Lietingą šeštadienio rytą minios klaipėdiečių prie Danės upės krantinės laukė sugrįžtančio Klaipėdos simbolio, burlaivio "Meridianas".

Tačiau laivo sugrįžimą į tradicinę vietą trikdė nepakylantis "Biržos" tiltas, praneša VE.lt. Įtariama, jog sugedo viena iš tilto pakėlimo variklio dalių.

Gedimą pašalinti pavyko tik apie 13 val. Tada tiltas galų gale pakilo, leisdamas "Meridianui" sugrįžti į savo vietą.

Istorinis burlaivis, daugiau nei 40 metų stovėdamas prišvartuotas Danės upėje Klaipėdos miesto centre, tapo neatsiejama uostamiesčio dalimi ir vienu populiariausių miesto simbolių.

2012 m. spalio 19 d. burlaivį valdantį fondą perėmė klaipėdiečiai Aidas Kaveckis ir Aloyzas Kuzmarskis bei inicijavo laivo atstatymą.

"Aš manau, kad tie praėję laukimo metai neprailgo ir tai, kad "Meridianas" grįžta atgimęs naujam gyvenimui, yra gera žinia tiek Klaipėdos miestui, tiek visam regionui ir, kita vertus, Lietuvai kaip jūrinei valstybei", - penktadienį žurnalistams sakė Klaipėdos miesto meras Vyrautas Grubliauskas.

Kaip mokomasis laivas tarnavęs "Meridianas“ bus vedamas ir švartuojamas su Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantų pagalba: kadaise jame praktikavosi jūreivystės mokyklų kursantai.

Burlaivio sutikimo ceremonija bus baigta iškilmingu Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimo laive.

Prišvartuotame laive toliau vyks remonto darbai - bus remontuojamas laivo vidus, rengiama muziejinė ekspozicija ir žuvies restoranas. Tikimasi, kad laivas visuomenei atviras bus jau kitų metų liepą.

Remontuoti burlaivis buvo išplukdytas prieš metus. Skubiai remontuoti barkentiną nuspręsta pasikeitus Klaipėdos jūrinio miesto simbolio burlaivio "Meridianas" paramos fondo vadovams: laivu rūpintis apsiėmė "Friedricho" pasažo savininkas Aidas Kaveckis ir jūrų krovinių kompanijos "Bega" generalinis direktorius Aloyzas Kuzmarskis.

"Miestas iš savo pusės pagal galimybes stengiasi investuoti į erdvę, kuri bus prie "Meridiano" ir šiuo metu yra derinama bendradarbiavimo sutartis su fondo valdytojais dėl aikštės perdavimo "Meridiano" fondui - fondo valdytojai turi tikrai rimtų ambicijų", - teigė uostamiesčio meras.

Jo duomenimis, į laivo aplinkos sutvarkymą savivaldybė investavo 74 tūkst. litų, kurie buvo skirti suoliukams, šaligatviams ir gėlynams.

Medinis burinis laivas "Meridianas" prišvartuotas prie Danės krantinės stovėjo nuo nuo 1969 metų, kelis dešimtmečius jame veikė restoranas. Jis pastatytas 1948 metais Turku laivų statykloje, Suomijoje. Tai vienas iš 49 panašių laivų, kuriuos suomiai kaip kontribuciją po Antro pasaulinio karo pastatė Sovietų Sąjungai.

Pastaruosius 10 metų laivas buvo apleistas ir ankstesnieji jo savininkai pernai spalį kreipėsi į Vyriausybę, prašydami vietos burlaiviui nuskandinti. Netrukus po to jis buvo perimtas naujų savininkų, įsipareigojusių atlikti kapitalinį remontą laive ir vėl atverti "Meridianą" visuomenei.