Diskusijoje „Programuotojas už ketvirtį milijono“ įmonės „Adform“ personalo vadovė Agnė Klasavičienė pripažino, kad dėl didžiulės programuotojų paklausos ir ribotos pasiūlos, atlyginimai šiame sektoriuje yra aukšti. Juos išaugina ir intensyviai į IT sektorių Lietuvoje investuojantys užsienio verslai.

Tačiau A. Klasavičienė pastebėjo, kad programuotojų trūkumas nėra naujas reiškinys. Vakarų pasaulyje jis jaučiamas jau daugelį metų. Tiesiog į Lietuvą atėjo pavėluotai.

„Programuotoju gali būti ne kiekvienas. Ir labai svarbu, kad šis pasirinkimas būtų padarytas pakankamai anksti. Iš kitos specialybės į programuotojo pereiti nelabai kas gali“, - kalbėjo konferencijos dalyvė.

DELFI savo skaitytojams, kurie nespėjo įsigyti bilietų arba negali atvykti konferencijos pranešimų stebėti gyvai, siūlo šių pranešimų transliacijas matyti tiesiogiai internetu:

Kol kas iš užsienio vežtis nežada

Tačiau moteris teigė, kad nuolat skundžiamasi programuotojų stygiumi, visgi jos atstovaujamai įmonei kol kas užtenka pajėgumų ir vidaus rinkos.

Agnė Klasavičienė
„Kol kas išsiverčiame su lietuviais. Dirbame su universitetais, mokyklomis dėl ateities. Tačiau neatmetame galimybės atsivežti ir iš kitų šalių, bet kol kas randame. Ateityje galbūt tai yra galimybė ir alternatyva“, - teigė „Adform“ atstovė.

IT įmonių personalo paiešką apkartina ir programuotojai, kurie nusprendžia būti „freelanceriais“ (liet. laisvai samdomais darbuotojais). Tačiau „Studio V4” direktorius ir savininkas Marius Galdikas teigė, kad jų nėra labai daug, kad darbuotojų tektų žvalgytis užsienio rinkose.

„Kadangi kuriame produktus užsienio rinkoms, dirbame su rimtais prekių ženklais ir akcentuojame, kad produktas bus plačiai naudojamas“, - aiškino, kodėl jo įmonėje renkasi dirbti programuotojai.

M. Galdikas būtent ir pastebėjo, kad programuotojams, esant didelei darbo pasiūlai, tampa labai svarbu, kad jų produktas būtų naudojamas, o ne įkišamas į stalčių.

Indai ir kinai dar rinkos neužpildė

Kad Lietuvoje šiuo metu yra programuotojų „aukso amžius“ pripažino ir „MarkMonitor“ inžinerijos direktorius Simonas Razminas.

„Pasaulyje buvo prognozuojama, kad programuotojų poreikis mažės, kai atsidarys Indija ir Kinija. Bet tai neįvyko. Niekas negali paaiškinti kodėl, bet manau, kad tai dar ilgai tęsis“, - sakė jis.

Kad Lietuvoje programuotojas dabar jaučiasi kaip katinas taukuose, S. Razminas pastebėjo ir dėl to, kad vis daugiau sutinka emigravusių programuotojų, kurie sugrįžta į gimtinę ir renkasi darbą čia.

Prasitarė apie atlyginimus

Įmonės vadovas konferencijoje buvo išprovokuotas atskleisti, kokio atlyginimo gali tikėtis patyręs programuotojas.

„Patyrusio programuotojo atlygis – 5-8 tūkst. Lt į rankas, bet tai nėra apribojimas, jei žmogus parodo, kad gali dar daugiau“, - teigė jis.

„Adform“ personalo vadovė A. Klasavičienė pasakojo, kad daugiausia programuotojui yra tekę sumokėti tūkstantį svarų (apie 4000 Lt) per dieną. Tiesa, paslaugų reikėjo dvi dienas.

„Reikėjo su viena technologija sugalvoti, kaip ją galima panaudoti esant dideliems duomenų kiekiams ir dideliu greičiu. Mūsų programuotojai nebuvo tikri, kokia linkme eiti, todėl reikėjo pagalbos“, - sakė konferencijos dalyvė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją