Beveik visos Ukrainos parlemento partijos palaiko Asociacijos sutarties su ES pasirašymą, išskyrus komunistus.

Kaip rašo www.euractiv.com, Ukrainos parlamento narys, atstovaujantis Komunistų partiją Aleksandras Golubas išreiškė nepasitenkinimą dėl to, kad valdančioji Regionų partija pakeitė nuomonę dėl integracijos į ES.

„Skirtingai nuo mūsų kolegų, nematome priežasčių, dėl kurių manytume, jog pasirašiusi Asociacijos sutartį Ukraina priartėtų prie pilnavertiškos narystės ES“, - pasakė A. Golubas bei pridūrė, kad artimiausius 20 – 30 metų Ukraina neturi vilties tapti ES nare.

Didžiulė suma

Ukrainos parlamento ir Komunistų partijos narys A. Golubas teigia, kad Ukrainos ministras pirmininkas Mykola Azarovas praėjusių metų spalio mėn. pasakė, jog Ukrainos ekonomikos modernizavimui, tam, kad ji atitiktų ES standartus, ši šalis per artimiausius dešimt metų išleis 165 mlrd. eurų (beveik 570 mlrd. litų).

„Tai didžiulė suma“, - patikino A. Golubas, atkreipdamas dėmesį į tai, kad Ukrainai nepavyks susigrąžinti net trečdalio šios sumos iš ES paramos vystymuisi pavidalu.

Tuo tarpu, jei Ukraina pasirašytų Asociacijos sutartį, ES akivaizdžiai iš to turėtų naudos, tikina A. Golubas.
„ES gautų papildomą rinką, kuri negali konkuruoti su ES dėl kokybės ir kainų. ES gautų prieigą prie Ukrainos žaliavų bei darbininkų, kurie palyginti gerai išsilavinę, o jų darbas nėra brangus“, - tikino jis.

ES turės naudos iš glaudesnio ryšio su Ukraina, o pačios Ukrainos perspektyvos kur kas labiau miglotos, įsitikinęs A. Golubas.

A. Golubo teigimu, Ukrainos gamintojai nesugebės įvykdyti ES keliamų standartų artimiausius 5 – 7 metus. „Taigi rinkos atvėrimas konkurencingai ES gali iš esmės kelti pavojų Ukrainos jos pačios teritorijoje“ – pridūrė jis.

„Kai kurie Ukrainos ekonomikos sektoriai gali paprasčiausiai išnykti, kas paverstų Ukrainą neišsivysčiusia šalimi“, - susirūpinimo neslepia parlamentaras A. Golubas.

Valstybė pasidalinusi?

„40 proc. Ukrainos gyventojų palaiko integraciją į ES, beveik tas pats skaičius remia integraciją į Rusijos Muitų sąjungą“ – pastebi A. Golubas.

Šiuo metu Maskva grasina įvesti protekcionistines priemones, jei Ukraina pasirinks pasirašyti Asociacijos sutartį. Didžioji Ukrainos kaimynė ne kartą rodė norą, kad Kijevas prisijungtų prie Muitų sąjungos, kurioje jau yra Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas.

Romantiškas ir optimistiškas planas

A. Golubas vadina Ukrainos integraciją į ES romantišku ir optimistišku planu, kuris nėra realistiškas, pažymėdamas nesėkmes Rumunijoje ar Bulgarijoje, kuriose, nepaisant įstojimo į ES, korupcijos lygis išliko panašus kaip ir Ukrainoje.

A. Golubas reiškia stiprią paramą savo šalies prisijungimui prie Muitų sąjungos, kuri, kaip jis teigia, skirtingai nuo ES, siūlo Kijevui pilnavertišką narystę nuo pat pradžių.

Tačiau spalio 25 d. Minske įvykęs Muitų sąjungos viršūnių susitikimas parodė, kad Kazachstanas kritikuoja Rusiją dėl „politikavimo“, o Baltarusija skundžiasi dar didesniais biurokratiniais prekybos apribojimais nei buvo iki tol.