Jau 17 metų Vokietijoje praleidęs lietuvis sugeba taip paskirstyti laiką, kad suspėtų tiek teisme ginti į bėdą patekusius savo klientus, tiek vaidinti garsiuose vokiškuose kriminaliniuose serialuose, tokiuose kaip „K11: komisarai tiria“. Tačiau dar nė karto Mindaugui nebuvo atitekęs geriečio vaidmuo. Žudikai, prievartautojai ir plėšikai – tokiose rolėse vokiečių režisieriai mato emigrantą. Tačiau tuo jis nė kiek nesistebi. Su nusikaltėliais iš Rytų Europos Vokietijos teisėsauga susiduria kone kasdien.

Lietuvių reputacija prastoka

Mindaugas Jacinevičius vaidina filme
„Yra nuomonė, kad lietuviai ir lenkai dažniausiai užsiiminėja mašinų vagystėmis. Be abejo, užsiiminėja mašinų eksportu ir importu, bet ir vagystėmis. Ir jais nepasitikima. Prokurorai žino Marijampolę. Jie šio miesto pavadinimą gali ištarti neužsikirsdami“, - vogtų mašinų prekybos tendenciją Marijampolės turguje įvardija advokatas.

Dokumentų klastojimas – dar viena sritis, kurioje vis pasižymi Vokietijoje gyvenantys lietuviai. Taigi mūsų tautiečiai šioje šalyje stebimi itin akylai. Net prašmatnų kostiumą vilkintis advokatas vietiniams policininkams kelia įtarimų.

„Automobilį sustabdžiusi policija klausia, ką aš veikiu. Ir kai parodau advokato pažymėjimą, kyla įtarimas, kad jis suklastotas. Kaip čia taip gali būti, kad lietuvis Vokietijoje važinėja lietuviška mašina ir dar dirba advokatu? Dar to negirdėjau. Tada norima patikrinti mano mašinos bagažinę“ – dažniausiai pasitaikančią pareigūnų reakciją atskleidžia laidos herojus.

Ne vienas emigrantas skundžiasi, kad užsienyje yra tiesiog nurašomas. Mindaugui panašių problemų jau seniai nekyla. 33 metų vyras – sėkmingas klientų neatsiginantis advokatas. Tačiau karjeros aukštumų vyras pasiekė tikrai ne per vieną naktį. Jis iki šiol jaučiasi dėkingas savo motinai ir jos vyrui.

„Jei ne jų finansinė parama, tikrai nebūčiau tuo, kuo tapau“, - sako teisininkas. Negana to, kad galėtų susimokėti už studijas, jis imdavosi nekvalifikuotų darbų ir ne vienerius metus kentė nesibaigiantį nuovargį.

Teisininkų pasaulyje Mindaugas sako nepatiriantis jokios diskriminacijos. O ir vokiečių kalbą per tiek metų jis spėjo gerai įvaldyti. Tiesa, iš pradžių lietuvis kompleksavo dėl savo akcento, bet dabar jaučiasi užtikrintai. „Svarbu ne kaip pasakai, o ką pasakai“, – sako pašnekovas, priduriantis, kad vokiečiams labai sunku teisingai ištarti jo pavardę.

Pasitenkinimą pajaučia, kai kalinys išeina į laisvę

Mindaugas Jacinevičius
Mindaugas – vienas iš keleto Vokietijos advokatų, kalbantis ir lietuvių, ir rusų kalbomis. Taigi net 95 procentai jo klientų – lietuviai arba rusakalbiai. Pagalbos jie prašo kuo įvairiausios. Jo darbas apima tiek įprastines situacijas, kai darbuotojus apgauna darbdaviai, tiek sunkius nusikaltimus, už kuriuos gresia ilgi metai kalėjimo.

„Kol kas neturiu jokio laisvalaikio – nuo aušros iki sutemų vien darbas ir darbas“, – sako Mindaugas. Advokatas tikina triūsia tikrai ne dėl pinigų, o dėl savo klientų laimės. Ne vieną lietuvį jis yra gynęs visiškai nemokamai.

Vis dėlto sėkmingai dirbantis advokatas vairuoja dešimtmečio senumo automobilį, nesipuikuoja nei savo statusu, nei prabangiu rankiniu laikrodžiu. Gyvena jis bute toli nuo miesto centro ir laiko daugiausiai praleidžia tikrai ne namuose, o nuosavame biure, kur jam padeda tik viena sekretorė.

