Paryžius, Prancūzija. Miesto kultūros renesansas

Paryžius atgimsta. Siekiant sumažinti automobilių spūstis viename iš judriausių miestų Europoje, o tiksliau ties Unesco saugomomis Senos pakrantėmis, pusantro kilometro greitkelio dešiniajame upės krante dabar įrengti pėsčiųjų bei dviračių takai.

Kairysis krantas puikuojasi 2,5 kilomentro zona be automobilių eismo tarp Almos tilto ir Orsay muziejaus. 1800 kvadratinių metrų dydžio sodai dirbtinėse salose ir pėsčiųjų takai įpučia naujų vėjų mašinomis užbarikaduotame mieste.
Paroda Paryžiuje
Ir tai dar ne viskas: auksinis „skrendantis kilimas“ karūnuoja Luvro naujos Islamiško meno galerijos kiemo interjerą. Devyni nauji varpai, atkartoja originalų viduramžių varpų skambesį iš Notre Damo katedros bokšto. Po ilgus metus trukusios renovacijos, Pikaso muziejus toliau eksponuos darbus septyniolikto amžiaus Marais rūmuose. Gražiausias pasaulio miestas dabar dar gražesnis, nei buvo anksčiau.
Paryžius, Prancūzija

Ar šis miestas vertas tavo atostogų?

Trinidadas, Kuba. Atraskite kerinčią miesto istoriją

Nedidelis Trinidadas, pasviręs tarp tropinių Escambray kalnų prieškalnių ir žėrinčios Karibų jūros, yra egzotiškas Unesco pasaulio paveldo kampelis, talpinantis neįtikėtiną architektūrinį ir dekoratyvinį devyniolikto amžiaus palikimą – Mudéjar stiliaus lubas, prancūzišką porcelianą ir Carrara marmurines duris. 2014-ieji žymi 500-tąsias Ispanijos konkistadorų įkurto miesto metines, pasitinkamas įvairiomis fiestomis ir kultūriniais renginiais.
Trinidadas, Kuba
Trinidadas yra nepaprastai gražus 19-ojo amžiaus cukraus išpopuliarėjimo (sugar boom) laikotarpio rezultatas. Išskirtinį cukraus baronų turtą sukrovė kruvinas iš Afrikos importuotų vergų darbas. Ši praktika Trinidadui suteikė šarmo: afro-kubietiški šokiai, Afrikos brolijos ir jų ritualai bei hipnotizuojantys perkusijos ritmai – ritminis salsos pagrindas – besiveržiantis iš šokių salių kiekvieną naktį.
Trinidadas, Kuba

Ar šis miestas vertas tavo atostogų?

Keiptaunas, Pietų Afrika. Miestas, gavęs dizainio injekciją

Nebūna netinkamo laiko aplankyti Keiptauną. Pastaraisiais metais miestą užplūdo apdovanojimai už neabejontiną natūralų grožį. Šiais metais tikimasi, kad miestas taps dar gražesnis, kadangi yra titulujamas Pasaulio Dizainio sostine dvylikai įkvepiančių mėnesių. Tikėkitės “natūralių” žaliųjų skulptūrų, ekologinių projektų ir kitų būdų regeneruoti industrinius rajonus, tokius kaip Vudstokas ar The Fringe, dabar dažnai lankoma vieta stilingiems pirkėjams ir gurmanams.
Keiptaunas, Pietų Afrika
Pagrindinis dizainerių komandos tikslas vis dėlto yra nutiesti tiltą tarp nevieningų Keiptauno gyventojų, taigi išdrįskite pakeliauti po apylinkes, kad pamatytumėte, kaip inovacijos verčia aukštyn kojomis mažiau privilegijuotas gyvenvietes, tada atraskite priemiesčių objektus, naudodamiesi puikia autobusų sistema, kuri pagaliau pavertė Keiptauno viešąjį transportą pakenčiamu.
Keiptaunas, Pietų Afrika

Ar šis miestas vertas tavo atostogų?

