Pavyzdžiui, ovuliacijos metu moterys ne tik rengiasi puošniau nei kitomis menstruacijų ciklo akimirkomis, - taip pat jaučiamas pokytis jų balso tembre ir kūno kalboje. Dėl šių pokyčių jos labiau traukia vyrus.

Neseniai akademinėje spaudoje paskelbtas tyrimas tokias tendencijas tik patvirtina pridurdamas, kad moterys, siekdamos pabrėžti savo išorę, dar ir rengiasi seksualesnėmis spalvomis.

Tokios studijos pagrindu tapo eilė tyrimų, demonstruojančių, kad heteroseksualiems vyrams raudonos spalvos rūbus dėvinčios moterys yra žymiai patrauklesnės nei tos, kurios rengiasi kita spalva.

Kodėl? Tiksliai nežinoma, bet spėjama, kad vyruose išugdytas polinkis susijaudinti pamačius šią spalvą, kadangi seksualiai susijaudinus moterų kūnuose matomai padaugėja raudonos ir rožinės spalvos (pvz., susijaudinus daugybės moterų oda virš krūtinės įgyja rožinį atspalvį).

Sąryšis tarp raudonos spalvos ir seksualumo stiprėja ir dėl to, kad mes kultūriškai įpratome rausvais tonais veidus (lūpas ar skruostus) pasiryškinusias moteris laikyti patraukliomis.

Kadangi buvo aišku, jog raudonus rūbus dėvinčios moterys laikomos seksualesnėmis, sukurta hipotezė, jog ovuliacijos metu moterys turėtų dažniau nei kitose ciklo atkarpose dėvėti raudonos ar rožinės spalvos rūbus.

Internetu atliktoje apklausoje dalyvavo 100 amerikiečių ir 24 kanadietės. Buvo paprašyta pasakyti, kokios spalvos palaidinę jos dėvėjo ir kiek dienų praėjo nuo mėnesinių pabaigos. Taip paskaičiuota, kurioms moterims tuo metu galėjo vykti ovuliacija.

Toje grupėje, kur moterims galimai vyko ovuliacija, raudonos ar rožinės spalvos palaidines dėvėjusių respondenčių buvo žymiai daugiau nei tarp likusių moterų.

Amerikiečių dalyje 40 proc. ovulacijos grupės moterų dėvėjo raudonas ar rožines palaidines, o tarp likusių moterų tokių buvo tik 7 proc. Palyginimui – kanadiečių dalyje pasiskirstymas buvo atitinkamai 26 ir 8 proc. Šiuos rezultatus galima interpretuoti ir taip: 76-80 proc. raudonus ir rožinius rūbus dėvinčių moterų greičiausiai vyksta ovuliacija.

Šie rezultatai kelia svarbių klausimų. Tarkim, žinome, kad ovuliacijos metu moterys linkusios rengtis madingiau. Taigi, remiantis aptariamu tyrimu, tokius duomenis galima būtų interpretuot ir taip: galbūt būtent šių spalvų ir atspalvių rūbai atrodo madingiau.

Kitaip tariant, nežinome, kuo tyrime dalyvavusių moterų palaidinės skyrėsi nuo kitų spalvų, bet gali būti, kad jos pasirinktos ne dėl spalvos, o dėl sukirpimo ar pasiuvimo. Taip pat tyrime esama metodologinių spragų.

Tiksliai nežinome detalių apie apklaustų moterų ciklus. Buvo remtasi jų pačių atsakymais ir prielaida, kad jų visų ciklas truko 28 dienas. Be to, buvo prašyta, kad tyrime nedalyvautų hormoninius kontraceptikus vartojančios moterys (kadangi dėl dėl to nevyksta ovuliacija), tačiau nebuvo patikrinta, ar išties apklaustos moterys jų nevartojo.

Nepaisant išvardintų metodologinių trūkumų, tyrimai sutampa su gausybe įrodymų, tvirtinančių, kad kai moterys yra vaisingiausios, akivaizdžiai pastebimi pokyčiai jų elgesyje, o šie pokyčiai gali pasireikšti ir tuo, kokius rūbus moterys renkasi išsitraukti iš spintos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)