Atsisakyti nepatikusios prekės moteriai pavyko tik kreipusis į teismą, kuris nurodė, jog čiužinį „Biorezonans“ pardavusi bendrovė „Torpol Baltija“ privalo ne tik jį priimti atgal iš pirkėjos, bet ir sugrąžinti šios sumokėtus pinigus.

Pirkimo-pardavimo sutartį išsimokėtinai nutraukęs teismas taip pat nusprendė, kad pirkėjos lūkesčių nepatenkinusi bendrovė privalės pensininkei sumokėti 500 Lt neturtinės žalos atlyginimą – tiek buvo įvertinti pirkėjos nepatogumai, kuriuos ji patyrė vykdama į pardavėjo buveinę, bei nuolatinis skambinimas ir susirašinėjimas tiek su pardavėjo darbuotojais, tiek su vartotojų teises ginančiomis institucijomis.

„Pirkėja dėl įsigytos netinkamos prekės turėjo nepatogumų, pergyvenimų – ji yra pensinio amžiaus, prekės kaina, kaip pensininkui yra labai didelė, todėl turėjo pergyvenimų dėl prekės grąžinimo“, – konstatavo teismas.

Agentas pirkėją parvežė į namus

Bylos duomenimis, kaunietė Stasė B. praėjusių metų rugpjūčio 6-ąją dalyvavo renginyje, kurio metu buvo pristatomi nuo stuburo išvaržos padedantys magnetiniai čiužiniai.

„Kai pasiskundžiau, kad turiu problemų, įmonės atstovas mane pasikvietė nuošaliau ir primygtinai siūlė čiužinį nusipirkti, o kai sutikau, net parvežė namo, – teismui nurodė moteris. – Už čiužinį sumokėjau 500 Lt avansą, bendrovės atstovas paaiškino, kad prekę, jeigu ji netiks, bus galima grąžinti per 7 dienas. Kai agentas išvyko, atsiguliau ant čiužinio – po 10 min. pablogėjo savijauta, buvau priversta kreiptis į medikus“.

Supratusi, kad stebuklus darantis čiužinys jai netinka, Stasė B. jau kitą dieną paskambino prekybos agentui ir pareiškė, jog čiužinys netinka ir paprašė grąžinti avansą, o ši savo ruožtu grąžinsianti čiužinį.

„Deja, gera valia susitarti nepavyko“, – pensininkė buvo priversta kreiptis ir į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, ir į teismą.

Tuo metu biomagnetinį čiužinį pardavusi bendrovė „Torpol Baltija“ kategoriškai nesutiko su pirkėjos teiginiais ir teismui nurodė, kad prekę gavusi pirkėja už jį liko skolinga 2 tūkst. Lt.

„Nesutinkame, kad pirkėjai nuo parduoto čiužinio sutriko sveikata – ji tinkamai buvo informuota apie įsigytą prekę, ši buvo tinkamos kokybės“, – atsiliepime teismui nurodė bendrovės teisininkai.

Maža to, „Torpol Baltija“ pateikė priešieškinį ir pareikalavo iš pirkėjos priteisti ne tik skolą su palūkanomis, bet ir 2 tūkst. Lt už bendrovės dalykinės reputacijos menkinimą.

Čiužinys nebuvo naudojamas, o tik išbandytas

Stasei B. stebuklo nepadariusios čiužinio pardavėjos priešieškinis pareiškimas buvo atmestas kaip nepagrįstas, o pirkėjos – patenkintas iš dalies.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad pagal Lietuvos įstatymus pardavėjas turi pareigą pirkėjui pateikti rašytinę informaciją apie teisę atsisakyti sutarties, o priede prie pirkėjos ir pardavėjo sutarties ir buvo nurodyta, jog pirkėja turi teisę nutraukti sutartį apie tai pranešdama pardavėjui per 7 d. nuo priedo gavimo dienos.

Pasak teismo, pirkėja registruotu laišku informavo bendrovę „Torpol Baltija“ apie sutarties nutraukimą, nurodydama, jog prekė jai netinka.

