Kiek kainuoja tarptautiniai skambučiai?

Minutės kaina priklauso nuo šalies, į kurią mes skambiname ir operatoriaus, kurio paslaugomis naudojamės. Pigiausiai kainuoja skambučiai į kaimyninę Latviją ir Estiją (nuo 1,27 Lt/min.), kiek brangiau – į Vakarų Europos šalį, dar brangiau – į Rusiją ar Azijos žemyną, o brangiausiai – į egzotiškus kraštus, tokius kaip Madagaskaras ar Šiaurės Korėja (nuo 6,10 Lt/min.).

Įdomu, kad mobiliojo ryšio operatoriai taiko labai skirtingus tarifus tarptautiniams skambučiams. Pigiausiai tokie pokalbiai atsieina „Tele2“, o brangiausiai – „Bitės“ privatiems klientams. „Omnitel“ ir „Teledema“ yra kiek brangesni už „Tele2“ (žiūrėkite lentelę žemiau). „Bitės“ kainos yra akivaizdžiai didesnės nei kitų operatorių. Pavyzdžiui, viena skambučio į JAV minutė „Bitės“ klientams kainuoja 5,5 lito, tuo tarpu, kai kiti operatoriai taiko daugiau nei perpus mažesnį tarifą.

Retkarčiais pasitaiko, kad pokalbių kaina priklauso ir nuo renkamo numerio: jei skambinama fiksuoto ryšio numeriu – kaina mažesnė, o mobiliojo ryšio numeriu – didesnė. Žemiau pateiktoje lentelėje pateiktos maksimalios pokalbių kainos.

Akivaizdu, kad tarptautiniai skambučiai yra kelis arba net keliolika kartų brangesni už vietinius. Jei tenka retkarčiais, o tuo labiau, dažnai skambinti draugams arba giminaičiams, kurie dirba, mokosi arba gyvena svečioje šalyje, sąskaita už mobilųjį ryšį gali gerokai išaugti. Laimei, tokiems atvejams dauguma operatorių siūlo specialias taupymo paslaugas arba planus.

Keli taupymo būdai

Yra keli būdai, kaip pigiau skambinti į užsienį. Vienas universaliausių – užsisakyti papildomą taupymo paslaugą.

Bene visi „Omnitel“ ir „Tele2“ privatūs abonentai (mokantys mėnesinius mokesčius) gali užsisakyti paslaugą „Mano šalys“. Nors šių paslaugų pavadinimai nesiskiria, jų sąlygos yra labai skirtingos. „Tele2“ atveju papildomas priedas už „Mano šalys“ prie mėnesinės sąskaitos yra 5 litai, skambinti pigiau galima į bet kurią šalį. „Omnitel“ ima už pigesnių tarptautinių skambučių paslaugą kelis kartus didesnį mokestį ir leidžia skambinti pigiau tik į 1-3 šalis. Be to, šis operatorius taiko papildomą vienkartinį mokestį kiekvieną kartą, kai pasirenkama kita šalis.

Deja, „Bitė“ nesiūlo savo klientams jokių pigesnių tarptautinių pokalbių (bent jau DELFI informacijos apie tokius planus bendrovės svetainėje nerado). Padėtį dar labiau pablogina tai, kad šio operatoriaus taikomi tarifai skambučiams į svečias šalis yra gerokai didesni nei pas konkurentus. Iš kitos pusės, „Bitės“ tinklą nuomojanti bendrovė „Teledema“ jau siūlo savo klientams pigesnių tarptautinių skambučių paslaugą „Mano pasaulis“.

Kita alternatyva – specialus planas

Antras būdas sumažinti skambučių į užsienį kainą – užsisakyti specialų, šiems skambučiams pritaikytą planą. Iš mobiliojo ryšio operatorių tokį variantą siūlo vienintelis „Tele2“. Tiesa, užsisakiusieji „Užsienis 300“ gali pigiau skambinti tik į tris, labiausiai lietuvių-emigrantų pamėgtas šalis: Airiją, Didžiąją Britaniją ir Norvegiją. Skambučiams į kitas šalis taikomi standartiniai „Tele2“ tarifai.

