Vieningiausi respondentai buvo dėl paramos teikimo apskritai – į klausimą, ar pritariate, kad Lietuva teikia paramą sunkiau besivystančiom valstybėm, teigiamai atsakė 72 proc. apklaustųjų.
Į dvi skirtingas stovyklas tyrimo dalyviai skilo paklausti, ar šiam tikslui skirtų savo asmeninių lėšų – daugiau nei pusė, net 51 proc. dalyvių teigė, kad pinigus aukotų tik tuo atvejų, jei pakankamai turėtų patys, tuo tarpu 41 proc. savo asmeninių lėšų šiam tikslui neaukotų. Savo asmenines lėšas, nepaisant turimų galimybių, aukotų 5 proc. apklaustųjų.

Atliktos apklausos metu paaiškėjo, kad lietuviai apie vystomąjį bendradarbiavimą žino ganėtinai daug – 68 proc. jos dalyvių žinojo, kad Europos Sąjunga (ES) yra didžiausia paramos teikėja, teikianti daugiau nei 50 proc. visos paramos pasaulyje.

Dauguma respondentų teisingai įvardino ir su vystomuoju bendradarbiavimu susijusias institucijas bei organizacijas: 84 proc. apklaustųjų vystomojo bendradarbiavimo politikos vykdytoju Lietuvoje įvardino Užsienio reikalų ministeriją. Tai, jog daugiausiai pagalbos neturtingesnėms šalims projektų įgyvendina nevyriausybinės organizacijos, atsakė 67 proc. apklausos dalyvių.

Apklausą apie vystomąjį bendradarbiavimą projekto „Pasaulis vienas“ vykdytojai atliko socialiniuose tinkluoe ir interneto portaluose spalio 2-16 dienomis. Apklausoje dalyvavo beveik 7000 respondentų. Apklausa yra projekto „Pasaulis vienas“, skirto supažindinti šalies visuomenę su Lietuvos vykdoma vystomojo bendradarbiavimo politika, pasitelkus socialinius tinklus ir jų lankytojams pritaikytą programėlę – žaidimą.

Vystomasis bendradarbiavimas – išsivysčiusių ir besivystančių šalių bendradarbiavimas, kai išsivysčiusios šalys remia tvarų ekonominį, socialinį ir aplinką tausojantį besivystančių šalių vystymąsi, jų pastangas mažinti skurdą ir integruotis į pasaulio ekonomiką.

Lietuva vykdyti vystomojo bendradarbiavimo politiką pradėjo prieš dešimtmetį, o įstojusi į Europos Sąjungą, iš šalies pagalbos gavėjos tapo šalimi donore.

Projektą „Pasaulis vienas“ vykdo Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo departamentas ir Demokratinių iniciatyvų centras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)