Pasak Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje generalinio direktoriaus Sauliaus Jokubaičio, daugiausiai avarijų, kurių metu nukenčia žmonės, registruojama antroje rudens pusėje. „Spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje, kai oras darganotas ir pradeda anksti temti, vairuotojams tenka susidoroti su didžiuliu iššūkiu – prastu matomumu. Kol nepradės snigti, pėstieji turi būti itin budrūs. Atsakingas pėsčiųjų ir vairuotojų elgesys gali išgelbėti nuo didelių nelaimių bei nuostolių“, – teigia S. Jokubaitis.

Draudimo bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje statistika atspindi, kad šiemet per pirmus devynis mėnesius jau buvo registruoti 64 avarijų metu nukentėję asmenys. Į šią statistiką pakliūva ne tik pėstieji, bet ir automobilių keleiviai. Per minėtą laikotarpį nukentėjusiesiems buvo išmokėta 1,4 mln. litų. „Šių metų liūdnoji statistika sparčiai vejasi praėjusius metus. Dar tik neseniai prasidėjo pavojingiausias laikotarpis, o iki praėjusių metų skaičių trūksta labai nedaug. Pernai per visus metus buvo registruoti 87 avarijų metu nukentėję asmenys, o išmokų suma sudarė 1,5 mln. litų“, – teigia S. Jokubaitis. Jis atkreipia dėmesį, jog šiemet avarijos buvo skaudesnės – vidutinė registruota žala sudarė 21,7 tūkst. litų, beveik ketvirtadaliu daugiau nei pernai.

Pasak S. Jokubaičio, daugiausiai nelaimių registruojama vakare. „Dažniausia avarijų, kurių metu nukenčia keleiviai, priežastis – nepasirinktas saugus greitis. Tokio pobūdžio nelaimės dažniausiai įvyksta užmiesčio keliuose. Pėstieji nukenčia dėl prasto matomumo ir didžiausia rizika jiems kyla neapšviestuose kelio ruožuose“, – atkreipia dėmesį S. Jokubaitis. Tiesa, pėstieji tampa ne tik nukentėjusiaisiais, bet ir avarijų kaltininkais. Bandymas pereiti gatvę ne perėjoje, per drąsus žengimas į gatvę, tikintis, kad automobilio vairuotojas pamatys ir sustabdys, gali baigtis skaudžia nelaime.

Siekiant išvengti nelaimių, vairuotojams rekomenduojama pasirinkti ne leistiną, o saugų greitį. O pėstiesiems net ir einant per perėją reikėtų įsitikinti, kad vairuotojas juos mato ir spės sustabdyti. Kartais net Kelių eismo taisyklių besilaikantis vairuotojas gali neapšviestame kelio ruože laiku nepamatyti pėsčiojo. Pėstiesiems rekomenduojama dėvėti šviesesnius drabužius, taip pat labai svarbu segėti atšvaitus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)