Vilniuje organizuotame Lietuvos nekilnojamo turto agentūrų asociacijos (LNTAA) brokerių forume „Inreal“ konsultacijų ir analizės departamento vadovas A. Antanavičius pabrėžė, kad NT rinkos tendencijas Lietuvoje galima spręsti pagal Vilnių. Būsto tendencijos sostinėje „užkrečia“ kitus miestus ir panašius reiškinius Kaune, Klaipėdoje ir kituose miestuose galima stebėti po poros metų.

Per šių metų devynis mėnesius Vilniuje buvo pradėti 32 nauji, butus pasiūlysiantys projektai. Naujų butų pasiūla turėtų padidėti apie 2 tūkst. butų. Vis dėlto tai 5 proc. mažesnis naujų butų skaičiaus augimas nei buvo fiksuotas praėjusiais metais.

Šiais metais per mėnesį Vilniuje vidutiniškai parduodami 189 nauji butai.

Forume A. Antanavičius pabandė atsakyti į klausimą, kodėl vystytojams gerai sekasi pardavinėti naujus butus.

„Pasiektas momentas, kai vyksta konkurencija tarp nuomos ir pirkimo. Pirmąjį būstą norintys įsigyti pirkėjai jaučia užtikrintumą ir pastovumą, o kaštų prasme jaučiamos palankios finansavimo sąlygos. Taigi nuomos segmentas praranda dalį klientų“, - kalbėjo jis.

Padidėjusi paklausa džiugina naujų būstų vystytojus, tačiau jiems tenka prisitaikyti prie klientų, o ne diktuoti madas. A. Antanavičius pastebi, kad Vilniuje mažėja prestižinių ar vidutinės klasės naujų butų paklausa. Būsto klasių lenktynėse vis labiau pirmauja ekonominės klasės butai.

Arnoldas Antanavičius
Specialistas pastebi, kad beveik du trečdaliai naujų projektų yra būtent ekonominės klasės.

Taip pat vis mažiau projektuojama mažaaukščių daugiabučių. Daugiaaukštės statybos likvidumo rodiklis didesnis. Be to, tokiuose daugiabučiuose esantys būstai labiau įperkami ekonominės klasės klientui.

NT ekspertas taip pat pastebi, kad prieš porą metų nauji butai buvo perkami perpus vangiau, o pirkėjas dažniau pirkdavo jau nebe pirmą būstą ir be paskolų.

„Šiandien yra daug dažniau skolinamasi iš bankų, todėl ir ekonominės klasės būsto paklausa didėja“, - pridėjo jis.

„Inreal“ atstovas skaičiuoja, kad praėjusiais metais sandoriai, kurių suma viršijo 325 tūkst. Lt, sudarė 30 proc. visų sandorių. Šiemet tokių sandorių jau tik apie 20 proc.

Vidutinė naujo buto sandorio suma – 287 tūkst. Lt. Tai 8 proc. mažiau nei praėjusiais metais. Per metus nuo 60 kv. m iki 58 kv. m susitraukė ir vidutinis perkamo naujo buto plotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)