„Pinigai nėra motyvacija. Aš nenoriu iš to susikrauti turtų. Jei žmogų sugebu išlaisvinti iš kalėjimo, patiriu malonumą. Kai pamatau, kai žmogus išėjęs vėl įkvepia laisvės oro, atsisėda kavinėje ir po penkių mėnesių išgeria bokalą alaus, suvalgo tikros geros mėsos ir paskambina mamai... Ir vienoj, ir kitoj ragelio pusėj žmonės verkia. Tos akimirkos yra maloniausios. Tada supranti, kodėl tu dirbi“, - atvirauja teisininkas.

Mindaugo atmintyje – ne viena dešimtis sėkmingų bylų. „Kartais atrodo, kad nuo emocijų sprogs galva. (...) Būna, kad po teismo posėdžio iš laimės verkiu ir aš ir klientas“, - sako pašnekovas, savo aštriu liežuviu ne vieną lietuvį ištraukęs iš didelės bėdos.

Serialuose gali keiktis kiek tik nori

Mindaugas Jacinevičius
Emigrantas turi viską: statusą, darbą, talentą. Jis – tikras svajonių jaunikis. Tačiau pašnekovas prisipažįsta: „Jei įtemptai rūpiniesi karjera, asmeninis gyvenimas byra į šipulius“. Mindaugas sako, kad turi gyvenimo draugę, tačiau čia pat priduria, jog kiekviena moteris stipriai išgyvena, kai vyras jai gali skirti labai mažai laiko.

Šiuo metu bylomis užverstas advokatas sunkiai randa laiko ne tik antrajai pusei, bet ir pomėgiams. Vienas jų – krepšinis. Taip pat jam imponuoja ir aktorystė. Epizodinius vaidmenis Mindaugas atliko jau penkiuose serialuose ir dviejuose meniniuose filmuose. Visus serialus transliavo vienas populiariausių Vokietijos televizijos kanalų „SAT1“.

Mindaugas su šypsena prisimena savo atliktus vaidmenis ir pats savimi stebisi, kaip neturint jokios aktorinės patirties sugebėta tiek pasiekti. Taigi realybėje Mindaugas – altruistiškas teisininkas, o televizijos ekrane – rūstus budelis, kapojantis galvas be jokio pasigailėjimo.

„Be abejo, dažniausiai man tenka vaidinti blogiečius. (Aktorių atrankos vykdytojai – red. past.) pamatę mano rytų europietišką fizionomiją kito vaidmens man turbūt ir nesiūlytų. Todėl man dažniausiai tenka vaidinti žmogžudį arba plėšiką. Ir dažniausiai rusakalbį. Taip pat reikalauja paryškinti akcentą. Buvo viena scena, kai man reikėjo daug rusiškai keiktis. Nė vienoje Rusijos televizijoj neišgirsi, kad taip keiktųsi. Sakau, kad aš negaliu taip keiktis. Sako: viskas gerai ir niekas dar nesiskundė – keikis. Tai aš ir pasakiau pačius blogiausius žodžius, kokius tik mokėjau. Galvoju: kaip gerai – priėjau iki to, kad galiu keiktis Vokietijos televizijoje kiek tik noriu“, – sako Mindaugas, pridedantis, kad aktorinis meistriškumas jam praverčia ir teismuose.

Mindaugas Jacinevičius vaidina filme
Kad ir kokio plauko niekšą jis vaidintų, serialų kūrėjai lieka patenkinti. „Kasdienybėje susiduriu su tiek tikrų nusikaltėlių, kad jau perpratau ir jų mąstyseną ir elgseną“, - pripažįsta teisininkas. Vis dėl to jis prasitaria, kad vien tik iš to pragyventi nepavyktų.

Mindaugas vertina tai, ką pasiekė svetur ir į Lietuvą grįžti bent kol kas neketina. „Net neįsivaizduoju, kaip ten reikėtų vėl iš naujo stengtis. (...) Kol lietuviai Vokietijoje darys nusikaltimus, kol juos skriaus kiti, aš čia esu reikalingas“, - svarsto advokatas.

Laida „Emigrantai“ – kiekvieną antradienį 19.30 per LRT televiziją.