Britanija yra geidžiamiausia imigrantų iš Europos šalis. Joje naują gyvenimą kuria lietuviai, latviai, vengrai, čekai, o kaip rodo vyriausybės tyrimas, lenkų kalba tapo antrąją dažniausiai vartojama po anglų kalbos.

Rumunija ir Bulgarija, 2007metais tapusios ES narėmis, turėjo išlaukti septynerių metų pereinamąjį laikotarpį, kad jų piliečiai be leidimų ir vizų apribojimų galėtų dirbti Jungtinėje Karalystėje.

„Bus daug lengviau. Pavyzdžiui, aš šešerius metus dirbau barmenu naktiniame klube, dabar turiu plauti automobilius, nes iki sausio neturiu teisės eiti į barą ir bandyti vėl ten įsidarbinti“, – sako imigrantas iš Rumunijos Cirian Gainaru.

Britanijoje dirba apie 100 tūkst. rumunų. Dar daugiau jų patraukė į Italiją ar Ispaniją, kuriose apribojimai dirbti galiojo iki 2009 metų. Vyriausybė ramina britus: antplūdžio nereikėtų bijoti, nes kas norėjo, tie jau atvyko.

Tačiau Bulgarų kultūros centrą Londone piktina pastaruoju metu padažnėjusi retorika prieš imigrantus.

„Su mumis elgiamasi neteisingai, spaudoje skelbiamos politikų nuomonės, kad Bulgarija yra rizikos šalis. Nors mes taip pat ES piliečiai, mūsų nereikia bijoti“, – sako kultūros centro vadovas Ivo Stankovas.

Šokiruojančią imigrantus nuomonę paskelbė bulvarinis „Daily Express“: vos ne visi jo skaitytojai yra už tai, kad Britanija užvertų sienas naujiems imigrantams. Tai neatspindi, ką galvoja visa visuomenė.

Tuo metu britų bendrovės jau rengiasi priimti imigrantus, kurie gali pigiai užimti laisvas darbo vietas.