Kalbėdamas apie kūrybiškumo svarbą šiandieniniame pasaulyje jis pacitavo „Apple“ kompanijos vadovo žodžius: „…viskas aplink mus, ką vadiname gyvenimu, yra sukurta žmonių nė kiek ne gudresnių nei tu.”.

Jaunimas bijo svajoti

E. Kasčiukaitis patikino jaunuosius Lietuvos dizainerius vertinantis kaip perspektyvius ir inovatyviai mąstančius specialistus. Tiesa, jis pripažino, kad daugumai jaunuolių trūksta bazinių praktinių žinių ir pasitikėjimo savimi.

„Daugumai trūksta žinių apie dizainerio darbą. Natūralu, kad sunku suprasti kokios didelės šios specialybės perspektyvos ir dažniausiai kol žmonės nesusiduria su šia sfera, tol jų požiūris nepasikeičia. Ne paslaptis, kad dirbant šioje sferoje reikia įdėti visas naktis, dienas ir visą save, kad rezultatas būtų toks, kokio nori tu, o ne toks, kokį lengviau gauti. Ar jauni žmonės įdeda pakankamai įdirbio, atsakyti negaliu, tačiau, kad bijo svajoti pakeisti pasaulį – tikrai taip. Ko gero, daug įtakos tam turi klaidoms netolerantiška visuomenė“, - patikino dizaineris.

Tačiau, anot jo, užuojautos nereikėtų ieškoti nei Lietuvoje, nei užsienyje. Būtent dėl įgimto atjautos ieškojimo lietuviai tarptautinėje rinkoje dažnai nepelno sėkmės.

„Mes per dažnai kartojame, kokie esame maži, kaip brangiai kainuoja šildymas, kaip mus skriaudė eilę metų ir dabar tebeskriaudžia ir t.t. Tiesiog išleidžiama labai daug energijos ne tikslui pasiekti, bet susikoncentruojama į menkaverčius dalykus“, - patikino E. Kasčiukaitis.

Romantikos darbe nedaug

Yra sakoma, kad mūsų šalyje netrūksta talentingų jaunuolių, kurie gali sukurti puikią nematyto daikto idėją, bet nemokėti jo padaryti. E. Kasčiukaičio teigimu, nematytas daiktas nebūtinai yra gero dizaino pavyzdys, o gero dizaino idėją sukurti tikrai nėra lengva.

„Visos idėjos prasideda gana senamadiškai – eskizai eskizai, o kartais net ir taip nepavadinsi – tiesiog paišliava ant servetėles kur nors kavinukėje valgant, ir tiek. Na, o vėliau studijoje, tuomet „šiuolaikiškai” eskizuoju su planšete prie kompiuterio, ateina eilė modeliavimui, vizualizacijos, idėjos pristatymas, koncepcinio gaminio gamyba, kurią dažniausiai atlieku vakarais ar naktimis - man tai teikia daugiausiai džiaugsmo. Sukurti tai, ką matai, tai kas pačiam – tobula“, - savo kūrybos paslaptimis dalijosi dizaineris.

Jis patikino, kad romantikos šiame darbe – mažiau nei norėtųsi, tačiau, turint įdomų projektą, ir darbas, ir namai tampa studija.

„Dienotvarkė gana įtempta, daugybė susitikimų, bendravimo, kelionių, o po jų ir kūrybinis darbas, nieko ypatingo, tiesiog viskas įdomu“, - dizainerio darbo užkulisius atskleidė E. Kasčiukaitis.

Ateitis – šviesi

Jis pripažino, kad Lietuvoje galbūt ir nėra daug išmanančių dizaino peripetijas žmonių, tačiau internete garsiausi pasaulio dizaineriai nuolat rengia konferencijas kuriose dalinasi savo patirtimi. Tad jauniems kūrėjams jis pasiruošęs paprastą patarimą – kuo daugiau domėtis.

E. Kasčiukaitis patikino, kad verta atkreipti dėmesį į Jonathano Ivo, Roberto Brunnerio, Yves Beharo, Charlio ir Rėjos Eamesų bei Dieterio Ramso darbus.

„Mėgstu sakyti, jog menininkas gali likti nesuprastas, tačiau dizaineris – niekuomet“, - šyptelėjo dizaineris, paklaustas, ką mano apie jaunų kūrėjų skundus, kad Lietuvoje jie jaučiasi nesuprantami.

Jo nuomone, ateityje Lietuvos dizaino produkcijai vis daugiau įtakos turės informacinės technologijos.

„Technoligijos yra neatsiejama dizaino dalis. Tai labai keičia tradicinę dizaino discipliną, nuo eskizų, piešiamų skaitmeniniu būdu, iki 3D spausdintuvų kurie išspausdina visą sumodeliuotą vaizdą skaitmeninėje erdvėje, o ką jau kalbėti apie kūrybinių komandų komunikacijos supaprastinimą“, - savo įžvalgomis dalijosi E. Kasčiukaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)