Ryga, Latvija. Europos kultūros sostinė

Besidriekianti ties didžiulių imperijų, dominuojančių rašant Europos istoriją, kryžkele, Ryga šimtmečiais buvo strateginis taškas aneksuojant svarbius plotus, kol buvo paslėpta į šešėlį, nukritus Geležinei uždangai. Šiandien, skaičiuojant du dešimtmečius nepriklausomybės, miestas vėl susigrąžina savo pelnytą kertinio Baltijos akmens titulą.
Ar Noveau pastatas, Ryga, Latvija
Per kelis pastaruosius metus hipsteriškos kavinės po miesto centrą pasklido lyg gaisras, riebūs mėsos ir bulvių patiekalai buvo pakeisti naujais Šiaurės įkvėptais patiekalų receptais, ir šimtai trupančių pastatų renovuoti nauju, art nouveau inspiruotu stiliumi. Ir visa tai kaip tik laiku, kad Ryga įgautų ilgai pelnytą garbę tapti Europos kultūros sostine.
Art Nouveau stiliaus architektūra, Ryga

Ar šis miestas vertas tavo atostogų?

Ciurichas, Šveicarija

Kas naujo Ciuriche 2014-aisiais? Taip, tai puiki galimybė išvysti pasaulio atletikos grietinėlę, sumušančią naujus rekordus. Rugpjūčio mėnesį miestas rengs Europos lengvosios atletikos čempionatą.
Ciurichas, Šveicarija
Bet Ciurichas? Mes žinome, ką manote. Ar gali miestas, geriausiai žinomas dėl kostiumuotų verslininkų ir sunkiai protu suvokiamo nulių skaičiaus mokėjimo sąskaitoje pakviesti kvapą gniaužiančioms atostogoms?
Ciurichas
Mes sakome taip. Kartu su darbo valandų liberalizavimu, vietiniai gyventojai neria į naktinį gyvenimą su tokiu pačiu entuziazmu, kokį rodo kintančioms dešimtosiomis dalimis dienos metu. Stilingame vakariniame Ciuricho rajone industrinis nuosmukis davė pradžią naktiniam hedonizmui, ir miestas prie ežero pradėjo traukti lėbautojus iš visos Šveicarijos, garantuojant bakchanalijas iki pat ryto. Šalia įžymių mados namų ir butikų, miestas taip pat pripildytas puikių restoranų ir dailių jaukių kavinių.
Ciurichas, Šveicarija

Ar šis miestas vertas tavo atostogų?

Šanchajus, Kinija. Šanchajaus branda

Susidomėjimas Šanchajumi užkrečiamas – sveiki atvykę į miestą, kurį nori aplankyti visi (ir būti pamatyti jame). Jei Kinija yra pasaulio industrijos motoras, Šanchajus yra jos pagrindinis elementas. Metro sistema, kuri veikė trijomis linijomis 2000-aisiais atidarys 59 kilometrų ilgio greitąją liniją 2014-aisiais. Dabar tai trečias ilgiausias metro tinklas pasaulyje.
Šanchajus
Kalbant apie varžymąsi, 121-ų aukštų Šanchajaus bokštas bus aukščiausias pastatas Kinijoje, antras aukščiausias pasaulyje ir brangakmenis Lujiazui karūnoje. Bokšte įsikurs aukščiausiai esantis viešbutis pasaulyje, geidžiamiausiu Šanchajaus trofėjumi per pastaruosius 15 metų tapęs dusyk. Beje, Šanchajus neseniai pratesė bevizį laikotarpį iki 72 valandų 45-ių tautybių keliautojams, taigi jei neturite Kinijos vizos, vis dar galite užsukti trijų dienų turui po Šanchajų.
Šanchajus

Ar šis miestas vertas tavo atostogų?

Vankuveris, Kanada. Sek lyderius

Vankuveris atskleidžia neregėtą natūralų grožį – apsilankykite, ir niekada nebūsite toli nuo įspūdingų kalnų virtinių, amžinai žaliuojančių parkų ir saugomų smėlėtų paplūdimių. Įvertinsite didelio miesto įvaizdį ir mažo miestelio atmosferą jau tada, kai atvyksite į oro uostą.
Vankuveris, Kanada
Besidriekiantis ant Burrando Peninsulos, verslo biurų dangoraižių ir paskubomis suplanuotų daugiabučių kratinys varžosi su vienais brangiausių pasaulio vaizdų, pelnydamas “Stiklinio miesto” vardą. Žmonės pasirenka čia gyventi, nes mėgsta bėgioti, važinėti dviračiu, plaukioti, slidinėti ir žaisti.
Vankuverio Konvencijų centras, pastatytas žiemos olimpiados proga, turi patį aukščiausią LEED Platinum energinio efektyvumo sertifikatą
Nuobodulys čia neegzistuoja. Jei jau nebesugebate atrasti dar daugiau šaunių vietų Vankuveryje arba nenustoja lyti, ar nebeturite grynųjų, patraukite kalvų link: Cypress, Seymour ir Grouse kalnai ir garsusis Whistler su Blackcomb tikrai be vargo pasiekiami.
Vankuveryje dangoraižiai puikiai dera su žaliomis laisvalaikio ir pramogų zonomis

