Ingredientai

Aliejus 100 ml
Druska žiupsnelis
Cukrus 1 šaukštelis
Porcijos: 4
Kviečiame pasigaminti karamelizuotų svogūnų. Svogūnų karamelizavimas padeda išryškinti jų natūralų skonį. Karamelizuotais svogūnais galite gardinti sumuštinius, picas, makaronų patiekalus, sriubą, mėsą, žuvį, omletus.

Gaminimo eiga

* Tiks bet kokios rūšies svogūnai, o kaip greitai jie karamelizuosis, priklausys nuo juose esančio cukraus kiekio. Puikiai karamelizuojasi įprasti geltonieji svogūnai – tiesą pasakius, juose yra daugiau cukraus nei saldžiuosiuose svogūnuose, kurie tik atrodo esą saldesni, nes juose mažiau sieros junginių.

* Nupjaukite svogūno viršų. Perpjaukite svogūną vertikaliai pusiau ir jį nulupkite.

* Padėkite svogūną perpjautąja puse ant lentelės ir supjaustykite pusžiedžiais. Jų storis nėra svarbus, nors ploni žiedeliai karamelizuosis greičiau nei stori. Jei labiau patinka paprastesnis, „kaimiškas“, maistas, pusžiedžiai tegul būna storesni. Dar vienas variantas – svogūnus kepti tiesiog perpjautus per pusę.

* Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus. Labai gardu ir sviestas, bet jis labiau linkęs degti, todėl neleiskite keptuvei per smarkiai įkaisti.

* Kai riebalai ims spirgėti, suberkite svogūnus.

* Pamaišykite, kad visi svogūnai pasidengtų riebalais.

* Pabarstykite druska – ji ne tik pagardina patiekalą, bet ir pagreitina karamelizavimosi procesą. Jei norite, įberkite po mažą žiupsnelį juodųjų pipirų ir cukraus.

* Toliau maišykite svogūnus. Po minutės ar dviejų pamatysite, kad jie pradėjo lipti prie keptuvės dugno ir tamsėti. Taip ir turi būti.

* Toliau maišykite ir stebėkite, kaip svogūnai tampa vis tamsesni.

* Jei atrodo, kad svogūnai per daug limpa prie keptuvės, įpilkite šlakelį vandens, sultinio ar vyno ir greitai maišykite. Skystis greitai išgaruos, o svogūnai taip smarkiai nebelips.

* Kepkite tol, kol svogūnai taps norimos spalvos, skonio ir tekstūros.

www.DELFI.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai