Nuolatos augantis susidomėjimas, vos per pusmetį veiklos su stambiomis užsienio bendrovėmis pasirašytos sutartys ir iš įvairiausių pasaulio kampelių plūstantys pasiūlymai dirbti kartu rodo, kad „Inscoco“ rado savą klientą. Apie žaibišką sėkmę kalbuosi su naujai iškeptais verslininkais Edmundu Kasčiukaičiu (26 m.) ir Gintaru Mačiuliu (31 m.).

Minčių vienovė

Šiauliečio dizainerio E. Kasčiukaičio pažintis su baldų gamyba ankstyva. „Gimiau ir augau baldžių šeimoje, – pasakojimą pradeda pašnekovas. – Nuo mažų dienų mačiau visą baldo gaminimo procesą – nuo visiško nulio iki šimto procentų. Dalyvaudavau renkantis naujas medžiagas, išbandant įvairius galimus jų lenkimo būdus ir technikas, – atsiminimais dalijasi dizaineris. – Tačiau užvis labiau man patiko tėvo deklaruojamos vertybės: „Svarbiausia – darbuotojai. Jie įmonės širdis“, – kartodavo jis. Tai požiūris, su kuriuo užaugau, gyvenu ir, tikiuosi, perduosiu“, – šypsosi E. Kasčiukaitis.

Priešingai nei kolega, Gintaras Mačiulis su baldų gamyba susipažino tik pasibaigus studijoms. „Darbas pagal specialybę man buvo svetimas, – šypsosi vokiečių kalbos filologo išsilavinimą Šiaulių universitete įgijęs verslininkas. – Atsiėmęs diplomą įsidarbinau reklamos srityje. Čia ir sutikau Edmundą“, – pažintį su dabartiniu verslo partneriu prisimena pašnekovas.

„Sutapo mūsų vertybės, požiūris į verslą ir į pasaulį su visomis jį kankinančiomis globalinėmis problemomis“, – sako G. Mačiulis. „Visų pirma tapome gerais draugais, idėja užsiimti bendra veikla gimė gerokai vėliau“, – kolegą papildo E. Kasčiukaitis.

Šeimos verslas

„Sakoma, kad geriausios idėjos gimsta ant servetėlių. Maniškės – ant balto popieriaus lapo su puodeliu kavos rankose“, – sako E. Kasčiukaitis savo pirmąją kolekciją brandinęs porą metų. – Baldų gamyba – ilgai trunkantis procesas, vis atsiranda, ką patobulinti. O ir idėjos aplanko netikėtai: būna atsikeli naktį ir pieši“, – mūzų gaudymo ypatumais pasidalija dizaineris.

„Pirmieji kolekcijos gaminiai gimė mano svetainėje. Prisimenu, ateina Gintaras, o aš visas medžio dulkėmis nusėtas, – juokiasi E. Kasčiukaitis. – Žinoma, savomis rankomis visko nepadarysi. Mūsų kuriami baldai dienos šviesą išvysta mano tėvų gamykloje, – sako tėvo pėdomis sekantis šiaulietis. – Tradicijos man labai svarbios. Be to, dirbti su artimiausiais žmonėmis yra paprasta ir malonu“, – šeimos verslo privalumais džiaugiasi E. Kasčiukaitis.

Viskas – lietuviška

„Iš pradžių labai baiminausi plagiatorių. Dabar esu ramus, žinau, kad nukopijavęs mūsų gaminių pigiai neparduosi. Naudojame tik kokybiškas medžiagas, taigi norint sukurti panašų gaminį reiktų daug investuoti“, – aiškina E. Kasčiukaitis. „Labai vertiname ir didžiuojamės savo kilme, todėl naudojame tik lietuviškas medžiagas. Tai išskirtinis mūsų bruožas“, – priduria G. Mačiulis.

Pašnekovai džiaugiasi sėkmingu bendradarbiavimu su baldinių ir dekoratyvinių audinių gamybos įmone „Audėjas“. „Ši įmonė supranta mūsų poreikius, prireikus dviejų metrų medvilninio audinio kreipiamės į juos ir štai – jau turime“, – džiaugiasi E. Kasčiukaitis ir pabrėžia, kad dauguma baldų gamyboje naudojamų audinių išausti specialiai „Inscoco“.

Kolekcijos „Wood & Velvet“ baldai gaminami iš lietuviško ąžuolo. „Kai kurie elementai pagaminti iš juodo ąžuolo. Pastarasis turi istoriją – vieno ūkininko iš upės ištrauktas medis po dumblu praleido apie du šimtus metų“, – pasakoja dizaineris.

„Medienos nelakuojame, tepame bičių vašku“, – gamybos niuansais dalijasi G. Mačiulis. „Prie kiekvieno baldo pridedama dėžutė, kurioje rasite bičių vaško ir šluosčių. Jei ant staliuko atsiras dėmelė, užtenka patrinti šluoste, pablizginti vašku“, – įsitikinę natūralumą vertinantys verslininkai.

„Man ne vis vien, ar mano vaikas grauš stalo kampą, kuris padengtas formaldehidu, ar natūralią, nekenksmingą medieną“, – sako dizaineris G. Mačiulis. „Orientuojamės į kokybę – baldai kuriami ne dvejiems metams. Mums didžiausias pasiekimas būtų, jeigu baldus nusipirkę tėvai paliktų juos vaikams, šie savo vaikams – kad baldai turėtų istoriją“, – vizija dalijasi E. Kasčiukaitis.

