Medžiodami naudojamą, bet neregistruotą NT, mokesčių inspektoriai aptiko tiek oficialiai neegzistuojančią kaimo turizmo sodybą pajūryje, tiek išradingus pajamų slėpimo būdus. Taip, pasirodo, pastatomi ištisi kvartalai.

Statybos kitaip: samdai statybininkus, o „dirba“ giminės

Vykdant VMI projektą „Būstas be mokesčių“, Mokesčių inspekcija atrado, kaip statybininkai slepiasi šešėlyje. Pasirodo, tikrieji darbų vykdytojai nuslepiami, namų pirkėjus įkalbėjus deklaruoti, neva jiems būstą pastatė ne kvalifikuoti statybininkai, o,matyt, ne mažiau kvalifikuoti giminaičiai, galintys namą suręsti pagal naujausias statybų madas.

„VMI didelį šešėlį įžvelgia individualių gyvenamųjų namų kvartalų statybose, tačiau šiai situacijai suvaldyti būtini ir teisės aktų pakeitimai. Pastebėta, kad šio verslo atstovai, fiziniai asmenys, apie ketinamus statyti ištisus individualių namų kvartalus skelbiasi ir klientų ieško viešai. Susidomėjusiems gyventojams tokie „projektų vykdytojai“ siūlo iš anksto įsigyti sklypą ir tuo pačiu pasiūlo darbininkus, kurie šiame sklype klientui pastatys pageidaujamą būstą. Oficialiai nurodoma, kad namas pastatomas „ūkio būdu“, t.y. kad klientui statybose padėjo tėvai, giminės ir artimieji organizuodami talkas, o tikrieji paslaugos tiekėjai ir jų uždirbtos pajamos lieka šešėlyje“, - DELFI teigė projekto „Būstas be mokesčių“ vadovė, VMI kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vaimira Jakienė.

Pasak jos, šis VMI atradimas atskleidė įstatymines spragas, kurio lopymo reikia imtis nedelsiant.

„Susidariusią probleminę situaciją statybų sektoriuje galėtų padėti spręsti teisės aktų pakeitimai aiškiai nurodantys, kokie asmenys atsakingi už statybos darbų žurnalų pildymą, juose pateikiamų duomenų teisingumą bei griežtinant tokių asmenų atsakomybę. Siūloma statybos darbų žurnale privalomai fiksuoti ne tik statyboms sunaudotų medžiagų kiekį, bet taip pat ir suteiktų paslaugų, medžiagų įsigijimo šaltinius. Visus šiuos duomenis reikėtų fiksuoti statybų žurnale, kurį būtų privaloma saugoti nustatytą laikotarpį. Dėl šių teisės aktų pakeitimų VMI jau kreipėsi į Aplinkos ministeriją“, - teigė V. Jakienė.

Tai bent verslas: vieni nuostoliai, nors prekyba klesti

Pasirodo, Lietuvoje netrūksta verslininkų, kurie metai po metų klimpsta į didžiulius nuostolius, bet vargo nemato. Tai pastebėjo ištisus namų-vaiduoklių kvartalus aptikę VMI specialistai.

„Išaiškintos ir dvi bendrovės, stačiusios analogiškus gyvenamųjų individualių namų kvartalus. Inspektoriams įtarimą sukėlė tai, jog net penkerius metus iš eilės šią veiklą bendrovės vykdė nuostolingai, nedeklaravo gaunančios pelno, o jų nuostoliai kiekvienai siekė per milijoną litų, nors namai jau pastatyti ir parduoti“, - pasakojo V. Jakienė.

Pasak jos, patikrinimai taip pat išryškino skirtingas tendencijas Vilniuje ir Kaune.

„Projekto metu pastebėta tendencija, kad individualių gyvenamųjų namų kvartalai daugiausiai dygsta Kaune, o daugiabučių – Vilniuje“, - pastebėjo V. Jakienė.

Sodyba yra – sodybos nėra

Vienas įdomesnių VMI radinių – veikianti, poilsiautojams nuomojama, tačiau oficialiai neegzistuojanti kaimo turizmo sodyba.

„Pasitelkiant „Google Maps Street View“ priemonę buvo aptikta ir viena kaimo turizmo sodyba „vaiduoklis“ Palangoje. Inspektoriams pradėjus domėtis paaiškėjo, kad ši sodyba nuomojama poilsiautojams, apie tai drąsiai skelbiamasi internete, tačiau nekilnojamojo turto registre pastatai neregistruoti (nors minėtu adresu ir buvo išimti statybos leidimai), o duomenų bazėje esama informacija rodo, kad sodybos adresu, paskelbtu internetiniame puslapyje yra registruoti tik sklypai su inžineriniais tinklais. Mokesčių administratorius įtaria, kad ši sodyba gali būti neįregistruota, nes jos savininkai patirtų išlaidų sodybos statybai negali pagrįsti gautomis pajamomis. Mokestinis tyrimas tęsiamas“, - sakė V. Jakienė.

Sodybos duomenų VMI neatskleidžia. DELFI žiniomis, mokesčių inspektorių akiratyje – „Saulėtoji sodyba“ Kunigiškėse. Registrų centro duomenimis, jos adresu (Sakalo g. 8) registruotas tik žemės sklypas. Tuo tarpu tiek „Google“ duomenys, tiek pačios sodybos interneto svetainė neleidžia abejoti, kad sklypas toli gražu nėra tuščias.

„Saulėtosios sodybos“ interneto svetainėje nurodyta, kad atsiskaitymui už paslaugas skirtus pinigus reikėtų pervesti į verslininkės Giedrės Ramanauskienės sąskaitą. Tačiau ji DELFI patikino nesanti sodybos savininkė ir negalinti komentuoti, dėl ko poilsio kompleksas oficialiai neegzistuoja.

„Aš nesu savininkė. O kodėl jums įdomu?“ - stebėjosi G. Ramanauskienė.

Paklausta, kam priklauso „Saulėtoji sodyba“, pašnekovė atsisakė tai atskleisti. „Ieškokitės patys“, - sakė G. Ramanauskienė.

VMI Palangoje aptiko ir daugiau įdomybių. Nustatyta bendrovė, nusipirkusi rekonstruojamą namą kurorte ir jį išskaidžiusi į 26 poilsio paskirties patalpas.

„Nors šios patalpos jau prieš metus parduotos ir už jas atsiskaityta, bendrovė iki šiol nesurašė pardavimo akto, nors niekas nekliudė tą padaryti. Nustatyta, kad bendrovė neapskaitė daugiau nei 740 tūkst. litų apmokestinamųjų pajamų ir nesumokėjo per 170 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčio“, - teigė projekto vadovė V. Jakienė.

Vykdydama projektą „Būstas be mokesčių“ VMI iš viso kontrolės veiksmams atsirinko per du šimtus mokesčių mokėtojų – 33 įmones ir 170 gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (367)