Ginčai su kaimynais

Apie savo kovą dėl vietos automobiliui Anglija.lt papasakojo Londono Barkingo rajone gyvenanti Ramunė. Gatvėje, kurioje Ramunės šeima nuomoja namą, stovėjimo vietų yra daug mažiau negu gyventojų su automobiliais, tad pasistatyti automobilį arčiau namų ne visada pavyksta.

„Šalia mūsų gyvena savanaudiški kaimynai, kurie statosi automobilį šalia mūsų namo. Mes su mažais vaikais, dažnai nerandam vietos automobiliui, ir kartais tenka nešti juos miegančius iš kito gatvės galo… Mes turim tik vieną automobilį, o jie – du, vienas visada stovi šalia jų namo, o kitą stato prie mūsų. Vyras dažniausiai iš darbo grįžta vėliau negu jie, tai vietos taip ir negaunam. Esu pastebėjus, kad kaimynė netgi užima vietą savo vyrui, kuris grįžta šiek tiek vėliau. Anksčiau grįžusi ji pasistato savo automobilį per dvi vietas, kol grįžta jos vyras…“, – piktinosi Ramunė ir juokdamasi sako, kad turbūt jai reiks eiti pastovėti pačiai, kol grįš jos vyras.

Tačiau teisiškai jokių veiksmų šie lietuviai imtis negali – toje gatvėje gyventojams stovėjimo vietos nėra priskirtos, kas pirmas grįžta, tas ir pasistato automobilį.

„Tai va taip ir kariaujam, tyliai, kas greitesnis, tas gudresnis. Tik vieną kartą, kai vyras iš darbo grįžo anksčiau ir rado kaimynės automobilį per dvi vietas pastatytą, nuėjo ir paprašė pavažiuoti į priekį, nes užima dvi vietas. Tai tą kartą ji pikta, kažką murmėdama nuėjo patraukti, bet vėliau vėl tas pats. Net nežinom, ką daryti, neatrodo, kad išeitų su jais susitarti, nebendraujam mes, jie žiūri tik į save“, – nemandagiais kaimynais piktinosi pašnekovė.

Blokuoja išvažiavimą

Kitam lietuviui kova dėl vietos dar sudėtingesnė. Newhamo rajono gatvė, kurioje stovi Rimanto namas – iš privačių namų, keli jų turi savo įvažiavimus. Rimantas savo automobilį stato įvažiavime prie namo, tačiau kaimynai, taip pat turintys kelis automobilius, dažnai užstato Rimanto automobilį.

„Reikia važiuoti į darbą ryte – negaliu išvažiuot, užblokuotas. Einu pas kaimynus, baladojuosi, ateina užsimiegoję, tai kol pervaro automobilį, aš jau beveik vėluoju. Kaip suprantu, ten vaikinas vakare atvažiuoja kartais pas kaimynę ir pasilieka per naktį“, – sakė Rimantas.

Kai taip tęsėsi kelis rytus iš eilės, Rimanto žmona susisiekė su savivaldybe. Šie jai paaiškino, kad užstatyti įvažiavimus yra nelegalu. Nebent įvažiavimas būtų tuščias ir reikėtų tik kelioms minutėms pristoti, tada galima, bet jei yra automobilis, jo užstatyti negalima. „Po to, kai dar kartą radau automobilį užstatytą, jau neapsikentęs, užšaukiau, kad kitą kartą nebeisiu ir nebeprašysiu patraukti. Blokuoti kitų įvažiavimus yra nelegalu ir pranešiu policijai. Tai žinokit, po poros naktų radau savo automobilio šoną subraižytą. Įtariu, kad iš keršto, bet kaip įrodyti? Jau ir apie CCTV kameras galvoju…“, – teigė Rimantas, kurio kova dėl stovėjimo vietos vis dar tęsiasi.

Vienintelė išeitis – pokalbis?

Šių lietuvių šeimų pavyzdžiai rodo, kad nesutarimai dėl automobilių ir stovėjimo vietos šalia namų – rimtos priežastys, dėl kurių susipyksta kaimynai. Tą patvirtintina ir šiemet birželį britų Automobilių asociacijos (angl. „Automobile Associasion“ – AA) atlikto tyrimo rezultatai. Apklausos duomenimis, daugiausia kaimynų ginčų kyla dėl automobilių. Trečdalis (33 proc.) iš daugiau kaip 23 tūkst. apklausos dalyvių atsakė, kad dažniausiai ginčijasi su kaimynais dėl užblokuoto įvažiavimo, automobilio, statyto šalia kaimyno namo, naudojimosi kaimyno vieta automobiliui, ar reikalų, susijusių su automobilio remontu.

Kaip spręsti nesutarimus dėl vietos? Britanijos kelių taisyklių kodekse (angl. „Highway Code“) teigiama, kad asmuo neturėtų statyti automobilio toje vietoje, kur užblokuoja kelią kitiems eismo dalyviams ir pėstiesiems, tačiau kilus konfliktams dėl to šalia gyvenamųjų namų, kaimynams patariama spręsti ginčus gražiuoju. Kalbėtis ir gerbti kitus vairuotojus – tik tiek gali patarti „Citizens Advice Bureau“. Patarimų biuras gali rekomenduoti tarpininką (angl. „mediator“), kuris padėtų kaimynams išspręsti iškilusius nesutarimus.

Automobilio mokesčiai ir stovėjimas

Pasitaiko, kai vietas automobiliams užima ne tik kaimynai, bet ir svetimi asmenys. Dar vienas Anglijos lietuvis pasakojo, kad jo nedideliame kieme, kurį dalijasi su šešiais kitais butais, jau daugiau kaip mėnesį stovi automobilis, už kurį nesumokėti kelių mokesčiai (angl. „tax disc“). Vyras įtaria, kad tai ne vieno iš jo kaimynų automobilis, o kažkieno, gyvenančio aplink jų kiemą. „Paklausinėsiu kaimynų, ir, jei tai tikrai ne jų automobilis, pranešiu apie tai. „Naglai“ pasistatė, galvoja, niekas nepastebės“, – piktinosi pašnekovas, įtariantis, kad automobilis pastatytas jo kieme, nes nesumokėjus kelių mokesčių statyti ant kelio negalima.

Pastebėjus tokį automobilį, galima pranešti anonimiškai į DVLA, užpildžius specialią formą.

Jei pats automobiliu važinėti kurį laiką nežadi ir laikysi jį privačiame kieme arba garaže, mokesčių gali nemokėti, tačiau reikės užpildyti specialią formą „Staturoty off road notification“(SORN).

Automobilių statymo taisyklės Britanijoje, kurias privalu įsidėmėti:

Britanijos kelių eismo taisyklėse (angl. „The Highway Code“) nurodoma, kaip, kur ir kada galima ir negalima statyti automobilių.

- Jokiu metu negalima statyti automobilio ar laukti sustojus šalia dvigubos geltonos linijos.
- Šalia vienos geltonos linijos negalima stovėti tuo laiku, kuris nurodytas ant ženklo.
- Negalima stovėti ar sustojus laukti automobilyje prie pat mokyklų, ligoninių įėjimo.
- Neturint leidimų, negalima stovėti vietose, pažymėtose neįgaliesiems (angl. „disabled only“) arba rezidentams (angl. “resident permit holders only“).
- Negalima užstatyti įėjimo į bet kokį pastatą.
- Už stovėjimą ne vietoje arba nesusimokėjus, išrašomas baudos lapelis (angl. „penalty charge notice“ – PCN), kurį sumokant per 14 dienų, reikės mokėti tik pusę sumos.
- Jei manai, kad baudos lapelį gavai nepagrįstai, gali kreiptis su apeliacija į Eismo baudų tribunolą (http://www.trafficpenaltytribunal.gov.uk)