Trys dienos iki Velykų katalikų bendruomenei yra itin svarbios - jose minimos paskutiniosios Viešpaties gyvenimo žemėje dienos, ruošiamasi pasitikti Prisikėlimą. Todėl Didžiojo Ketvirtadienio, Penktadienio ir Šeštadienio apeigos lotynų liturgijoje pilnos susikaupimo nuotaikų kupinų grigališkojo choralo giesmių.

Ketvirtadienį ir penktadienį 17 valandą Vilniaus arkikatedroje grigališkojo choralo choras "Schola Gregoriana Vilnensis" giedos liturgines Naktinių budėjimų, kitaip vigilijų, valandas.

Pasak "Schola Gregoriana Vilnensis" vadovės Živilės Stonytės, ši maldos praktika Europos vienuolynuose įsitvirtino ankstyvaisiais viduramžiais ir nepakito iki mūsų dienų. Ši liturginė valanda (dar vadinama "Tenebrae" ("sutemomis") dėl to, kad buvo giedama beveik visiškoje tamsoje, vis užpučiant po žvakę) yra sudėtingos struktūros, sudaryta iš antifonų, psalmių, skaitinių ir responsorijų. Čia skamba ir Jeremijo raudų tekstai iš Senojo Testamento.

Visų bažnytinių metų liturgijoje nėra tokių savitų, įdomių, sudėtingų ir dramatiškų apeigų, kaip Didžiojo Penktadienio. Kovo 25 dieną 19 val. Vilniaus arkikatedroje vyks Šventojo Kryžiaus pagerbimo pamaldos, kurių neatskiriama dalis yra tik tą dieną atliekamos giesmės. Kryžiaus pagerbimo ceremonijos metu giedama "Improperia" - sudėtinga muzikinė kompozicija, sudaryta iš lotyniškų ir graikiškų tekstų, dar vadinamų "Kristaus priekaištais". Grigališkieji šių giesmių variantai aptinkami jau ankstyvaisiais viduramžiais.

Drauge su "Schola Gregoriana Vilnensis" Didžiojo Penktadienio pamaldose giedos Šiaulių universiteto Muzikos katedros studentų mišrus choras "Studium", dalyvaus Panevėžio savivaldybės kamerinis mišrus choras "Muzika", diriguos Vaclovas Augustinas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją