Kad gerai veiktų kojos ir kiti keliavimo prietaisai reikia geros priežiūros. Pavyzdžiui autobusams gyvuoti reikia linksmų ir kultūringų keliautojų ir dar gerai būtų prižiūrėtos autobusų stoties. Na, kad ir tokios kaip Talino stotis. Pasižiūrėkime.

O tarpmiestinių autobusų kokybė sukelia lengvą galvos apsvaigimą. Viskas švaru, aplinkui sklinda malonios ir perspektyvios Wi-Fi bangos. Vairuotojai - mandagūs džentelmenai su kaklaraiščiais ir jaučiasi, kad jie namie valgo su šakute ir peiliu. Jie moka anglų kalbą. Kaip ir kasose dirbančios estės.

Talino autobusų stotis gerbia turistą ir jam suteikia draugišką aplinką. Taip sakė keli sutikti turistai iš Europos šalių. Stotyje jaučiasi, kad tai Europos šalies sostinės stotis be sovietinės okupacijos ženklų.

Tuo tarpu Vilniaus autobusų stotyje okupacija tęsiasi. Manau, kad jau beveik 24 metus Vilniaus stotis nelaukia ir negerbia turistų, nesuteikia draugiškų ir vakarietiškus standartus atitinkančių paslaugų ir aplinkos. Vilniaus autobusų stotis turistų laukia surūgusi, nepatenkinta kaip to bufeto vedėja. Štai kelios nuotraukos. Tiesa, pačiame tualete nebuvau dabar, bet kai teko lankytis prieš kelis mėnesius, higiena ir estetika nepaliko įspūdžio, kitaip tariant, paliko slogų įspūdį.

Įėjimas į WC. Puikiai apgalvotos informacinės lentelės. Estetika suteikia pasitikėjimo. 
Vilniaus autobusų stoties viduje jauku, šviesu, belieka tik skanauti.
Modernūs autobusai ir jauki aplinka. 
Skaitmeniniai tvarkaraščiai. Puiku.
Daug prekių. Sėdėti gali tik viena kryptimi. Ir solidi reklamą viršuje. Interjero estetika negali nežavėti.
Nors į akį durk kaip gražiai naktį apšviesta Vilniaus autobusų stotis.

O jautresniam turistui patekus į Vilniaus autobusų stotį naktį gali trumpam sustoti ne tik laikrodis, bet ir širdis. Patikėkite - praeiti pro stotį naktį ir eiti Senamiesčio link daug malonumo neteikia.
Taigi, pamatėme dvi skirtingas stotis skirtas miesto gyventojams ir turistams. Spėkite, ką rinktųsi turistai? 

Lietuvai reikia turistų. Kada darom kapitalinį remontą, stoties direktoriau? Pradėkime. Nėra lėšų ? Kreipkimes į ES fondus, Šiaurės šalių fondus, Susisiekimo ministerija. O labiausiai stotį išgelbės savanoriai, kurių, neabejoju, surinktume šimtais ir tūkstančiais, kurie savo rankomis galėtų perdažyti sieną, išnešti šiukšles, pakeisti trinkeles ir t.t. Tikrai atsirastų ir savanorė architektų kontora, kuri suprojektuotų gražų, funkcionalų ir aukščiausius standartus atitinkantį viešojo objekto projektą. Linkiu greitų pokyčių mums visiems.

P.S.: beje, tik išėjus iš stoties turistą pasitinka tvarkingas, solidžiai prižiūrėtas ir saugaus miesto įvaizdį kuriantis policijos pastatas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!