Nesu didelė Dalai Lamos idėjų žinovė, tačiau mane nemaloniai nustebino mūsų valdžios manieros, atvykus šiam iškiliam žmogui.

Dar prieš vizitą pasirodė informacija, kad nei premjeras, nei prezidentė oficialiai neketina susitikti su Dalai Lama. Manau, buvo visiems akivaizdu, jog tai daroma sąmoningai, norint „neįžeisti“ oficialiosios Kinijos, kurios teritorijoje šiuo metu yra Tibetas - regionas, su kuriuo siejamas Dalai Lama ir jo sekėjai.

Jam atvykus vis tik įvyko neoficialus prezidentės ir Dalai Lamos susitikmas. Prezidentė pamėgino įtikti ir oficialiajai, komunistinei Kinijai, ir Dalai Lamos gerbėjams. Deja, visiems geras nebūsi - Lietuva vis tiek Kinijos buvo pastebėta kaip Dalai Laimą priėmusi šalis, pasigirdo kalbos dėl ekonominių sankcijų Lietuvai, oficalūs pareigūnai atšaukė Lietuvos verslui svarbų vizitą.

Tačiau - svarbiausia - pažiūrėkime, kaip atrodo Lietuva ir jos pareigūnai, pataikaudami Kinijai ir oficialiai ignoruodami Dalai Lamą.

Vos tik spėjusi perlipti viela aptvertą komunizmo sieną, Lietuva pamiršo, jog pati keletą kartų buvo ne didžiausias prioritetas tarptautinėje erdvėje, o kartais - netgi mainikavimo objektas. Gaila ir liūdna, kad šiandien pagrindiniai Lietuvos pareigūnai nepastebėjo šių paralelių ir įsijungė į cinišką laisvės turgų.

Buvo pasaulio šalių vadovų, kurie leido sau susitikti su Dalai Lama oficialiai, tačiau Lietuva to neišdrįso. Išmainė principus ir moralę, nes norėjo įtikti. Keista, kad Lietuva pamiršo tai, ką pati turėtų žinoti geriau nei bet kas kitas - komunistams niekada neįtiksi.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!