Ar šis miestas vertas tavo atostogų?

Čikaga, Ilinojus, JAV. Žaidimų aikštelės gimtadienis

Vėjuotojo miesto debesis remianti architektūra ir aukščiausios klasės muziejai yra pagrindinis Čikagos pasididžiavimas, tačiau tikrosios linksmybės prasideda, kai jau būni apžvelgęs visus šedevrus. Nusigaukite į Wrigley Field, amerikiečių mėgstamiausią beisbolo aikštę, ir pasėdėkite su alaus skardine rankoje, stebėdami liūdnai pagarsėjusią Cubs komandą.
Čikaga, JAV
Gebenėmis apaugusi varžybų vieta 2014-aisiais pasitinka savo šimtąjį gimtadienį visą sezoną trunkančiais renginiais. Arba užsukite į Antrąjį Miestą (Second city), kuris šiais metais pučia savo 55 jubiliejaus žvakutes. Klubas suorganizavo improvizacijų komediją kartu su Bilu Miurėjumi, Stephenu Colbertu, Tina Fey ir daugeliu kitų.
Čikaga, JAV
Atvykite vasarą, sudalyvaukite bliuzo fesitvalyje ar paklausykite gitaros klyksmo Lollapaloozoje ir Pitchforke. Tačiau keli naujokai žada dar daugiau trankios muzikos – liepą įvyks Wavefronto Muzikos Festivalis, o rugsėjį dangų sudrebins Riot Festivalis.

Ar šis miestas vertas tavo atostogų?

Adelaidė, Australija. Laukia būti išmėginta

Kai Melburnas ir Sidnėjus varžėsi dėl dėmesio, Adelaidė transformavosi į puikiai turistus priimantį miestą. Jis rengia vienus populiariausių Australijos sporto ir meno įvykių, tokių kaip įspūdingą kultūrinį Adelaidės festivalį, Fringe festivalį ir WOMA Delaide 2014-ieji atneš miestui daug pokyčių, kadangi bus pabaigtas multimilijonus atsiėjęs Adelaidės Ovalo atnaujinimas.
Adelaidė
Po rekonstrukcijos jissies centrinę Adelaidę su Ovalu ir jo nuostabiomis apylinkėmis, ir istorine Šiaurės Adelaide dar toliau. Viena iš Australijos populiariausių vyno kraštų, Adelaidė yra prašmatnus miestas be jokių pastangų ir, kaip ir jos puikiai išlaikytas vynas, laukia būti išmėginta.
Adelaidė, Australija

Ar šis miestas vertas tavo atostogų?

Oklendas, Naujoji Zelandija. Virtuvė, kultūra ir pakrantės vaizdai

Oklendas dažnai aplankomas keliautojų, kurie trokšta pamatyti Alpes ir ežerų kraštovaizdžius toliau pietuose, bet maistas, menas ir pakrantės teritorija yra pakankamos priežastys prailginti jūsų viešnagę didžiausiame ir kosmopolitiškiausiame Naujosios Zelandijos mieste. Naujos restoranų teritorijos vis plečiasi, dažnai suteikdamos naują tikslą istorinės reikšmės pastatams ir rajonams.

City Works Depot suteikia naujo šarmo Oklendo kulinarinei scenai su vietiniu alumi ir greito maisto autobusiukais. Atnaujinta Oklendo Meno Galerija pristato stulbinantį stiklo ir medienos atriumą. Kai vaikštinėjate lauke, išbandykite Wynyard kvartalą – išvysite daug ištaigingų jachtų ir žvejybos valčių.
Oklendas, Naujoji Zelandija

Ar šis miestas vertas tavo atostogų?