Kelis kartus eiti į kavinę ar pasiimti maisto iš namų?.. Pirmuoju atveju tai gana brangu, antruoju – grįžus po darbo dar gaminti maistą rytdienai mažai kam kyla ranka. Lieka trečias variantas – lengvi užkandžiai darbo vietoje.

Užkandžiauti darbe būtina ne tik tiems, kurie nori išlaikyti dailias kūno formas ar net sulieknėti. Žmonės, kurie serga skrandžio ligomis, taip pat diabetu, turėtų pasirūpinti sveikais užkandžiais. Užkandžiai neleis urgzti iš alkio pilvui, o per pietų pertrauką sustabdys nuo persivalgymo. Tiesa, užkandis užkandžiui nelygu – jei norite išlikti darbingi ir nepakenkti figūrai bei sveikatai, jie turi būti subalansuoti, o svarbiausia – maistingi.

Sausainiai, traškučiai ar saldėsiai – visi šie užkandžiai vargu ar suteiks naudos, o štai žalos pridaryti gali: papildomi kilogramai, o ir gastritas, opa...

Dietologai rekomenduoja užkandžiauti sveikų ir lengvai pasisavinamu maistu:

Vaisiai

Obuoliai, bananai, kiviai, slyvos, nektarinai. Citrusinių vaisių geriau vengti, nes jų stiprus aromatas gali erzinti kolegas. Jei renkatės obuolį, su juo kartu dar suvalgykite ir riekelę ruginės duonos ar saują riešutų, nes obuoliai žadina apetitą.

Daržovės

Morka, salieras, paprika, agurkas – visi traškūs ir naudingi sveikatai. Daržovės – vienas sveikiausių užkandžių. Jeigu vienomis daržovėmis nepasisotinate, smulkiai jas supjaustytas suvyniokite į lavašą.

Riešutai ir džiovinti vaisiai

Tai patogus ir maistingas užkandis. Tiesa, ir riešutai, ir džiovinti vaisiai yra gana kaloringi, todėl jų svarbu nepadauginti. Tiesa, nepirkite riešutų per daug ir nelaikykite jų ilgai darbo stalčiuje, nes jie tampa kartūs.

Pieno produktai

Neriebūs pieno produktai - maistinga, nekaloringa ir skanu!

Trys neriebių pieniškų produktų porcijos per dieną yra pakankamas kiekis užtikrinti dienos kalcio ir vitamino D normą. Jogurtas, varškė, pienas bei kiti pieno produktai taip pat yra puikus baltymų ir fosforo šaltinis.

Dribsnių batonėliai

Puikus užkandis darbo pabaigoje. Jie nekaloringi (apie 150 kcal) ir puikiai malšina alkį. Tiesa, juo pirkdami, atidžiai skaitykite informacija ant pakuotės: atkreipkite dėmesį į cukraus kiekį juose. Kuo mažiau priedų tokiuose batonėliuose, tuo jie sveikesni.

Sveiko užkandžiavimo taisyklės

Užkandžiauti derėtų ne anksčiau nei po dviejų valandų po pagrindinių valgymų.

Jei vis pamirštate laiku užkąsti, užsirašykite priminimą mobiliajame telefone.

Neužkandžiaukite ilgai. Neverta sėdint prie kompiuterio kramsnoti riešutukus. Jie nors ir sveiki, tačiau kaloringi. Per pusvalandį jais užkandžiaudami galite „susirinkti“ dienos kalorijų normą.

Užkandis turi būti sotus. Jeigu valgote, smulkius pridūktus, jų kiekis turi būti ne mažesnis nei jūsų kumštis. Vaisių ir daržovių pakaks dviejų.

Vakare užkandis turi būti mažiau kaloringesnis nei ryte, tačiau saldus. Tiks ir du gabalėliai juodojo šokolado. Per dieną pavargusioms mūsų smegenis reikia „kuro“. Būtent todėl vakare dažnai norisi ko nors saldaus.