Kas yra tatuiruotė?

Tatuiruotė – tai pro mažas odoje pradurtas skylutes į gilų odos sluoksnį suleidžiamas spalvotas pigmentas. Šiais laikais daugelis tatuiruočių daromos elektrinėmis mašinėlėmis su greitai judančiomis adatėlėmis.

Ar tai saugu?

Tatuiruotė – visiškai saugus dalykas, jei laikotės nurodymų. Svarbiausia – nerizikuoti sveikata. Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad tatuiruoti žmonės devynis kartus dažniau serga hepatitu C nei žmonės, neturintys tatuiruočių. Didžiausiai rizikos grupei priklauso turintys kelias, labai dideles ar įvairiaspalves tatuiruotes, rašoma žurnale “Medicina”. Infekcija gali būti perduodama per adatas, dažus, dėl nekruopščios sterilizacijos ar dėl to, kad tikrindamas, ar adata pakankamai aštri, tatuiruočių meistras ją išbando bakstelėdamas sau į ranką. Ligų kontrolės ir prevencijos centro teigimu, jei su krauju sąlytį turėję instrumentai nesterilizuojami ir nedezinfekuojami, galima apsikrėsti hepatitu B ar netgi ŽIV.

Jei tatuiruočių salonas tvarkingas ir švarus, tai nereiškia, kad esate apsaugotas nuo rizikos. Būtinai pasiteiraukite, kaip naudojami dažai, dezinfekuojamos adatos.

Darant tatuiruotę kitam klientui, negalima naudoti tų pačių adatų ir dažų.

Tatuiruočių meistras turi išpakuoti adatą prie jūsų akių. Jei to nedaro, pareikalaukite.

Visi dažai, naudojami jūsų tatuiruotei daryti, turi būti įpilami į indelį specialiai jums. Atlikus tatuiruotę likučiai turi būti išpilti.

Meistras privalo dėvėti specialias pirštines, kad ant jūsų odos patektų kuo mažiau bakterijų.

Ar skauda?

Kai adatėlės bado odą, skauda. Kai kurie žmonės šį pojūtį apibūdina labiau kaip vibraciją nei didelį skausmą. Labiau skauda, jei tatuiruotę daro ant odos, dengiančios kaulą (krūtinės, kojos kauliuko, alkūnės, riešo). Kiti sako, kad skausmo intensyvumas priklauso nuo adatų: labiau skauda, kai naudojamos adatos, kuriomis piešiamas paveiksliuko kontūras; kai tatuiruotė tušuojama, skauda mažiau. Nuo skausmo gali padėti vaistai, tik nevartokite tokių, kurie skystina kraują (Aspirino ar Ibuprofeno) nes galite smarkiau kraujuoti.

Kaip išsirinkti paveiksliuką?

Tatuiruočių meistrai sako, kad galima ištatuiruoti viską, ką įmanoma nupiešti. Kiekvienas meistras pasižymi savitu stiliumi. Prieš apsispręsdama, apsilankykite keliuose salonuose ir peržiūrėkite skirtingų meistrų darbus. Kai rasite jums patinkantį meistrą, aptarkite su juo savo idėją. Privalote būti įsitikinę, kad meistras suprato, ką turite galvoje.

Kaip pašalinti tatuiruotę?

Tik pusė tatuiruotes pasidariusių žmonių nusprendžia jas turėti visą gyvenimą. Visgi tatuiruotės yra daromos ilgam laikui, todėl nelengva užsinorėjus jas pašalinti. Yra keletas būdų joms panaikinti, tačiau reikia kreiptis į gydytojus. Nėra stebuklingo būdo joms išnaikinti – naikinimo procedūros užima laiko, brangiai kainuoja, be to, ant odos lieka randas ar pasikeičia jos atspalvis. Tatuiruotės pašalinimo sėkmė priklauso nuo kelių dalykų.

Emory universiteto dermatologijos profesorius Harold J.Brody sako: „Ar tatuiruotė bus gražiai pašalinta, priklauso nuo to, kaip giliai ji yra, kokie dažai buvo naudojami, kokių spalvų jūsų piešinys ir kokioje vietoje jis atliktas. Kuo giliau yra tatuiruotė, tuo sunkiau ją pašalinti, sako Brody. Mėgėjiškos paprastai yra arčiau odos paviršiaus, todėl jas panaikinti lengviau. Profesionalai naudoja daugiau spalvų ir kuria sudėtingesnius piešinius, tad juos ir pašalinti būna sunkiau.”

Tatuiruotės pašalinimas skalpeliu. Jei jūsų tatuiruotė maža, ją galima skalpeliu pašalinti per 30 minučių. Pirmiausiai chirurgas šalia tatuiruotės suleis nuskausminamųjų vaistų, tada ją išpjaus ir susiūs žaizdą. Jei norima išpjauti didesnę tatuiruotę, tai reikėtų daryti palaipsniui. Jei žaizda tinkamai prižiūrima, liks tik mažas randelis.

Tatuiruotės pašalinimas šlifuojant odą. Pirmiausiai oda aplink paveiksliuką papurškiama šaldančia priemone ir šlifuojama specialiu instrumentu. Kelias dienas po procedūros odą reikia tepti antibiotikais. Dažniausiai lieka randelis. Odai gyjant reikėtų vengti saulės, nes ji stabdo gijimo procesą.

Tatuiruotės pašalinimas lazeriu. Tai patikimiausias būdas. Labai nedidelė tikimybė, kad liks randas; oda atsigauna jau po kelių dienų, o naujausiais lazeriais galima pašalinti dar daugiau dažų nei anksčiau. Deja, tai brangiausia procedūra. Tatuiruotė pašalinama per keletą kartų.

Šalinant tatuiruotes siunčiamas labai trumpas, bet stiprus impulsas; tatuiruotės dažai suskaidomi į smulkiausias dalelytes, kurios vėliau pasišalina. Šalinant kelių spalvų tatuiruotes paprastai naudojami visi trys lazeriai. Lengviausiai pašalinti juodas, nes jos reaguoja į visus impulsus. Tamsios spalvos – raudona, mėlyna – taip pat nesunkiai pašalinamos. Sunkiausia sunaikinti žalios ir geltonos spalvos dažus.

Ar tatuiruotės šalinimo procedūra skausminga?

Lazerio procedūros nėra neskausmingos - žmonės sako, kad skausmas panašus į tą, kurį jaučiame apsitaškę karštais riebalais. Tačiau procedūros trunka vos kelias minutes, todėl nesunku pakentėti. Gydytojų teigimu, nuo skausmo galima išgerti Tylenolio, bet tik ne Aspirino ar Ibuprofeno, nes jie skystina kraują. Po procedūros galite jausti, tarsi oda būtų nudegusi saulėje. Žaizdą reikia laikyti uždengtą 24 valandas. Kartais susiformuoja šašiukai.

Kelių procedūrų reikės?

Procedūrų skaičius priklauso nuo dažų rūšies ir tatuiruotės gylio. Kuo ji giliau, tuo sunkiau pašalinama. Profesionalų darytos tatuiruotės paprastai panaikinamos per 5-6 procedūras. Mėgėjų tatuiruotės yra arčiau paviršiaus, todėl pašalinamos per 3-4 kartus. Prieš kiekvieną lazerio procedūrą rekomenduojama padaryti 3 savaičių pertrauką, kad organizmas legviau pašalintų į daleles suskaidytus dažus.

Pašalinis poveikis.

Kartais nepavyksta tatuiruotės visiškai pašalinti. Gali susiformuoti šašas. 5% žmonių lieka randai. Jei tinkamai neprižiūrėsite pažeistos vietos, nesitepsite specialiais kremais, gali prasidėti infekcija. Jūsų odos pigmentinės ląstelės gali netipiškai sureaguoti į lazerio impulsus. Tatuiruotės vietoje oda gali patamsėti (atsiranda hiperpigmentacija) ar pašviesėti (hipopigmentacija).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją