1. Nevalgote pusryčių

Atsižvelgiant į 2011 m. apklausą, apie 10 procentų JAV gyventojų , arba 31 milijonų amerikiečių, nevalgo pusryčių. Tačiau pasak neseniai Tel Avivo universiteto atliktų tyrimų pusryčiai iš tiesų yra svarbiausias dienos maistas - ypač žmonėms, kurie nori numesti svorio. Buvo atliktas tyrimais, kurio metu mokslininkai suskirstė 93 nutukusias moteris į dvi skirtingas grupes ir nurodė joms suvartoti 1400 kilokalorijų per dieną. Vienintelis skirtumas buvo tas , kad viena grupė sočiausiai valgė ryte (pusryčiai – 700 kilokalorijų), o antroji grupė - per pietus (700 kilokalorijų).

Po 12 savaičių grupė, kuri sočiau valgė per pusryčius, prarado apie 8 kilogramus ir apie 7,6 centimetrus sumažino juosmens apimtį. Kita grupė prarado apie 3 kilogramus ir apie 3,5 centimetrais sumažino juosmens apimtį. Be to, nors abiejų grupių narės prarado svorio, tos grupės, kurioje buvo sočiau valgoma ne pusryčių metu, narėms kraujyje padidėjo trigliceridų koncentracija, o ši yra susijusi su širdies ligomis, diabetu , hipertenzija ir dideliu cholesterolio kiekiu, praneša „Medical News Today“.

2. „Maitinatės“ tik sultimis

Organizmo valymo sultimis šalininkai teigia, kad dienomis ar net savaitėmis laikantis skysčių dietos, kurią sudaro spaustos daržovių, vaisių sultys bei nedidelis kiekis riešutų pieno, ši išvalys toksinus iš organizmo, padės jums mesti svorį ir suteiks spindesio odai.

„Mayo“ klinikos specialistai įspėja, kad reklama tikėti nevertėtų. Nepaisant sulčių barų populiarumo ir skysčių dietos tarp garsenybių paplitimo, ilgalaikė sulčių dieta yra vienas iš blogiausių dalykų, kuriuos galite padaryti savo kūnui, jei norite numesti svorio.

Kodėl? Nors ilgalaikė sulčių dieta padės jums numesti svorio, tai daugiausia bus vandens svoris, kuris bumerangu grįš atgal, kai jūs sugrįšite prie savo įprastų mitybos įpročių. Tai gali sukelti ir kitų sveikatos problemų, dirglumą, išbalansuoti medžiagų apykaitą.

Jei jums tikrai patinka jausti suskystintų daržovių ir vaisių skonį, tada kartais sultimis galite pakeisti užkandį ar patiekalą. Bet nesilaikykite sulčių dietos ilgą laiką ir prisiminkite, kad spaudžiant sultis gali būti prarandamos skaidulos ir maistinės medžiagos, kurios yra produkto odelėje, o sultyse lieka vaisiuose esantis cukrus, įspėja Glenn D. Braunstein iš Cedars - Sinai medicinos centro.

3. Užpildote skrandį dietiniais gazuotais gėrimais

Atrodo, kad tai skamba racionaliai. Gazuoti gėrimai verčia jaustis sočiai, o tai gali padėti numalšinti poreikį užkandžiauti. Bet jei jūs vartojate šiuos dietinius gėrimus norėdami sulieknėti, patys gali tapti sabotažo prieš lieknėjimą aukomis.

Remiantis Purdue universiteto 2013 m. atlikta tyrimų, susijusių su dirbtiniais saldikliais, analize, dietinių gaiviųjų gėrimų ir kitų dirbtinai saldintų gėrimų vartojimas gali būti susiję su svorio padidėjimu, 2 tipo cukriniu diabetu, širdies ligomis, insultu ir aukštu kraujo spaudimo,

Kodėl? Jūsų kūnas gali būti „supainiotas“ dirbtinių saldiklių, teigia Purdue universiteto psichologijos mokslų ir elgsenos neurologė Susan E. Swithers. Swithers tyrimai rodo, kad natūralus žmogaus organizmo gebėjimas elgtis su kalorijomis, gaunamomis iš saldaus maisto, klaidinamas dietiniuose gėrimuose esančių saldiklių. Vietoj dietinių gėrimų verčiau vartoti gazuotą vandenį.

4. Iš maitinimosi raciono visiškai išbraukiate kurią nors produktų grupę

Pavyzdžiui, glitimą, angliavandenius, cukrų, mėsą. Nėra stebuklingo būdo prarasti svorį. Vis tik, kai kuriems žmonėms kurios nors produktų grupės eliminavimo dieta atrodo kaip greitas ir lengvas būdas pradėti kontroliuoti savo kūną.

Deja, tiems, kuriems gresia valgymo sutrikimai, toks maitinimasis iš tikrųjų gali būti tik būdas valgymo sutrikimams, pavyzdžiui, anoreksija ar ortoreksija, uždangstyti praneša „Yahoo! Shine“.

„Mayo“ klinika apibrėžia ortoreksiją kaip maniją „valgyti maisto produktus, kurie padeda jiems jaustis švariais ir sveikais“, vengiant, pavyzdžiui, dirbtinių priedų, pesticidų, genetiškai modifikuotų produktų, per didelio kiekio riebalų, cukraus ir druskos.

Bet palaukite! Ar ne gerai visų šių ingredientų vengti? Taip, tačiau kai kurie ortoreksija sergantys žmonės gali tapti tokie apsėsti, kad galiausiai „atsiriboja ir dažnai tampa nepakantūs kitų žmonių nuomonėms apie maistą ir sveikatą“. Dar blogiau, jiems gali pradėti trūkti pagrindinių maistinių medžiagų, ypač tada, jei jie puola laikytis dietos, kurios metu nevartojamas glitimas, ar veganiškos dietos. Daugiausia dėmesio skiriama maistui, kurio negalima valgyti, o ne ieškant maistingų produktų, kuriuos valgyti jie gali.

