Darniai funkcionuojantys nugaros ir krūtinės raumenys pagerina mūsų išvaizdą, nes tiesus žmogus visada atrodys patraukliau, oriau ir kels didesnį pasitikėjimą nei susigūžęs, susikūprinęs.

Darbas su viršutine nugaros dalimi padės išlaisvinti susikaupusią įtampą ir tarpumenčio srityje neleis susidaryti taip vadinamai „stresinei kuprai“.

Taisyklinga laikysena - tai laisvas, nevaržomas jūsų kvėpavimas, o kartu ir spartesnis organizmo valymasis, geresnė plaučių ventiliacija, kas ypač aktualu rūkantiems, ir viso organizmo aprūpinimas deguonimi.

„Pasijutę tingūs, mieguisti, apatiški ar pajutę silpnumą, pasitikrinkime - ar esame tiesūs, ar neužspausta diafragma. Kartais kylantis nepaaiškinamas nerimas ar susierzinimas taip pat gali būti užspaustos diafragmos, padažnėjusio paviršutinio kvėpavimo ir nepakankamo organizmo aprūpinimo deguonimi t.y. prastos laikysenos pasekmė.

O neteisingą laikyseną nulemia silpni, netekę tonuso arba neproporcingai išvystyti viršutinės kūno dalies raumenys. O kur dar skausmai kaklinėje ir krūtininėje stuburo dalyje, ar nuo stuburo plintantys į rankas ir krūtinės ląstą?“- sako trenerė Dalia Vengrytė.

Susitraukinėdami raumenys padeda varinėti kraują, taip suaktyvinama kraujotaka ir gerinama širdies ir kraujagyslių bei smegenų veikla. Statistiniais duomenimis, kraujotakos sistemos sutrikimų sukeltos ligos pirmauja kaip mirtingumo priežastys išsivysčiusiose šalyse, kur gyvenimo būdas tapo sėslus. Kartais mūsų nežinojimas ir tokios iš pažiūros smulkmenos daro didelę įtaką mūsų sveikatai, savijautai ir nuotaikai.

Kaip taisyklingai mankštinti viršutinę kūno dalį

„Jeigu tikslas nėra raumenų masės auginimas, o tik noras suteikti formą ir tonusą raumenims, pagerinti savijautą, padės pratimai naudojant savo kūno svorį arba tokias papildomas priemones kaip svareliai ar gumos.

Įvairūs pratimai, reguliarus jų atlikimas ir pakartojimų skaičiaus laipsniškas didinimas padailins ir paryškins norimas kūno formas, pakoreguos laikyseną, suteiks energijos ir taps prevencijos keliu išvengti rimtesnių sveikatos sutrikimų,“ – teigia trenerė Dalia Vengrytė.

Ko gero, visi žinome, kaip atrodo svareliai. O štai gumos, kitaip dar vadinamos elastinėmis juostomis, būna labai įvairios. Skiriasi jų formos, ilgis, spalvos. Jos būna su rankenomis ir be jų, plačios ir siauros. Spalva parodo gumos elastingumą. Kuo guma standesnė, tuo didesnis pasipriešinimas sukuriamas ir tuo sunkiau atlikti pratimus. Todėl pradžioje rinkitės elastingesnes.

Raudona spalva tinkama pirmajai pažinčiai su gumomis, žalia - tolimesnei veiklai, mėlynos - jau sustiprėjus ir t.t. Gumos nėra brangios ir yra labai patogios, nes užima labai mažai vietos, yra lengvutės ir gali visur keliauti su jumis.

Paįvairinkite savo kasdienybę sau patraukliu fiziniu aktyvumu ir suteikite sau garantijas, kad prasta sveikata ar nerimas dėl nepakankamai gerai atrodančio kūno nesutrukdys jums mėgautis gyvenimu ir siekti užsibrėžtų tikslų.