportą naudoja darbo reikmėms.

Pasiteiravau, kokia gi ta, siūloma darbo skelbime motyvuojanti aukšta alga? Buvo gautas atsakymas - minimumas ir procentas nuo pardavimų. Plačiau negalėjo vadovas paaiškinti, koks procentas ir nuo ko skaičiuojamas, nes šalia dabar neturi tos formulės. Pasiteiravus, ar prie darbo sutarties bus pridėtas algos priedo apskaičiavimo dokumentas su apibrėžta formule, supratau, jog tame pokalbyje aš nebeesu pageidaujamas.

Išvada labai elementari. Žmogui, turinčiam darbo patirties, aukštąjį išsilavinimą, mokančiam tris kalbas, sutinkančiam darbo tikslais naudoti savo automobilį, reiktų tenkintis minimaliu atlyginimu.

Taigi, teko vis tik rankomis sukirsti su skandinaviško kapitalo įmone, kuri ką žadėjo, tą ir suteikė nuo pirmosios darbo dienos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Esate bedarbis ir susiduriate su neigiamu darbdavių požiūriu? O galbūt norite papasakoti, kaip sekėsi ieškoti darbo? Pasidalinkite patirtimi ir patarimais el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Bedarbis“