Maiste esančios pigmentinės molekulės nusėda ant dantų emalės, o įvairios rūgštys ir taninai dar sustiprina šią pigmento savybę.

Šiame dažymo čempionate nenuginčijamai pirmauja mėlynės. Čia taip pat patenka ir vyšnios, tamsių rūšių vynuogės, vaivorai, spanguolės – viskas dėl gausybės rūgščių ir dažomųjų pigmentų.

Sojų padažas, taip pat balzaminis actas gali palikti savo pėdsakus, kaip ir kario prieskoniai.

Mūsų mylimos morkos ir burokėliai, žinomi kaip natūralūs dažikliai, taip pat gali nudažyti dantų emalį. Tiems, kas neseniai balino dantis, rekomenduojama susilaikyti nuo jų vartojimo bent kelias savaites.

Į šį sąrašą taip pat patenka juodasis šokoladas.

Gėrimai

Gazuoti saldieji gėrimai – tikri dantų priešai, nes į jų sudėtį įeina dirbtiniai priedai, pvz., konservantai, saldikliai, aromatizatoriai, emulgatoriai, soda, kofeinas, o taip pat kancerogeninės medžiagos ir kiti pavojingi stimuliatoriai.

Atskirai reikia paminėti granatų sultis, kuriose gausu naudingų rūgščių, tačiau jos labai pavojingos emaliui. Šias sultis odontologai rekomenduoja gerti praskiestas arba per šiaudelį.

Stiprios juodosios ir žaliosios arbatos mėgėjams verta pamąstyti, ar jų įprotis išties toks naudingas. Dėl daugybės taninų arbata gali nuspalvinti dantų emalį – ši savybė sustiprėja geriant labai karštą arbatą. Mažiau kenksminga laikoma baltoji arbata.

Tačiau yra ir gera naujiena – tie patys taninai stabdo bakterijų plitimą, kurios sukelia prastą kvapą burnoje ir kariesą. Dažomosios žolelių arbatų savybės priklauso nuo sudėties, o jau ramunėlės ir liepžiedžiai ne tik nepavojingi, bet ir naudingi.

Daugelis neįsivaizduoja ryto be kavos. O ir darbo dienos – taip pat. Dantys labiausiai kenčia nuo tirpios kavos, mažiau – nuo maltos. Susilpninti dažomąsias kavos savybes galima geriant kavą su pienu – tai tinka ir kalbant apie arbatą.

Baltajame ir raudonajame vyne yra rūgščių, kurios emalį padaro paveikesnį dažikliams, o dažomieji pigmentai, kurių yra raudonajame vyne, toliau atlieka savo juodą darbą.

Vaistai

Vaistai – nors ir ne maistas, tačiau reikia perspėti, kad skysti geležies preparatai nuspalvina dantų emalę tamsia spalva, tokia pat savybe pasižymi ir hematogenas. Antibiotikai tetraciklinas ir doksiciklinas gali pakeisti dantų emalio spalvą, jei juos skiria vaikams, kurių dantys vis dar auga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)