Pripažinimas

„Vos paviešinus pirmuosius kolekcijos gaminius Edmundas įsigijo gerbėjų: nuo Didžiosios Britanijos iki Brazilijos (red. tarp jų ir tokios valstybės kaip Azerbaidžianas)“, – sako G. Mačiulis. Unikalus dizainas sulaukė ir užsienio spaudos dėmesio: vos pasirodęs šviestuvas „Lucerna“ sukėlė ovacijas Italijoje. „Nemanykit, kad mūsų kuriamą dizainą vertina visi. Nors užsieniečiai ploja rankomis ir sako „Valio!“, šiauliečiai gūžčioja pečiais: „Kažkas čia ne taip“, – pašnekovai šypsosi ir neslepia svarstę, ar verta kolekciją pardavinėti Lietuvoje.

„Kalbant apie mažmeninę prekybą, mūsų tikslas kurti gaminius, kurie negalėtų būti perkainojami: didžiąją dalį gaminio kainos sudarytų gamybos sąnaudos ir medžiagos, mažąją – uždarbis. Norime, kad mūsų pagamintos lovos kaina būtų pagrįsta. Mums nepriimtina situacija, kai partneriai užsideda milžiniškus antkainius, o vėliau taiko nuolaidas“, – sako E. Kasčiukaitis.

Dėl savito požiūrio partnerius verslininkai renkasi itin atsakingai. „Juk atiduodame jiems savo kūdikį, leidžiam nešti savo vėliavą“, – šypsosi G. Mačiulis.

Eksportuojant idėjas

Nors kolekciją lydi sėkmė, mažmeninė prekyba baldais nėra pagrindinė „Inscoco“ veikla. Įmonės branduolys – intelektinė nuosavybė. „Eksportuojame lietuvišką gaminių dizainą“, – sako E. Kasčiukaitis. „Nesivaikome lengvų pinigų, dirbame tik su mums įdomiais projektais“, – priduria G. Mačiulis. „Ambicijos mums svarbesnės už pinigus. Žinome savo vertę, tačiau ją išnaudojame gerąja prasme – siekiame sukurti ką nors gražaus“, – paaiškina pašnekovai.

1. 37–40 tūkst. Litų

Tiek sudarė pradinės investicijos.

2. Daugiau nei 26 darbuotojai

2 žmonės dirba gamybos srityje;
6 žmonės – modelių kūrimo srityje;
20 žmonių – pardavimo srityje su viso tinklo partneriais.

3. Įranga

Gamykloje daug automatizuotos įrangos, tačiau gaminant mūsų baldus didžioji dalis darbo atliekama rankomis (tiesiog tokia darbo technologija, gaminių formos). Yra du pagrindiniai cechai: vienas skirtas baldų rėmams (kietajai daliai) gaminti, kitas – siuvimo ir aptraukimo cechas. Kietųjų detalių ceche pjovimo staklės įvairios, galima pjauti pagal skaitmeninius failus, kelis sluoksnius vienu metu, galima pjauti kampus ir pan. Yra frezavimo, profiliavimo, šlifavimo, obliavimo, tekinimo, gręžimo ir kitokių staklių. Aptraukimo ir siuvimo ceche taip pat gausu įvairių įrankių bei staklių: oro kompresorių, aptraukimo pistoletų, oro linijų, pramoninių siuvimo mašinų ir kitų.

4. Daugiau nei 400 tūkst. litų

Tokia šiuo metu derinamų projektų suma.

5. Sunaudojamos medienos kiekiai

Mūsų tikslas sunaudoti kuo mažiau medžiagų ir jas naudoti kuo kokybiškesnes, nes dirbame atsakingai ir gerbiame savo aplinką, kurioje gyvename. Tiksliai įvardyti medienos kiekio neįmanoma, kiekvienas mėnuo skirtingas, sąnaudos taip pat. Perkame daugiau medienos, kad prireikus turėtume sandėliuose. Be medienos, naudojame ir kitų medžiagų, tokių kaip porolonas, veltinis, audiniai, oda, spyruoklės, daugiasluoksnė fanera ir kt.

6. Tiekėjai

Dirbame su įvairiais medienos tiekėjais, kartais net ieškome pavienių pardavėjų, kurie parduoda tokią įdomią medieną kaip obelis, trešnė, natūralus juodasis ąžuolas, skroblas. Viskas priklauso nuo idėjos bei gaminio. Gerą tiekėją atpažinti labai paprasta, jis turi būti sąžiningas.

7. Kuo ypatingi Lietuvos baldžiai, palyginti su kitomis šalimis?

Tuo, jog yra itin talentingi ir vertina ne tik materialinę naudą, bet ir projekto idėjinę pusę. Labai atsidavę tam, ką daro, ir dalijasi savo idėjomis kuriant bet kokį naują gaminį.

8. Kaip gimsta idėjos?

Baldų idėjos gimsta iš filosofijos, kuria mes vadovaujamės: įkvėpta gamtos, pritaikyta miestui, sukurta ir išvystyta su didžiuliu dėmesiu.

Dizaino idėjos eksportuojamos į Švediją, Angliją, Prancūziją, Belgiją, Italija ir Vokietija.

Naujame „bzn start" mėnesio verslo žurnalo numeryje ieškokite įdomių ir naudingų istorijų: VERSLO ISTORIJA apie „Skinijos“ įkūrėją Tadą Rimkevičių, apie verslo milžinus, kuriuos pavyko įveikti. Numeryje pristatomi pasaulio TOP milijardieriai, kurie verslą pradėjo nuo nulio litų ir franžizės verslas „Lizarran” Lietuvoje . Taip pat apie startuolio klaidas pagal G.Klapaną. Sužinosite apie valstybės teikiamą paramą verslui, naujausias finansines priemones, atsiskaitymų verslo sąlygas ir kitą naudingą informaciją.