Per ilgus dirbo metus gydytoja nerado ypatingo recepto, kaip nesusirgti, prasidėjus peršalimo epidemijai, tačiau pati visuomet vadovaujasi taisykle: plauti ir dar kartą plauti rankas, visada būti gerai nusiteikus ir nepasiduodi baimei užsikrėsti ar susirgti.

Pajutusiems pirmus ligos simptomus V. Gavelienė visada siūlo poilsį, kelias dienas pabūti namuose, gerti daug arbatų su citrina, nepersivalgyti, naudoti medų, imbierą, skalauti gerklę įvairių vaistažolių nuovirais, plauti nosį druskos tirpalu. Paprastai peršalimas praeina per 3-7 dienas.

„Niekada nesiūlau iškarto griebtis cheminių vaistų, o ypač daugelio pacientų mėgstamų antibiotikų, kurie virusų neveikia, tačiau neverta ir delsti, kai aukšta temperatūra nekrenta daugiau nei tris dienas ir peršalimo simptomai stiprėja. Tuomet, kad būtų išvengta rimtų komplikacijų, būklę turėtų įvertinti gydytojas: atliekami reikalingi tyrimai ir paskiriamas tinkamas gydymas“, – DELFI sakė specialistė.

Patiems gydytis nėra gerai, o ypač ilgą laiką. Kosėjant, karščiuojant, V. Gavelienė jokiu būdu nepataria patiems pradėti naudoti antibiotikų.

Netinkamai rengiasi

Peršalimas dažniausiai užklumpa drėgnu ir darganotu oru: rudenį, žiemą, pavasarį. Kaip pastebi gydytoja, tokiu oru susidaro palankios sąlygos virusams daugintis ir plisti, mažiau vėdinamos patalpos, žmonės daugiau laiko praleidžia uždarose patalpose, taip pat ne visada spėja prisitaikyti prie naujų oro sąlygų.

„Vieni apsirengia nepakankamai, kiti perkaista, ypač mamos daro dažną klaidą per daug šiltai rengdamos vaikus. Tada jie greit perkaista, po to atšąla ir organizmas praranda atsparumą, darosi imlesnis virusams“, – pastebi V. Gavelienė.

Pasak jos, peršalimui įtaką daro nusilpusi imuninė sistema, stresas, nepakankama, nevisavertė mityba, poilsio ir miego stoka.

Svarbiausia – poilsis ir imuninės sistemos stiprinimas. Tačiau apie imuninės sistemos svarbą turėtume prisiminti ne tik atvėsus orams ar susirgus, o visus metus. Kaip akcentavo V. Gavelienė, svarbiausia - visavertė mityba, kad su maistu gautume visus reikiamus vitaminus, kitas svarbias medžiagas, reikalingas organizmo atsparumui.

Kiek laiko būtina rasti sportui

„Pakankamas fizinis aktyvumas tai yra 3-4 kartai per savaitę po 45 minutes aktyvaus sporto, svarbios vandens procedūros, buvimas gryname ore, nevengti ir saulutės, kad pakankamai pasigamintų vitamino D, kuris labai svarbus mūsų stiprios imuninės sistemos palaikymui“, – akcentavo DELFI pašnekovė.

Jei jau aplinkiniai susirgo, svarbiausia plauti rankas ir jei tik įmanoma, vengti tiesioginio kontakto, nes dauguma virusų perduodama oro-lašeliniu keliu.

„Linkiu visiems savo pacientams, kolegoms ir žurnalistams nesusirgti o susirgus galvoti apie save ir kaip griečiau nugalėti ligą, o ne apie neatliktus darbus ar kitus slegiančius rūpesčius, juk didžiausias turtas yra mūsų visų sveikata, kuri yra vertingesnė už viso pasaulio turtus“, – sakė šeimos gydytoja V. Gavelienė.

Dar keli patikrinti būdai atsilaikyti prieš virusų atakas

„Menkas malonumas gulėti susiupus drebantį kūną į antklodę, varvančia nosimi, perštinčia gerkle, skaudančia galva“, - pripažįsta „Camelia“ vaistininkė Loreta Lelionaitė ir su DELFI skaitytojais dalijasi, kaip pati atsilaiko prieš virusų atakas.

Pasak vaistininkės, vienas iš imunitetą stiprinančių jos patikrintų ir veiksmingų priemonių – rytinis vitamininis kokteilis iš burokėlių, obuolių, kopūstų bei morkų sulčių.

„Įvairių derinių kiekvienas gali pasiruošti pagal savo skonį. Taip organizmas ryte bus maloniai pažadintas, suteiksime jam energijos, patys būsime žvalesni, geresnės nuotaikos“, – sako vaistininkė.

Prasidėjus peršalimo sezonui L. Lelionaitei apsiginti nuo ligų padeda ir įvairios šaldytos uogos. Taip pat ji primena nepamiršti natūralaus antibiotiko, visų virusų „siaubo baubo“ – česnako.

„Česnaku galima pagardinti daugybę patiekalų – bus ne tik skanu, bet ir sveika, nes česnakas, net ir termiškai apdorotas, nepraranda savo gydomųjų savybių“, – atkreipė dėmesį vaistininkė.

Peršalimui siaučiant lengva užsikrėsti į namus parsineštais virusais ir bakterijomis, todėl L. Lelionaitė primena nepamiršti ir visada laikytis elementarios kasdieninės higienos: grįžus iš lauko ar darbų, prieš valgį, po kontakto su gyvūnais, kitais žmonėmis kruopščiai nusiplauti rankas muilu ar antibakteriniu skysčiu.

Patalpas galima dezinfekuoti garinant arbatmedžio, eukalipto, pušų, apelsinų eterinius aliejus. Šių eterinių aliejų galima įlašinti ir į vandenį, skirtą kambarių valymui.

„Peršalimo nesunku išvengti, tik reikia nepatingėti ir rūpintis bei mylėti save visus metus. Tada ne tik patys, bet ir aplink esantys žmonės bus laimingi“, – sakė DELFI pašnekovė, peršalimo ligų sezonui pradedanti ruoštis iš anksto, jau nuo ankstyvo pavasario.

„Taip pat svarbu nepamiršti kasdien gerai išsimiegoti, reguliariai ir sveikai valgyti, papildyti maisto racioną grūdinėmis kultūromis, vaisiais, daržovėmis, uogomis, žuvimi, grūdinti organizmą vandens voniomis, treniruoti kūną, užsiimti aktyviu poilsiu gamtoje, išmokti atsipalaiduoti, atsikratyti vis iš paskos sėlinančio streso“, – patarė vaistininkė.