Kaip DELFI sakė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus gydytoja toksikologė Gabija Dragelytė, per mėnesį skyriuje gydomas bent vienas pacientas, kuris dėl netinkamo gydymosi apsinuodija vaistais nuo skausmo ar peršalimo.

Žmonės prisiperka skirtingų pavadinimų vaistų ir geria juos, tačiau nepažiūri, kad pagrindinė visų jų sudedamoji dalis – paracetamolis, kurį būtina tinkamai dozuoti“, – sakė gydytoja toksikologė, pastebinti, jog „netgi kai kurie vaistininkai žmonėms prideda į maišelį daugybę vaistų, patardami išgerti to, to ir ano, o jei nepadės, dar ir paracetamolio“.

Gydytoja atkreipė dėmesį, kad jeigu žmogus serga hepatitais, jo kepenys paveiktos alkoholio ar vartojami kiti vaistai, kepenų nepakankamumas gali išsivystyti ir po 2 gramų paracetamolio. Pvz., vienoje pakuotėje „Teraflu“ arbatos yra vienas gramas minėtos medžiagos.

Ant pakuočių užrašyta, kiek jų galima suvartoti per parą, tačiau, kaip pastebi G. Dragelytė, ne visi žmonės skaito.

Nesuprato, kodėl pagelto

Gydytoja toksikologė atkreipė dėmesį, jog kepenų nepakankamumas pasireiškia ne iš karto.

„Antrą-trečią dieną žmogus pagelsta, bet iš pradžių paprastai nesupranta, kad tai kepenų pažeidimo požymis ir kreipiasi nebūtinai į toksikologą – dažniau į šeimos gydytoją“, – pastebi G. Dargelytė, tokių pacientų klausiant, ką jie gėrė, valgė, kokius vaistus vartojo, nes jie patys dažnai apsinuodijimo nesusieja su savigyda.

Paklausta apie ilgalaikes apsinuodijimo vaistui pasekmes, DELFI pašnekovė minėjo visam gyvenimui liekantį kepenų pažeidimą „jeigu žmogui pasiseka“, tačiau pasitaiko, kad pacientų nepavyksta išgelbėti, nes jiems prasideda žaibinis kepenų nepakankamumas.

Skyrė priešnuodžius

Trisdešimtmečiui Artūrui (vardas pakeistas – DELFI) netyčinis apsinuodijimas baigėsi palyginti sėkmingai.

Po krūtinės ląstos sumušimo jis pirko ir gėrė įvairių pavadinimų vaistų, o kai prastai pasijuto, kreipėsi į medikus. Ligoninėje jam buvo nustatytas neaiškios kilmės kepenų nepakankamumas, nes pačiam Artūrui net nebuvo kilusi mintis, jog rimtus negalavimus galėjo sukelti vaistai nuo skausmo.

Gabija Dragelytė
„Jis net neminėjo apie savarankišką gydymąsi. Chirurgams buvo kilęs įtarimas, kad tulžies pūslės uždegimas, tačiau kai pradėjome aiškintis ir tikslingai jo klausinėti, paaiškėjo, kad mušė temperatūrą ir malšino skausmą. Gerai, kad nepavėlavo kreiptis į medikus, jam iš karto buvo skirti priešnuodžiai, tad po savaitę trukusio kepenų gydymo buvo išleistas namo“, – sakė daktarė G. Dragelytė.

Saugojo darbo vietą – prarado gyvybę

DELFI pašnekovė prisiminė ir ypač skaudų atvejį, kai krizės metais savo darbo vietą saugojusi kasininkė sukarščiavo, pradėjo justi į gripą panašius simptomus, bet nenorėjo imti nedarbingumo lapelio – nusipirko reklamuojamų „arbatėlių“, kurios neva padeda pasveikti negulint namuose.

„Ji tas „arbatas“ gėrė, ėjo į darbą, o trečią dieną dėl kepenų nepakankamumo prarado sąmonę. Kadangi gyveno tik su dukrele, ji nesuprato, kas vyksta, bet iškvietė gydytoją. Gaila, per vėlai – dėl žaibinio kepenų nepakankamumo moteris mirė“, – pasakojo gydytoja toksikologė.