Žinoma, žmonės, kuriems diagnozuota celiakija, turi vengti glitimo, nes ji kenkia plonajai žarnai ir apsaugo organizmą nuo maistinių medžiagų įsisavinimo. Kai žmonės su celiakija valgo produktus su glitimu, jie gali kentėti nuo viduriavimo, vėmimo, vidurių užkietėjimo ir krentančio svorio, teigia Nacionalinis sveikatos institutas JAV. Tačiau perspėjama: jei maistas yra pažymėtas kaip „be glitimo“, tai nereiškia, kad jis būtinai yra sveikas.

5. Renkatės neriebiais pavadintus produktų variantus

Intuityviai žvelgiant, logiška: jei norite atsikratyti kūno riebalų, nustokite valgyti riebalus. Tačiau tyrimai rodo, kad riebalai maisto produktuose iš tiesų nėra susiję su svorio augimu ir ligomis, teigia Harvardo Visuomenės sveikatos mokykla. Iš tiesų su ligomis yra susijęs visų suvartotų kilokalorijų kiekis bei „blogi“ riebalai, tokie kaip nesočiosios riebalų su transizomerais rūgštys ar sočiosios riebalų rūgštys. Jos aptinkamos mėsoje ir perdirbtuose maisto produktuose. Harvardo Visuomenės sveikatos mokykla pažymi, kad žmonės, kurie laikosi mažo riebalų kiekio dietos, dažnai galų gale atsisako ir gerųjų riebalų, pavyzdžiui, mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, kurių yra alyvuogių aliejuje ar riebioje žuvyje.

Saikingas riebalų vartojimas vertingas, o tokios etiketės kaip „mažai riebalų“ arba „be riebalų“ iš tiesų skatina žmones valgyti daugiau, nurodo Cornell universiteto Maisto ir prekės ženklų laboratorijos atliktas tyrimas.

Mokslininkai nustatė, kad žmonės, kurie užkandžiavo produktais su nuoroda „mažai riebalų“ ant etiketės, jų suvalgė apie 50 proc. daugiau nei tie, kurie valgė iš pakelio be etiketės. Valgantiej taip pat nuvertino kalorijų kiekį „mažiau riebalų“ turinčiuose „M &M's“ saldainiuose ir granoloje, tai ypatingai darė antsvorio turintys žmonės.

Vietoj to, kad iš karto nuspręstumėte, jog maisto produktai su mažiau riebalų ar be jų yra vertingesni jūsų sveikatai, pirmiau perskaitykite etiketę. Gali būti, kad sužinosite, jog šiame produkte iš tiesų daugiau cukraus ar kalorijų nei produkte, kuriame riebalų kiekis įprastas.

6. Būnate alkani

Tiems, kurie nori greitai numesti svorio, per didelis kalorijų kiekio sumažėjimas iš tikrųjų gali būti beprasmiškas.

31-os ilgalaikės dietos, pagal kurias per dieną reikia suvartoti apie 1200 kilokalorijų, analizė parodė, kad nors žmonės prarado svorio, dauguma vėl jį priaugo per ketverius ar penkerius metus, teigia RealSimple.com. Geresnė strategija – įvertinti, kiek kilokalorijų suvartojate per dieną, ir tuomet jų kiekį šiek tiek sumažinti.

„Jei norite numesti svorį ir jį tokį išlaikyti amžinai, jums reikia šiek tiek apriboti kilokalorijas, kad jūs tiesiog tęstumėte, ką pradėjote, ir niekada nesustotumėte“, - sako dietologas Christopheris Gardneris . Pavyzdžiui, jei jūs supratote, kad jums reikia apie 2500 kilokalorijų per dieną, paprasčiausias jų kiekio sumažinimas 250 kilokalorijų per dieną gali lemti sėkmingesnį, ilgalaikį svorio praradimą per vienerius metus, nei tuo atveju, kai jūs staiga sumažinsite kilokalorijų kiekį iki 1200 ir taip ištversite, tarkim, keturis mėnesius.

7. Į savo maitinimąsi žiūrite kaip į dietą

Tai medicininė tiesa, kurią kai kurie lieknėjimo specialistų bijo pripažinti: dauguma žmonių, kurie praranda svorį, negali jo vėl nepriaugti.

Tačiau žmonėms, kurie prioritetu laiko ne dietą, o gyvenimo būdo pokyčius, kalbant apie ilgalaikį svorio praradimą, viltis išlaikyti „naująjį“ svorį, teigia Masačiusetso medicinos mokyklos nutukimo ekspertė Sherry Pagoto.

Ji neseniai paskelbė raginamą nutraukti dietų „karus“ Amerikos medicinos asociacijos žurnale, nurodydama, kad jokia dieta nėra geresnė ar blogesnė, kai reikia padėti žmonėms numesti svorio. „Jos laikymasis yra svarbiausia, o būdas tai sugriauti yra versti kažką valgyti maistą, kuris jiems neskanus, kurio jie nemoka paruošti ar negali sau leisti įsigyti“, - teigė Pagoto „LiveScience“.

Kuo greičiau jūs tai suprasite, tuo geresni jūsų šansai įgyvendinti mažus, realius ir tvarius pasikeitimus, kurie jus lydės likusį gyvenimą. Tai veikia atvirkščiai nei bandymas priprasti prie dramatiškų, trumpalaikių dietų, kurios gali galiausiai įtraukti į nesveiką svorio priaugimo ir metimo ratą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)