„Pirkėjos teisės nutraukti sutartį negalima varžyti jokiais papildomais įsipareigojimais ar įmokomis arba kokiu nors būdu apriboti ar panaikinti, todėl byloje buvo įrodyta, kad pirkėja šia savo teise pasinaudojo tinkamai, nustatytu terminu ir sutartyje nurodyta tvarka“, – pabrėžė teismas.

Taip pat buvo atmestas bendrovės atstovų argumentas, kad čiužinio negalima grąžinti, nes buvo parduotas medicinos arba chirurgijos prietaisas ir aparatas: čiužinys nebuvo naudojamas, o tik buvo išbandytas jo tinkamumas naudojimui.

„Savo teise nutraukti sutartį ar jos atsisakyti pirkėjas gali pasinaudoti, jei daiktas nebuvo sugadintas ar jo išvaizda iš esmės nepasikeitė“, – pabrėžė teisėjai.

Be to, teismas taip pat nustatė, jog pirkėjai nebuvo suteikta visapusiška informacija apie įsigyjamą prekę – koks yra čiužinuko „Biorezonans“ poveikis sveikatai bei kokia yra galimybė grąžinti įsigytą prekę.

Skundėsi ir daugiau pirkėjų: netikėtai pablogėjo sveikata

Bendrovei „Torpol Baltija“ Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba už Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo pažeidimą gegužę skyrė 69 tūkst. Lt baudą.

Tyrimas dėl galimo pažeidimo buvo pradėtas gavus net 19 žmonių (nuo 63 iki 83 metų) skundus.

Skunduose buvo teigiama, kad bendrovės atstovai ne prekybai skirtose patalpose vykusių pristatymų metu reklamavo prekes – komplektą, kurį sudaro čiužinys su jame įmontuotais biomagnetais, pagalvė, antklodė bei kėdės užtiesalas, nurodydami, jog šie produktai pasižymi gydomosiomis savybėmis.

Vartotojų teisių gynėjai yra pranešę, kad bendrovės atstovai įtikinėjo, jog čiužinyje „Biorezonans Blue“ esantys biomagnetai reguliuoja kraujospūdį, gerina deguonies apytaką organizme, stabdo senėjimo procesus, neleidžia atsirasti navikinėms ligoms, gerina ląstelių funkciją bei kraujo apytaką, gydo lėtinį stresą, mažina raumenų bei sąnarių skausmus ir pan.

Daugelis vyresnio amžiaus žmonių patikėjo, kad bendrovės gaminiai turi gydomųjų savybių, todėl suvilioti bendrovės darbuotojų pažadais pristatymų metu suteikti prekėms nuolaidas, sudarė sutartis dėl reklamuojamų produktų įsigijimo.

„Nors dauguma vartotojų prieš sutarties sudarymą informuodavo apie savo sveikatos sutrikimus, tačiau „Torpol Baltija“ atstovai nurodydavo, kad gaminys tinka visiems, nepriklausomai nuo lyties, amžiaus, negalavimo pobūdžio, persirgtų ligų“, – vartotojų teisių gynėjai yra pranešę, kad daugelis pirkėjų skundėsi, jog įsigiję čiužinius negaudavo išsamios jų naudojimo instrukcijos.

Skunduose pirkėjai taip pat aiškino, kad pradėję naudotis čiužiniais pajuto sveikatos pablogėjimą, o norėdami nutraukti sutartis ir prekes grąžinti susidūrė su netikėtomis kliūtimis: bendrovės darbuotojai nereagavo į jų pranešimus, neteikė informacijos ir paskambinus telefonu.

„Torpol Baltija“ čiužinių, priskirtų medicininių prietaisų kategorijai, atitiktį teisės aktų reikalavimams nagrinėjo ir Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba. Jos atstovai nustatė, kad čiužinio aprašyme aiškiai neapibūdinama šio gaminio paskirtis, nepateikiama informacija apie galimą šalutinį poveikį sveikatai, nenurodoma, jog taikant magnetinio lauko terapiją turi būti konsultuojamasi su gydytoju. Savo išvadose tarnyba taip pat konstatavo, kad nėra pateikta aiškių įrodymų apie šių čiužinių su magnetais teigiamą gydomąjį poveikį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)