Svarbi informacija – ne tik pakuotėje, bet ir internete

Kaip DELFI skaitytojams primena Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Vaistų saugumo ir informacijos skyriaus vedėja Virginija Žilėnaitė-Puodžiuvienė, informaciją apie vaistinio preparato vartojimą galima rasti informaciniame lapelyje, kurį būtina perskaityti prieš vartojant bet kokį vaistą. Visų Lietuvoje registruotų vaistinių preparatų pakuotės lapelius gyventojai gali rasti ir VVKT svetainėje, adresu http://extranet.vvkt.lt/paieska/.

„Perkant bet kokių vaistų, siūlytume visada pasikonsultuoti su vaistininku. Išduodamas prekę kiekvienas vaistininkas be kita ko turi informuoti klientą apie galimą vaisto nepageidaujamą reakciją, įspėti, su kokiais vaistiniais preparatais negalima jo vartoti, o ant pakuotės raštu pažymėti, kaip vartoti, informuoti apie savigydos rizikos faktorius (neteisingą dozavimą, delsimą kreiptis į gydytoją, pernelyg ilgą vartojimo laiką ir pan.)“, – sakė specialistė.

Patarimai tėvams

Paklausta, kas žinotina paracetamolio žvakutėmis vaikams temperatūrą mažinantiems tėvams, V. Žilėnaitė-Puodžiuvienė atkreipė dėmesį, kad jų paprastai negalima vartoti, jei vaikas viduriuoja, serga sunkia ar aktyvia kepenų liga, jei yra alergiškas paracetamoliui ar vaisto pagalbinei medžiagai.

„Jei ligos simptomai nepraeina ilgiau kaip tris dienas, būtina kreiptis į gydytoją“, – pabrėžė DELFI pašnekovė.

Taip pat reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad vaikams paracetamolis dozuojamas pagal kūno svorį, todėl pagal jį parenkamas tinkamas stiprumas. Vaisto pakuotės lapelyje nurodoma leidžiama maksimali paracetamolio paros dozė. Taigi, svarbu jos neviršyti.

„Svarbu patikrinti, ar vaikas nevartoja kitų vaistų, kurių sudėtyje yra paracetamolio, kad nekiltų pavojus jo perdozuoti. Paracetamolio nerekomenduojama vartoti kartu su acetilsalicilo rūgštimi ar kitais skausmą malšinančiais preparatais“, – priminė VVKT atstovė.

Ruduo augina vaistų pardavimus

VVKT renka duomenis apie didmeninių platinimo įmonių parduotus vaistinių preparatų su paracetamoliu pakuočių kiekius.

Tarnybos duomenimis, paracetamolio vaistinių preparatų pardavimai kinta priklausomai nuo metų laiko. Paprastai daugiausiai šios grupės vaistų parduodama šaltuoju metų laiku, o pavasarį ir vasarą – mažiau.

2013 metų sausio mėnesį tarp vaistinėms ir asmens sveikatos priežiūros įstaigoms parduotų vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra paracetamolio, aiškus lyderis buvo „Paracetamol Actavis“. Šio vaisto parduotų pakuočių kiekis pirmą metų mėnesį siekė kone 80 tūkst. (79 410).

Antroje vietoje buvo „Gripex“ su paracetamoliu. Šio vaisto per mėnesį parduota 41 464 pakuotės. „Neocitramono“ parduotų pakuočių skaičius sausį siekė 38 078, o „Sanito“ gamybos paracetamolio – 37 987.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos duomenimis, 2011 metų sausį pagal pardavimus pirmavo paracetamolio turintis vaistas „Saridon“, kurio parduota 30 618 pakuotės.

Išduoda sergamumo pikus

Įdomu pastebėti, jog tais pačiais metais pagal vaistų pardavimus į priekį išsiveržusio preparato rugsėjo mėnesį buvo parduota dar daugiau – 36 573 pakuotės. Kaip sako specialistai, pagal vaistų suvartojimo kiekius galima matyti, kokiais metų mėnesiais būta didžiausio sergamumo Užkrečiamomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir gripu.

Antroje vietoje 2011 sausį pagal pardavimus buvo „Paracetamol Actavis“ (21 610 pakuočių), trečioje – „Paracetamol L“ (17 292 pakuotės).

Nuo peršalimo reklamuotų „Gripex“ tablečių pardavimai 2011-ųjų sausį siekė 14 986, o po „sveikųjų” vasaros mėnesį aukštu sergamumu pasižymėjusį rugsėjį pakilo iki 18 773 pakuočių.