Iškart po įvykio L. Jablonskas buvo suimtas maksimaliam, 3 mėnesių terminui. Spalio pradžioje suėmimas buvo pratęstas dar mėnesiui. Ši sankcija galioja iki lapkričio 3-iosios.

Sumažino ieškinį

Ketvirtadienį į pirmą teismo posėdį susirinko gausus būrys liudininkų bei L. Jablonsko draugų. Į teismą neatvyko vienas liudininkas ir draudimo atstovai, tačiau nuspręsta bylą pradėti nagrinėti iš esmės.

Posėdžio pradžioje prie bylos dokumentų buvo prijungtas patikslintas ieškinys – nukentėjusieji sumažino civilinį ieškinį, nes jiems buvo išmokėtos draudimo lėšos.

Savo kaltės neneigia

Tik pradėjus įrodymų tyrimą teisėjas paklausė, ar L. Jablonskas pripažįsta kaltę.

„Taip, pilnai prisipažįstu“, - sakė L. Jablonskas.

Kadangi kaltinamasis savo kaltę pripažino, buvo pasiūlyta taikyti sutrumpintą įrodymų tyrimą. Šiam siūlymui buvo pritarta, nes L. Jablonskas sutiko duoti parodymus.

Nukentėjusiais šioje byloje pripažinti žmoną bei dukrą praradęs Valius V. bei žuvusios sesuo Ona Ž.

Neįvertino situacijos

Teisme L. Jablonskas papasakojo, kad nutiko lemtingą liepos 3-iosios vakarą.

„Aš važiavau gatve nuo 2-os ligoninės. Jau buvo vakaras, apie 17 val. Automobilis, kurį vairavau, priklauso mano mano seneliui. Su manim važiavo dar trys draugai. Važiavau antra eismo juosta, mačiau kaip vaikas tempia moterį per gatvę. Jos jau buvo įėjusios į gatvę, o mama tempė mergaitę atgal. Neapgalvojau savo veiksmų. Motina dar traukė vaiką atgal, bet aš nespėjau sustabdyti. Partrenkęs žmones apsidairiau, ar viskas gerai draugams. Tuomet nubėgau pažiūrėti, kas nutiko nukentėjusioms. Tuomet tiesiog atsisėdau ant borto laukiau policijos“, - teisme kalbėjo L. Jablonskas.

Ekspertai nustatė, kad BMW važiavo ne mažesniu, nei 80 km/val. greičiu.

„Neatsimenu kokiu greičiu važiavau, man buvo šokas. Girdėjau, kaip draugas šaukia: stabdyk. Tačiau aš nespėjau to padaryti“, - teigė L. Jablonskas. Vaikinas teigė, jog tikėjosi, kad žmonės spės pereiti gatvę.

Paklaustas, kodėl prieš perėją nestabdė, L. Jablonskas teigė, kad tinkamai nesugebėjo įvertinti situacijos.

„Dėl mažos vairavimo patirties nesugebėjau įvertinti situacijos“, - sakė L. Jablonskas.

Ekspertai konstatavo, kad mama su dukra žuvo nuo politraumų ir ūmaus nukraujavimo.

Iki šiol vaikinas neatsiprašė nukentėjusiųjų. L. Jablonskas sakė, kad neturėjo progos to padaryti, nes visą laiką nuo įvykio buvo suimtas.

Iki šios tragiškos avarijos L. Jablonskas buvo penkis kartus baustas už KET pažeidimus, taip pat pateko į dar dvi avarijas.

Paprašė pertraukos

Po L. Jablonsko parodymų teisėjas pasiūlė skelbti baigiamąsias kalbas, tačiau nukentėjusiųjų advokatas pastebėjo, kad draudimo kompanija neišsakė savo pozicijos dėl neturtinės žalos atlyginimo Ona Ž.

Teismas nusprendė skelbti pertrauką. Kitas teismo posėdis vyks lapkričio 21-ąją.

DELFI žiniomis, Valius V. šioje byloje pareiškė pusės milijono, o Ona Ž. - 200 tūkst. Lt civilinius ieškinius.

Kol kas draudimas Valiui V. atlygino laidojimo išlaidas bei sumokėjo 5 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Po posėdžio Valius V. teigė, kad avarijos kaltininkas turėjo susimąstyti jau prieš avariją, o ne po jos.

"Gal pasiaiškinimas ir tinkamas, tačiau reikia mąstyti. Vis tiek, tai jau ne pirma jo avarija", - po teismo posėdžio sakė Valius V., praradęs savo žmoną ir vienintelį vaiką.

Ketvirtadienį taip pat buvo sprendžiamas ir L. Jablonsko kardomosios priemonės pratęsimo klausimas. Nutartis šiuo klausimu bus skelbiama penktadienį.

DELFI primena, kad tragiška avarija įvyko liepos 3-iosios vakarą, Važiuodamas Baltų prospektu L. Jablonskas nepraleido per perėją ėjusios mergaitės su mama.

Vaikino vairuojamas „BMW 525D“ į žmones rėžėsi taip stipriai, kad moters palaikai nulėkė apie pusšimtį metrų nuo perėjos. Atskubėję medikai jau nieko negalėjo padėti nei mergaitei, nei jos mamai – abi žuvo vietoje.

Vienas automobilis ties pėsčiųjų perėja pirmoje eismo juostoje sustojo praleisti pėsčiųjų, tuo tarpu L. Jablonskas antra eismo juosta lėkė kaip lėkęs. Tai baigėsi tragiškai.

Nustatyta, kad nelaimės metu vaikinas nebuvo apsvaigęs nei nuo alkoholio, nei nuo narkotinių medžiagų.

Iki šio tragiško įvykio vos per dvejus metus už vairo L. Jablonskas buvo patekęs į dar dvi avarijas. Vienos iš jų metu L. Jablonsko vairuojamas „VW Golf“ Minkovskių gatvėje rėžėsi į stulpą. Per stebuklą , nei J. Jablonskas, nei kartu su juo važiavęs jaunuolis nenukentėjo.