„Užsienis 300“ nėra pigus planas – jo mėnesinis mokestis yra 30 litų. Bet už šią sumą klientui suteikiama 300 nemokamų minučių, kurias jis gali išleisti pokalbiams į minėtas tris šalis arba vietiniams skambučiams.

Tokius specialius planus, kaip „Užsienis 300“, verta užsisakyti tiems, kas dažniau skambina į užsienį. 300 minučių prilygsta 5 valandoms. Jei prašnekate „su užsieniu“ gerokai mažiau, labiau apsimoka rinktis taupymo paslaugą, o ne spec. planą.

Nemokamos pigesnių skambučių paslaugos

Yra ir tokios. Vieną tokių paslaugų yra „Tarptautiniai pokalbiai 1010“ ir ją siūlo „Omnitel“. Labai patogu, kad šios paslaugos nereikia specialiai užsisakinėti ar mokėti už ją papildomų mokesčių. Tiesiog pakanka renkant numerį pradžioje įrašyti papildomus skaičius ir pigesnis tarifas bus pritaikytas automatiškai.

Sunku patikėti, kad būtent „Omnitel“ turi tokią paslaugą, nes ji yra pigesnė už to paties operatoriaus siūlomas „Mano šalis“. Logiškai mąstant, „Omnitel“ abonentams visiškai neapsimoka užsisakinėti „Mano šalis“ su papildomu mėnesiniu mokesčiu, plius brangesniais pokalbių tarifais. Vienintelis „Tarptautinių pokalbių 1010“ trūkumas – painesnis numerio rinkimas.

Ar verta užsisakinėti taupymo paslaugas?

Viskas priklauso nuo to, kiek skambinate į užsienį. Užsisakius taupymo paslaugą ar spec. planą, skambučių kaina į užsienį vidutiniškai sumažėja nuo 10 iki 66 proc. Standartiniai minutės tarifai prasideda nuo 1,27 Lt/min. ir siekia daugiau nei 6 Lt už minutę. Tiek „Tele2 Mano šalys“, tiek ir „Teledema Mano pasaulis“ yra mokamos paslaugos, už kurias reikia mokėti po 5 litus per mėnesį. Bet ši suma atsipirks jau po kelių skambučių į užsienį.

O „Omnitel Tarptautiniai pokalbiai 1010“ apskritai nieko nekainuoja, tad ar naudoti šią paslaugą, ar ne, net nėra kalbų. Tereikia atsiminti numerio rinkimo taisyklę.

Ar yra dar pigesnių būdų sumažinti išlaidas?

Taip, yra. Į kitų šalių fiksuotojo ir mobiliojo ryšio tinklus galima skambinti naudojant „Skype“ programą. Tokių skambučių kainos gali būti mažesnės už mobiliojo ryšio operatorių taikomas kainas. Skambinti su „Skype“ galima tiek iš kompiuterio, tiek ir iš mobiliojo telefono. Prieš tai tereikia įsigyti „Skype“ kreditų, kurie išnaudojami skambučiams į telefoninius tinklus. Šio būdo trūkumai: reikia turėti ryšį su internetu, be to, skambučiams taikomas sujungimo mokestis (apie 17 centų). Verta atminti, kad „Skype“ skambučiai į mobilius tinklus kartais yra kelis kartus brangesni už skambučius į fiksuoto ryšio tinklus.

Skambučiai į užsienį gali apskritai nieko nekainuoti, jei tokias pokalbių programas, kaip „Skype“, naudoja abu pašnekovai. Dažniausiai tokie pokalbiai vyksta susėdus prie kompiuterių, bet galima tą daryti ir išmaniaisiais telefonais, su įdiegtomis juose pokalbių programomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)