Tęstinį spontaniškų improvizacijų koncertų ciklą sumanė džiazo pianistas ir kompozitorius E. Buožis, vadinantis šiuos vakarus "pokalbiais". Pirmasis toks muzikinis "dialogas" įvyko 2002 metų pabaigoje tarp ciklo autoriaus ir saksofonininko Petro Vyšniausko, antrasis su perkusininku Pavelu Giunteriu - prieš metus.

Koncerto klausytojus intriguoja lygiavertis abiejų atlikėjų kalbos universalumas ir spontaniškumas. Dviejų žmonių pokalbyje, ginče ar diskusijoje - taip būtų galima įvardyti šias improvizacijas - visuomet atsiskleidžia skirtingi pašnekovų charakteriai, požiūriai į aptariamus dalykus, temperamentas, kalbos maniera. Pagaliau instrumentų specifika, nepaisant spontaniškumo, abu atlikėjus tarsi įrėmina.

Šįmet 40-metį pažymintis pianistas E. Buožis yra koncertavęs solo ir su Lietuvos valstybiniu simfoniniu bei Lietuvos kameriniu orkestrais. Džiazu susidomėjo būdamas dvylikos metų. Dar studijuodamas Lietuvos muzikos akademijoje laimėjo pirmąją vietą tarptautiniame džiazo improvizacijų konkurse Vilniuje. Atlikėjas koncertavo ne tik solo, bet ir su iškiliausiais Lietuvos džiazo atlikėjais užsienyje ir Lietuvoje, dalyvavo įvairiuose džiazo forumuose, seminaruose, simpoziumuose Lietuvoje ir svečiose šalyse.

Kompozitorius E. Buožis prieš dešimt metų išleido pirmąją asmeninę kompaktinę plokštelę jazzy pop stiliumi "Meilės miestas". 2000 m. kartu su trimitininku Valerijumi Ramoška įrašė plokštelę "Solo ir duetai", kurią Lietuvos muzikos žurnalas "Gramofonas" už muziką ir garsą įvertino "penkiais gramofonais". 2003 m. E. Buožis buvo nominuotas "Metų džiazo interpretatoriaus" vardui, jam įteiktas Lietuvos muzikų sąjungos "Auksinis diskas". E. Buožio repertuaras - platus: nuo plačiai žinomų tradicinių džiazo kūrinių iki originalių šiuolaikinio džiazo kompozicijų su be-bop, hard-bop, cool, fusion ir acid džiazo elementais.

Z. Levickis 1983 m. baigė smuiko klasę M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje, 1990 m. - profesoriaus Raimundo Katiliaus smuiko klasę Lietuvos muzikos akademijoje. Čekijoje vykusiame konkurse "Concertino Praha" laimėjo II premiją. 1988 m. pradėjo dirbti Lietuvos valstybiniame simfoniniame orkestre, nuo 1993 m. yra šio kolektyvo koncertmeisteris, su šiuo orkestru koncertavo daugelyje pasaulio šalių: Olandijoje, Prancūzijoje, Singapūre, Švedijoje, Taivane. Solo griežė su Lietuvos nacionaliniu bei Valstybiniu simfoniniais orkestrais, Kauno, Slupsko (Lenkija) kameriniais ir kitais orkestrais. Pastaruoju metu Z. Levickis dalyvauja Ingridos Armonaitės smuiko projektuose.

Už nuopelnus populiarinant lietuvių muziką Lenkijoje Z. Levickis 1998 m. apdovanotas Lenkijos Atgimimo Kavalieriaus ordinu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją