Taigi pradėkime virtualią kelionę po spalvingąją Romą. Pavyzdžiui, ar žinojote, jog vienas paslaptingiausių Romoje - Monstrų parkas? Ar kad vienas iš įstabiausių didžiosios Romos imperijos architektūros stebuklų yra senesnis nei manyta anksčiau? Ir tai tik Italijos sostinės įdomybių pradžia.

1. Roma vadinama amžinuoju miestu. Ji įkurta iki Kristaus gimimo likus beveik 700 metų. Kiekvienais metais balandžio 21-ąją dieną Romos gyventojai renkasi pačioje miesto širdyje ir švenčia jo įkūrimą. Rengiamos įspūdingos eitynės, šou, istoriniai vaidinimai ir koncertai. Iš visos širdies švenčia visas miestas ir jo svečiai.

2. Romėnų dievų garbei Romoje iškilo istorinis pastatas, iki šių dienų vadinamas Panteonu – šventykla buvo baigta statyti apie 30 metų prieš Kristaus gimimą. Panteono dizainą sukūrė ir šį sumanymą įgyvendino Marcusas Agrippa. Panteonas – vienintelis iki šių dienų išlikęs senosios Romos istorinis monumentas. Įdomu tai, jog būtent romėnų dievų šventykloje amžinojo poilsio atgulė ir pirmasis suvienytosios Italijos karalius Vittorio Emanuele II.

3. Viena iš paslaptingiausių Romos vietų – parkas, be skrupulų dar vadinamas tiesiog Monstrų parku. Tai tikrai ne itin jauki vieta: ten gausu statulų ir monumentų, vaizduojančių gana kraupias scenas: pavyzdžiui, Heraklis nudobia gigantišką pabaisą. Monstrų parkas įsikūręs šalia miško, giliame slėnyje. Parko augmenija palikta netrukdomai ir laisvai vešėti, taip dar sustiprindama šiurpų malonumą, juntamą vaikščiojant po jį. Tarp žalumos įvairiausiose vietose įsispraudusios šiurpą keliančios skulptūros. Niekada negali žinoti, kas tavęs laukia už kampo.

4. Dar vienas itin įdomus faktas apie Romą – garsiosios Karakalos termos, kur kadaise švarindavosi visos Romos gyventojai. Kadaise jų plotas siekė net 40 akrų, o vienu metus jos galėdavo sutalpinti apie 2 tūkst. žmonių. Dabar iš jų liko vieni griuvėsiai, tačiau jie neabejotinai verti stabtelėti ir pasigrožėti.

5. Visi žinome, jog pastos tėvynė – Italija. Italai netgi turi įkūrę muziejų, skirtą šio puikaus patiekalo istorijai. Jame eksponuojama viskas, kas susiję su itališka pasta – pradedant gaminimu ir pateikimu bei baigiant pačiais įdomiausiais faktais.

6. Didžiausia kada nors suprojektuota ir pastatyta bažnyčia pasaulyje yra Romoje esančio Vatikano miesto-valstybės centre stūksanti Šv. Petro bazilika.

7. Romoje yra ir vienas iš nedaugelio istorinių reliktų, skirtų mirčiai ir senovės romėnų linksmybėms – Koliziejus. Šiame amfiteatre vieni su kitais ar gyvūnais kovojo garsieji gladiatoriai.

8. Romoje galima aplankyti dar vieną gana šiurpią vietą – Kapucinų kriptą, kurios sienos dekoruotos daugiau nei 4 tūkst. žmonių kaulių. Kai kurie šioje keistoje ekspozicijose esantys kaulai tiesiog tobulai išlaikė laiko išbandymą.

9. Didžiausias pasaulyje muziejus įsikūręs už Vatikano miesto-valstybės sienų. Vatikano (jų, sudarančių vieną kompleksą, yra net keletas) laukia lankytojų visus metus, juose galima apžiūrėti tūkstančius eksponatų. Per vieną dieną neapžiūrėsite net trečdalio ekspozicijos, tad patariame laba gerai planuoti laiką.

10. Vatikano mieste-valstybėje stūkso ir Šv. Petro bazilika. Ši šventovė išgyveno net 1200 metų, tačiau vos nesugriuvo iki pamatų. XVI a. pradžioje pavyko jai sugrąžinti buvusią didybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)