Jubiliejinio "Kino pavasario" programoje - filmai iš penkių žemynų: Europos, Amerikos, Azijos, Australijos, o Afrikos kinematografas festivalyje bus pristatomas pirmą kartą.

Afrikietiški motyvai skambės ir "Kino pavasario" atidarymo akcijoje. Ją rengiantys ryškūs šiuolaikinio meno kūrėjai Nomeda ir Gediminas Urbonai pristatys savo kino ir garso projektą, kuriame vaizdo ir garso fragmentai iš senų lietuviškų filmų derinami su kompozitorių Lino Rimšos ir Lino Paulauskio kūryba ir Vakarų Afrikos būgnų garsais.

Festivalio pradžios filmo "Jūros gelmėse" scenarijus paremtas Galicijos žvejo Ramono Sampedro gyvenimo istorija. Nuo uolos į jūrą nėręs 26-erių jaunuolis patyrė stuburo traumą ir buvo paralyžiuotas nuo kaklo iki kojų. Net praėjus 29 metams po traumos jis į gyvenimą žiūri filosofiškai ir nestokoja humoro jausmo. Vis dėlto Ramonas trokšta garbingai numirti.

Režisieriaus, scenaristo ir kompozitoriaus A. Amenabaro 2004 metais sukurtas filmas aktualia eutanazijos tema jau spėjo pelnyti "Oskarą" už geriausią užsienio šalies filmą, Holivudo užsienio spaudos asociacijos "Auksinį gaublį", Venecijos kino festivalio Didįjį žiuri prizą bei Europos kino meno akademijos premiją už geriausią režisūrą ir pagrindinio aktoriaus Javiero Bardemo vaidybą.

Festivalio programos rengėjai taip pat išskiria kitus ryškius 2004-2005 metų filmus: Čilės režisieriaus Andreso Woodo juostą "Mačiuka", kino Wong Kar Wai juostą "2046", korėjiečio Kim Kiduko naujas filmas "Tušti namai", amerikiečių humoristinį kino eksperimentą "Super didelis aš", vokiečio Volkerio Schloendorffo filmą "Devintoji diena", čekų režisieriaus Jano Hrebejko "Aukštyn žemyn", latvių ir lietuvių prodiusuotą režisierės Lailos Pakalninios "Autobusą", senegaliečio Ousmano Sembene filmą "Moolaade", nuotaikingą lenkų filmą "Vestuvės" ir kitus. Rengėjai tikisi, kad šių metų "Kino pavasario" programa nenuvils ir komercinio kino gerbėjų.

Laukiančius Lietuvos kino naujienų turėtų pradžiuginti dvylika lietuviškų premjerų, taip pat pastarųjų metų Lietuvos animacinių filmų kolekcija bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų parengta kino programa.

Festivalio retrospektyva šįmet skiriama režisieriaus Almanto Grikevičiaus kūrybai. Bus rodomi keturi šio režisieriaus vaidybiniai filmai: 1968 metais kartu su Algirdu Dausa sukurta vienas geriausių lietuvių vaidybinių filmų "Jausmai", taip pat vėlesni filmai "Ave Vita!" (1969), "Sodybų tuštėjimo metas" (1976) ir "Faktas" (1980).

Festivalyje laukiama užsienio kino specialistų iš Izraelio, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, o ryškiausias svečių būryje - Vilniuje su koncertine programa gastroliuosiantis serbų režisierius ir kompozitorius Emiras Kusturica. Susitikimas su šiuo vienu garsiausių Europos kino menininkų planuojamas "Lietuvos" kino teatre balandžio 8-osios vakarą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją