Tvarka, įpareigojanti mokėti ir už kiemuose paliekamus automobilius, įsigaliojo nuo metų pradžios, tačiau porą mėnesių ją pažeidinėję vairuotojai būdavo tik įspėjami, todėl jos nelabai kas ir paisė. Pradėjus vairuotojus bausti, kiemai esą ištuštėjo per savaitę.

„Mes kiemuose nustatome apie 15 proc. pažeidėjų dabartiniu metu. Tai tas kiekis yra labai nedidelis“, – sako Klaipėdos keleivinio transporto direktorius Gintaras Neniškis.

„Skaičiuojant 9 mėnesius, jau yra surinkta didesnė rinkliavos dalis nei pernai už visus metus – tai sudaro apie 600 tūkst. litų. Tik norėjau akcentuoti, kad rinkliava pasiteisino tuo, kad mieste atsirado daugiau tvarkos“, – teigia Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus.

Tačiau gyventojai džiaugsmu netrykšta – iki šiol kiemų apmokestinimą vadina nesąmone: patys turėjo pirkti leidimus, kurie pirmam automobiliui kainuoja 5 litus, antram – 250 litų. Atvykus svečiams, nemokamos vietos tenka ieškoti vos ne užmiestyje.

Nuo spalio pradžios pradėta griežčiau kontroliuoti, ar vairuotojai nepažeidinėja ribotą laiką nemokamai automobilį statyti leidžiančių ženklų. Tokie įrengti prie ugdymo ar gydymo įstaigų. Pastačius automobilį prie tokio ženklo, būtina palikti lapelį su nurodyta valanda, kada tai buvo padaryta. Kontrolieriai pastebi, kad tokios tvarkos laikosi tik apie penktadalis vairuotojų, todėl netrukus žadama skirti baudas, kurios siekia nuo 100 iki 300 litų.