Kaip tvirtina laikraštis, į jo rankas pateko JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) slaptieji dokumentai, kuriuose A. Merkel pavardė įtraukta į sąrašą asmenų, kurių pokalbių buvo slapta klausomasi.

Der Spiegel“ duomenimis, JAV pradėjo tikrinti A. Merkel mobiliuosius telefonus nuo 2002 metų - dar iki jai tampant kanclere. A. Merkel buvo išrinkta šalies kanclere 2005 metais.

Bet ir 2013 metais jos numeris buvo vis dar įtrauktas į sąrašą, tvirtina Vokietijos žurnalas. Remdamiesi slaptaisiais dokumentais, „Spiegel“ žurnalistai pranešė, kad A. Merkel telefono numeris vis dar buvo įtrauktas į stebėjimo sąrašą, likus kelioms savaitėms iki JAV prezidento Baracko Obamos vizito į Vokietiją šių metų birželį.

Vokietijos žiniasklaida praneša, kad JAV prezidentas Barackas Obama buvo asmeniškai informuotas apie Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pokalbių mobiliuoju telefonu pasiklausymą. Laikraštis „Bild am Sonntag“ citavo JAV žvalgybos šaltinius, sakiusius, kad Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) vadovas Keithas Alexanderis 2010 metais informavo B.Obamą apie operaciją prieš A.Merkel.

„Obama ne sustabdė operaciją, o leido ją tęsti“, – laikraščiui sakė vienas NSA aukšto rango pareigūnas.

Šis ginčas dėl šnipinėjimo paskatino Europos lyderius pareikalauti naujo susitarimo su Vašingtonu dėl žvalgybinės informacijos rinkimo, pagal kurį išliktų svarbus aljansas, bet būtų tęsiama ir kova su terorizmu.

A.Merkel apie įtarimus dėl pokalbių klausymosi paklausė B.Obamos per telefoninį pokalbį šį trečiadienį. Ji sakė, kad sąjungininkų šnipinėjimas būtų „piktnaudžiavimas pasitikėjimu“ tarp tarptautinių partnerių

Spaudoje pasirodžius informacijai apie valstybės vadovės sekimą, Vokietija pareiškė nusiųsianti žvalgybos vadovus į Vašingtoną. Pasak Vokietijos vyriausybės atstovo Georgo Streiterio, užsienio žvalgybos ir šalies kontržvalgybos vadovai susitiks deryboms Baltuosiuose rūmuose, jie taip pat planuoja susitikti ir su kolegomis iš NSA.

Dėl šių įtarimų Berlynas taip pat buvo iškvietęs JAV ambasadorių – tai itin neįprastas žingsnis šių artimų sąjungininkių santykių srityje.
„Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung“ šeštadienį pranešė, jog B.Obama per minėtą pokalbį telefonu pasakė A.Merkel, kad nežinojo apie jokį šnipinėjimą jos atžvilgiu. Savo šaltinių laikraštis nenurodė.

Šio vizito data kol kas neskelbiama, tačiau, kaip teigia G. Streiteris, jis įvyks artimiausiu metu. Apie tai informuoja BBC.